АКТУАЛНИ ПРОЕКТИ

Повишаване информираността за моите човешки права – гаранция за развитието на ЛГБТ политики в България (2014-2015)

Проектът включва провеждане на поредица от безплатни семинари за защита от дискриминация и предоставяне на безплатна правна помощ на жертви на дискриминация по признак сексуална ориентация и полова идентичност. Финансира се в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Научете повече.

ДЪЛГОСРОЧНИ ПРОЕКТИ

Група за подкрепа и взаимопомощ на ЛГБТ младежи

Мисията на инициативата е да предостави на младите ЛГБТ хора защитена среда, в която да могат да общуват с други като тях, да споделят проблеми и обсъждат теми, свързани с тяхната сексуална ориентация, както и да получат професионална помощ от психотерапевт. Научете повече.

Моето разкриване (www.deystvie.org)

Сайт за съвети и взаимопомощ от и за лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансполови хора. Научете повече.

Пука ми за теб (pukami.org)

Социална кампания в подкрепа на гей, би и транс младежи. Научете повече.

 
ПРЕДИШНИ ПРОЕКТИ И АКЦИИ

Връчване на първи ежегодни отличия "ЛГБТ личност за пример" (2014)

Отличието има за цел да поощри открити гей, би и транс хора, които са пробили сянката на страха и чрез личните си и професионални постижения са се откроили като достойни примери за подражание за хилядите нехетеросексуални младежи у нас, търсещи свото отражение в света около себе си. Научете повече. 

Велошествие и жива инсталация пред Народното събрание (2014)

Традиционното велошествие по повод Международния ден срещу хомофобията беше предшествано от жива арт инсталация пред Народното събрание. Тринайсет участника носеха тениски с ръчно изрисувани от художничката Боряна Петрова букви, съставящи словосъчетанието „ГЕЙ ПРОПАГАНДА”. Замисълът на акцията бе да осмее това лъжливо, насаждащо омраза понятие и да привлече внимание към действителни проблеми, оставащи скрити зад политическия популизъм. Научете повече. 

 

Благотворителен пикник в подкрепа на кампанията Пука ми за теб (2013)

Целта на пикника беше да съберем пари за публикуване на рекламна страница в сп. BRAVO. Снимки можете да видите тук.

Велошествие "Заедно срещу хомофобията" (2013)

По повод Международния ден срещу хомофобията и трансфобията около 40 човека се включиха в ежегодното ни велошествие, което тази година потегли от Съдебната палата и завърши пред Народното събрание. Шестимата човека начело на похода бяха облечени в шестте цвята на дъгата, като всеки от тях носеше на гърдите си по един факт от резултатите от най-голямото допитване до ЛГБТ хората в ЕС, проведено от Агенцията на Европейския съюз за основните права. Повече можете да прочетете тук.

 

Писма за права (2012)

На 13 декември проведохме първия у нас "писатон" за човешки права по повод Международния ден на човешкита права. Инициативата е вдъхновена от ежегодната глобална кампания на Амнести Интернешънъл Write for Rights. Подробности можете да прочетете на deystvie.org/писмазаправа

Книжка "Моето разкриване" (2012)

На 11 октомври 2012 г. - Деня за разкриване - представихме първия по рода си български сборник с лични разкази на лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансполови хора. Повече за книжката можете да научите на  www.razkrivane.org.

Обратни мартенички (2012)

На 1-ви март 2012 г. активисти и приятели на "Действие" раздадоха на софиянци *обратни* мартенички с малки картички, прикачени към тях. Научете повече

 

Аз не съм мишена (2011)

Проектът, посветен на Международния ден за борба с хомофобията и трансфобията, включва няколко кратки филмчета, които ще бъдат представени под формата на видеоинсталация на открито на 17-ти май. Всяко видео разказва личната история на човек, станал жертва на психическо или физическо насилие заради своята сексуална ориентацият. Научете повече.

Любовта не е грозна, хомофобията е. MAD TV разбра това. (2011)

В продължение на един месец работихме с MAD TV, за да убедим ръководството на телевизията във вредата, която нанасят чрез системната хомофобна цензура. Успяхме! Научете повече.

 

Заедно за свободен Пазарджик (2010)

Кампания за отмяна на член №14 от Наредбата за обществения ред и сигурност в община Пазарджик. Нашите действия допринесоха за популяризирането на случая в общественото пространство и, в крайна сметка, за отмяната на дискриминативния текст. Научете повече.

В защита на угандийските ЛГБТ граждани (2010)

Първата акция на организацията беше срещу готвения проектозакон за фактически геноцид срещу нехетеросексуалните граждани на Уганда. Законовата промяна предвиждаше доживотен затвор и дори екзекуция за сексуални контакти между лица от еднакъв пол.

Проведохме протестна демонстрация пред Президентството и внесохме писма до президента и премиера с настояване да използват всички налични дипломатически средства, за да укажат натиск върху угандийското правителство. Реакция нямаше.