top of page
  • Снимка на автораDeystvie

Дирекция МИГРАЦИЯ – МВР ограничава европейското право на свободно движение на LGBT семейства у нас

Дирекция „Миграция“ – МВР обжалва пред Върховния административен съд историческото решение, с което Административен съд София-град отсъди в полза на правото на пребиваване на съпружеска хомосексуална двойка в България. С това си действие Дирекция „Миграция“-МВР попречи на решението да влезе в сила, твърдейки, че то противоречи на Конституцията на Република България, която не допуска бракове между лица от един и същи пол.





Недоумение буди сегашното становище на Дирекция „Миграция“ – МВР, която в началото на 2017 г. издаде разрешение за пребиваване на Кристина Палма и едва при подновяването му в начолото на 2018 г. излезе с отказ, който сега защитава. „Това е от една страна класически пример на хомофобна проява, облечена във власт, а от друга – за популистко използване на властта“, споделя Венета Лимберова, председател на „Младежка ЛГБТ Организация Действие“.


Разочаровани сме от провежданата от Дирекция „Миграция“ политика, която пречи на спокойното установяване на нашето семейство в България, заявяват Кристина и Мариама. „Едновременно с това вярваме, че правото ни на свободно движение в рамките на целия Европейски съюз ще бъде взето предвид от Върховния съд, каквато е и константната практика на Европейския съд в тази връзка, потвърдена чрез скорошното решене по делото Коман.“


Правото на свободно придвижване в ЕС е основно право, гарантирано на всички граждани на съюза, от което често се възползват и немалък брой български граждани, както и техните семейства. Потъпкването му е нередно и няма никакво съмнение, че правото ще бъде защитено от съда.

„Неоснователното обжалване, на което сме свидетели сега от страна на Дирекция „Миграция“ – МВР, поставя в опастност и правото на достоен семеен живот, както и правото на труд на съпруга на гражданка на ЕС“, заявява адв. Деница Любенова, която защитава интересите на Кристина Палма в съда. „Всичко това ще доведе до допълнителни искове за обезщетения за материални и нематериални вреди, нанесени от Дирекция „Миграция“-МВР, които в крайна сметка ще обременят държавния бюджет“, допълва адв. Любенова.


29 преглеждания0 коментара
bottom of page