Покана за Общо събрание

21 ноември 2016

ПОКАНА
Управителният съвет на „Младежка ЛГБТ организация Действие”
Свиква
Общо събрание

Управителният съвет на Младежка ЛГБТ организация „Действие” свиква заседание на Общото събрание на сдружението, което ще се проведе на 13.01.2017 год., в гр. София, ул. „Русалка” № 25, с начален час - 10,00 часа., при следният дневен ред:
1. Промяна на Устава
2. Приемане на нови членове на Общото събрание на Сдружението
3. Промяна на Управителния съвет на Сдружението
4. Промяна на адреса на Сдружението
5. Приемане на годишния финансов отчет на сдружението
6. Изготвяне на годишен план за действие и годишен отчет на дейностите за 2017 и 2018 г.
7. Други.

Председател: Венета Лимберова
21.11.2016 г.

Почит към жертвите на трансфобия

21 ноември 2016

Днес почитаме жертвите на трансфобски престъпления - през изминалите 12 месеца са докладвани 295 убийства на хора, които са били транс или извън половата бинарност. Често трансфобията се преплита с ксенофобия, расизъм и други видове омраза към малцинствени групи. Нека не позволяваме омразата да продължава да взема жертви като бъдем солидарни и се изправяме срещу всяка форма на насилие и дискриминация.

При случай на трансфобия, можете да се свържете с нас.

Ако сте решили да премите през промяна на гражданския пол, можете също да се свържете с нас за адвокатска помощ и представителство.

e-mail: info@deystvie.org

Sofia LGBTI Community Fest 2016

21 ноември 2016

Sofia LGBTI Community Fest/Фест на ЛГБТИ-общностите

28. ноември - 3. декември 2016

Червената къща (Център за кутура и дебат)
ул. "Любен Каравелов" № 15

Тази зима отново ще се срещнем в Червената къща, за да открием дванадесетото издание на Sofia LGBTI Community Fest. Очакваме ви на 28 ноември от 19:00 в зала „Гъливер“ когато ще дадем началото на шестте дни разнообразни събития на ЛГБТИ тематика.

Ето какво ще ви очаква на откриването:

Куиър фото студио

Направете външния си вид още по-шарен и нестандартен и се снимайте във фото студиото. Куиър портретите ви ще бъдат изложени в Червената къща през останалите дни на фестивала /единствено в случай, че изявите желание да бъдат показани/.
Тази година към портретите ще има и бонус – снимка с послание. Помислете какво послание искате да изпратите към общността, напишете го на плакат и се снимайте с него, така то ще достигне до всеки посетител на фестивала през останалите дни.

Материали за плакатите ще намерите на място във Фото студиото. Носете си идеи и всякакви видове нестандартни дрехи и аксесоари.

Фотограф – Мария Кан

За настроението ще се погрижат Nogdm & Terreshkova със специална селекция от подбрани тракове!

Специални гости на откриването ще бъдат и вкусните Power Pops с новите си зимни предложения, които ще ни освежат и стоплят едновременно! Ще похапнем, а заедно с това ще подпомогнем и кауза – събирането на средства за откриване на първия българския ЛГБТИ център.

Вход свободен за всички събития.

Организатор: Фондация "Ресурсен център - Билитис" / Bilitis Resource Center Foundation и ЛГБТ HHH колектив.

Солидарност с Орландо!

14 юни 2016
We are Orlando
We are Orlando

На 12 юни до нас достигна ужасната новина за масовото убийство в гей клуб в Орландо, Флорида. 50 човека бяха избити, а над 50 бяха тежко ранени. Разследването работи по установяване дали това е терористичен акт или престъпление от омраза. Независимо кое е, важното е, че целта на нападателя е насилие срещу хора, именно заради сексуалната ориентация и/или половата им идентичност. Точно това характеризира Орландо като посегателство върху личността и правата на цялата ЛГБТИ общност навсякъде по света.

ВЪПРЕКИ ТОВА ПРАЙД ЩЕ ИМА. Именно заради случаи като Орландо! В памет на Орландо, в памет на всички онези, които не са се страхували да заявят себе си пред обществото и са загубили живота си заради отстояването на себе си.

Ситуацията в България дни преди Прайд шествието:
В Наказателния кодекс престъпленията от омраза, основани на сексуалната ориентация и/или полова идентичност, продължават да не са регламентирани.
Столична Община до момента никога не е подкрепяла София Прайд. Напротив, г-жа Йорданка Фандъкова подкрепя кампании за традиционните български семейства и позволява шествия като Луков марш – и двете хомофобски кампании.
Вчера стана ясно, че Столична Община е допуснала съвпадение по време и място на София Прайд и националистическо шествие, чиято цел е нападение срещу Прайда.
На 9 юни в Столичния общински съвет един от общинските съветници призова София Прайд да бъде забранен, като подчерта, че подобни мероприятия са крайно неприемливи и недопустими от морална и ценностна гледна точка. Той заяви пред целия Общински съвет, че София Прайд е покушение срещу морала и добрите нрави, срещу традиционните български ценности и че е провокация срещу семейството.
В ефирното време на една от най-гледаните телевизии същият този общински съветник отправя покана до кмета на Столична община да забрани София Прайд и непряко призова обществеността към насилие срещу Прайда.

Реакциията на Столична Община и кмета на София – г-жа Йорданка Фандъкова, е мълчание.
А мълчанието е равносилно на подкрепа и легитимиране на подобно хомофобско говорене и призоваване към насилие. Мълчанието е легитимиране и подкрепа към убиеца от Орландо.

Събота, 18-ти юни, 17:00 часа на Паметник на съветската армия
Елате и бъдете горди със себе си! Елате и заявете любовта си! Елате и заявете солидарността си с жертвите в Орландо!

Sofia Pride Films

14 юни 2016
Конче Филм фест
Конче Филм фест

Петото издание на "София прайд филм фест" ще представи в дните преди "София прайд" шест филмови заглавия, които ще погледнат темата от различни ъгли.

Фестивалът започва тази неделя от 20:30 ч. в "Одеон" с преминалата през "Берлинале" бразилска драма "Бейра-мар" на режисьорското дуо Филипе Матцембашер и Марсио Реолон, дебютиращи в пълнометражното кино и с няколко предходни проекта в късометражното. Филмът им, определен от списание Variety като "воайорска фантазия" и изпълнен с "поетически реализъм", разказва за две момчета в късна тийнейджърска възраст, преоткриващи едновременно прекъснатото приятелство и привличането помежду си.

Събитието продължава на 13 юни от 18:30 ч. с "Красивият сезон" на Катрин Корсини. Прожектираният на фестивалите в Локарно и Торонто филм отпраща към Франция през 70-те години на ХХ век и отношенията между две активистки за правата на жените, които трябва да намерят общо бъдеще въпреки обществените нагласи, разликата си във възрастта и фасадния живот, който са изградили до момента. "Рожденият ден на Хенри Гембъл" разказва за едноименния герой, син на пастор, който навършва 17 години, а с порастването си е все по-убеден каква е сексуалната му ориентация.

"Открити за победа" на канадския режисьор Малкъм Инграм (14 юни от 20:30 ч.) разказва за историите на известни спортисти, които не се страхуват да се разкрият, въпреки опасността това да се отрази на кариерите им.
"Осъзнати" (15 юни от 21 ч.) на дебютанта в документалното кино Джейк Уитзенфелд следва ежедневието на трима гей палестинци в Тел Авив в период от 15 месеца и на фона на конфликтите по ивицата Газа.
“Рожденият ден на Хенри Гембъл“ е американска продукция. Днес синът на пастора става на 17 години. Носете си банските!

Закриващият селекцията "Гейби Бейби" (17 юни от 20:30 ч.) изследва живота на четири ЛГТБ двойки, които са решили да осиновят деца. Режисьор е Мая Нюуел, която израства в семейство на две жени в Австралия – страна, в която осиновяванията от еднополови двойки нееднократно предизвиква полемики.

Всичко прожекции са с вход свободен.