СЕКСУАЛНО ЗДРАВE

Ако имате притеснения и въпроси относно болести, предавани по полов път, можете да потърсите помощ в някой от кабинетите за анонимно и безплатно консултиране за ХИВ/СПИН в страната. Подробен списък с адреси, телефони и работно време можете да видите тук.

Ние не можем да гарантираме актуалността на информацията в горепосочената страница, нито сме запознати с качеството на обслужването във всички кабинети.

Моля, ако имате лични впечатления, положителни или отрицателни, от обслужването в някой от кабинетите в страната, споделете ги с нас на info@deystvie.org. Ние ще публикуваме предоставената от вас информация, за да е полезна тя на други хора. Благодарим ви!

ПРЕХОД ПРИ ТРАНССЕКСУАЛНИ ХОРА

Понастоящем законите, медицинските лица и съдебната система работят в хаос и при липса на ясни процедури. Това е изводът от проведенето през 2012 г. изследване на правната рамка и съдебната практика относно прехода при транс и интерсексуални хора в България. Можете да изтеглите резюме на български и пълната версия на английски. Автор на изследването е фондация Ресурсен център "Билитис".

Тъй като липсват ясно разписани законови процедури, често случаите на преход зависят до голяма степен от замесените медицински и съдебни лица.

Препоръчваме проф. Здравко Каменов, който е началник на Клиника по ендокринология към Александровска болница. Според информация, предоставена ни от "Билитис", той има богат опит в работата с транссексуални хора.

Що се отнася до правна помощ, препоръчваме:

Адвокат Йонко Грозев е участвал в проучването и има широк поглед върху законодателството и съдебната практика.

Адвокат Деница Любенова е правен експерт на "Действие". За контакт: ivanova_denitza @ yahoo.com, 0884851222

Адвокат Ивета Савова успешно е водила дело за правна промяна на пола. За контак: iveta_savova @ abv.bg, 0898541058