публикувана от

създадена

изтича

ЛГБТ

622

5000

крайна цел

събрани

Действие

На 12 декември 2019 г., Върховният административен съд отказа окончателно да признае брака на Лили Бабулкова и Дарина Коилова, сключен във Великобритания. Това е атака върху правата на една от традиционно уязвимите групи в България, каквито са ЛГБТИ хората. През 2019 година бяхме свидетели на няколко кампании, които специално подкопават толерантността като ценност и правата на човека като висше благо. На дневен ред е потъпкването на правата на жените и децата. Ромската и ЛГБТИ общността отново бяха обект на реч на омразата в политическите кампании през последната година. Гражданският сектор е атакуван и дискредитиран.

Лили Бабулкова и Дарина Коилова са заедно от 10 години, а през 2017 се опитаха да регистрират брака си в България, което е задължение на всеки български гражданин, сключил брак в чужбина. Още същата година получава отказ от Административен съд – София град. Решението е обжалвано от екипа на Действие, заедно с подкрепата на адв. Деница Любенова, адв. Христо Христев, адв. Христо Копаранов и адв. Адела Качаунова.

При оповестяване на решението Върховният административен съд действа в разрез с професионалната съдебна практика — изпраща прессъобщение до медиите, без да публикува мотивите. Младежка ЛГБТ организация Действие, която води делото, разбра за решението днес, от медиите. Освен, че е шокиращо за държава-членка на ЕС в 21 век, решението поставя двойката в правен нонсенс.

Според адв. Христо Копаранов „в решението си ВАС се е опитал да се позове на определени решения на ЕСПЧ и на Съда на ЕС, но прави впечатление, че подборът на тези решения е тенденциозен. Така например се посочва, че ЕСПЧ изисква да се търси баланс между личностен и обществен интерес, но съдът пропуска по-късните решения, че еднаквият пол не може да се използва като аргумент за обществен интерес.“

Ние сме граждани на България. Ние сме хора. Защо нашите права не се признават? България позволява създаването на една сива зона, където правата на ЛГБТИ хората не се регулират.

Това е финалното решение по делото на Лили и Дари, но не е финалът на битката ни за равни права. Борбата продължава!

да, искам да получавам новини от Действие

съгласен съм с Общите условия

искам да подпиша анонимно

Венелина
Ватева

Женена съм от 5 години за жена и живея в САЩ. Бих искала аз и моето семейство да имаме същите права, които имаме тук ; това силно би повлияло моето решение да продължавам да живея в чужбина.

Никол
Димитрова

Част съм от ЛГБТИ обществото и искам да имам правото, заедно с много други хора от обществото, да съм с човека, който обичам.

Вержиния
Ширинян

Сгодена за жена и искам да се прибера в България с правомощията, с които съм от другата държава.

Luchia
Veleva

Поля
Велешка

Всеки има право да избере кого да обича и с кой иска да прекара живота си. Дори да сключат брак. Знам, че Българите още живеят в старото време на комунизма и съм много разочарована. Защото живеем в 21в. Членка сме на ЕС. И е жалко, че все още има дискриминация. Аз не живея в България, но съм Българка, колкото всички други. Никога не съм разбирала тази част от характера на „българина”. Подписвам се

Марина
Стойчева

Gergana
Zheglova

Важното е ,любов да има. Не е от значение пола на човека.

Петя
Йовева

Всеки заслужава равни права.

Владимир
Димов

Хората не се раделят по това как искат да живеят. Равни права за всеки.

Михаела
Танчева

ЛГБТ хората не са по-различни от хетеросексуалните хора. Трябва да се признаят правата им, заради което е крайно необходимо да се одобри този иск.

Веселинка
Евтимова

Кай
Вълканов

Като част от ЛГБТ общността и като гражданин на ЕС смятам че правото да обичаш е на всички без значение от раса ,пол,доходи, религиозни убеждения и други "разделящи" фактори. Всеки трябва да се чувства представен и защитен от закона а не да бъде ощетяван и потъпкван от него.

Андреа
Драгов

Теодора
Цветанова

Nikolina
Ignatova

Симона
Тодорова

Всеки човек заслужава равни права и България като член на ЕС се излага по много отношения. Не се чудете защо младеща бяга в чужбина. А този въпрос е въпрос на любов, нищо повече. И все пак хомофобия, расизъм, сексизъм и т.н. съществуват. Всички сме хора. От едно място идваме и свършваме по същия начин.

Диляна
Петрова

Смятам, че независимо какъв пол и каква сексуална ориентация сме, в крайна сметка всички сме хора.
Заслужаваме право на брак като всички останали, изключително много държави са приели този закон, защото мислят извън кутията, време е и България да го приеме.

Владислава
Бошнакова

Няма причина да се възпрепятства озаконяването на любовта между двама човека, било то от различен или един и същ пол.

Ivilina
Gavazova

Denitsa
Petrova

запиши се за нашия нюзлетър

помогни ни да помогнем на повече хора

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

Deystvie.org 2019 © Всички права запазени. Developed by Epic

Logo_Small_white.png