запиши се за нашия нюзлетър

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

Deystvie.org 2019 © Всички права запазени. Developed by Epic

публикувана от

създадена

изтича

ЛГБТ

572

5000

крайна цел

събрани

Действие

На 12 декември 2019 г., Върховният административен съд отказа окончателно да признае брака на Лили Бабулкова и Дарина Коилова, сключен във Великобритания. Това е атака върху правата на една от традиционно уязвимите групи в България, каквито са ЛГБТИ хората. През 2019 година бяхме свидетели на няколко кампании, които специално подкопават толерантността като ценност и правата на човека като висше благо. На дневен ред е потъпкването на правата на жените и децата. Ромската и ЛГБТИ общността отново бяха обект на реч на омразата в политическите кампании през последната година. Гражданският сектор е атакуван и дискредитиран.

Лили Бабулкова и Дарина Коилова са заедно от 10 години, а през 2017 се опитаха да регистрират брака си в България, което е задължение на всеки български гражданин, сключил брак в чужбина. Още същата година получава отказ от Административен съд – София град. Решението е обжалвано от екипа на Действие, заедно с подкрепата на адв. Деница Любенова, адв. Христо Христев, адв. Христо Копаранов и адв. Адела Качаунова.

При оповестяване на решението Върховният административен съд действа в разрез с професионалната съдебна практика — изпраща прессъобщение до медиите, без да публикува мотивите. Младежка ЛГБТ организация Действие, която води делото, разбра за решението днес, от медиите. Освен, че е шокиращо за държава-членка на ЕС в 21 век, решението поставя двойката в правен нонсенс.

Според адв. Христо Копаранов „в решението си ВАС се е опитал да се позове на определени решения на ЕСПЧ и на Съда на ЕС, но прави впечатление, че подборът на тези решения е тенденциозен. Така например се посочва, че ЕСПЧ изисква да се търси баланс между личностен и обществен интерес, но съдът пропуска по-късните решения, че еднаквият пол не може да се използва като аргумент за обществен интерес.“

Ние сме граждани на България. Ние сме хора. Защо нашите права не се признават? България позволява създаването на една сива зона, където правата на ЛГБТИ хората не се регулират.

Това е финалното решение по делото на Лили и Дари, но не е финалът на битката ни за равни права. Борбата продължава!

да, искам да получавам новини от Действие

съгласен съм с Общите условия

искам да подпиша анонимно

Veronika

Yordanova
Йоана

Николова
Велизара

равни права, защитават човешките права

Стоилова
Юлия

Искам да живея в свят, в който равноправието е нормата. В свят в който е важно какъв е човекът, а не кого той обича.

Йорданова
Катерина

Равноправие.

Кирова
Стефан

Защото вярвам, че всеки Българин заслужава равни права!

Пантелеймонов
Христо

2020 година е, време си е да си признаем колко "гей" е това толкова да те интересува какви избори правят двама възрастни в личното пространство на техния живот и тяхната спалня толкова много, че да искаш да го забраниш със закон. Любовта си е любов, живеем в Европа, стягайте се.

Станчев
Кристина

Love is love!!!!

Комова
Неделин

Защото е безумно през 2020 година това все още да се поставя под въпрос

Радков
Емилия

Тонева
Бистра

Всеки човек има право на равни права с останалите, независимо кого обича.

Николова
Мила

Писна ми да живеясе в хомофобска държава пълна с омраза.

Желева
Виктория

Като част от ЛГБТ обществото бях заинтересована от петицията

Бекирова
Екатерина

Димитрова
Елисавета

Всеки има право да живее нормален живот заедно със семейството си и децата си. Бракът дава законова сигурност на партньорите и права над общите им деца.
Семейството заслужава да бъде признато от закона в неговата форма, независимо дали партньорите са еднополови или разнополови. ЕС трябва ва вземе необходимите мерки за този брак, сключен в друга членка на ЕС.

Атанасова
Даниела

Ангелова
Linda

всички сме хора, всички заслужаваме равни права, дори няма нужда от обосновка.

Marinkova
Кирил

Стумбов
Валентина

Ние всички сме хора. Хора с чувства и емоции. И като такива, ние всички заслужаваме еднакви права, без изключения. Извинявам се, но имайки в предвид времето в което живеем, подобни изяви от страна на управлението са напълно безобразни и смешни

Антонова
Мария

Отнемането на дадени права при еднополовите двойки е безкрайно грешно. Грях е любовта да бъде ограничавана. Просто няма смисъл, любовта си е любов. Защо да я ограничаваме?

Кирилова
Logo_Small_white.png