top of page
  • Снимка на автораDeystvie

Кръгла маса: ЛГБТИ ПРАВА В ДЕЙСТВИЕ (прес съобщение)



По повод Световния ден на правата на човека на 10 декември и честването през ноември 2019 г. на 30-та годишнината от приемането на Конвенцията за правата на децата на ООН, Младежката ЛГБТ организация „Действие“ в сътрудничество Фондация за свободата „Фридрих Науман“ организират съвместно кръгла маса „ЛГБТИ ПРАВА В ДЕЙСТВИЕ“. На нея ще срещнем становищата на национални институции и основните парламентарно представени политически партии по темата заедно с неправителствения сектор и активисти. Основен акцент ще поставим върху правата на еднополовите партньори и семейства през призмата на опита на хора от ЛГБТИ общността, както и законодателството и съдебната практика в България, ЕС и международното право. В тази връзка ще бъдат представени и резултатите от работата на Правната програма на Младежката ЛГБТ организация „Действие“.

Допълнителна отправна точка на дискусията ще дадат и предварителните резултати от сравнителен анализ на правата на ЛГБТИ хората в България, Грузия и Сърбия, подготвен от Фондация „Фридрих Науман“.


Във времена на ксенофобия и разделение повече от всякога се налага да отговорим на езика на омразата с разумни аргументи, добри примери за подражание и обществен дебат, за да защитим либералната демокрация и човешките права във всичките им измерения. Ние вярваме, че общите ни усилия биха оставили положителна следа в постигането на тази цел.


Кръглата маса ще се състои на 3 декември от 16:30 до 19:00 часа в Литературен Клуб „Перото“ – НДК.


Събитието ще бъде модерирано от г-жа Ирина Недева, журналистка от Българското национално радио.


Фондация за свободата „Фридрих Науман“ започва своята дейност в подкрепа на демократичните промени в България през 1990 година. Вече почти 30 години тя работи за укрепване на правовата държава и защита на човешките права. Тя е първата германска политическа фондация, подкрепила демократичния преход на България след падането на Берлинската стена.


“Действие” е организация, посветена да допринесе за промяна в живота на ЛГБТИ хората в България. Визията на организацията е да постигне пълно правно признаване и социално включване на ЛГБТИ хората в общество, в което се чувстват сигурни и признати, което тя осъществява чрез дейността на Правната програма – про-боно консултации и водене на стратегически дела и застъпническа дейност и организирането на публични събития, публични събития, срещи, протести, шествия (като София Прайд, София Прайд Филм Фест, Шествие за равнопоставеност, Шествие за правата на жените).


Адв. Деница Любенова, директорката на Правната програма на Младежка ЛГБТ организация „Действие“ споделя по повод организирането на кръглата маса: „Забелязваме се, че все повече ЛГБТИ хората имат смелостта да се разкрият пред семействата си, да живеят открито сред роднините, колегите и приятелите си, да създават партньорства и семейства самите те, като едновременно с това расте и подкрепата и приемането, които те получават, в сравнение с това, което беше преди десетина години. Сега остава българското право също да настигне общественото мнение и да спре да е изостанало в защитата и правата, които предоставя на ЛГБТИ гражданите на България. Именно това ни води в решението да организираме кръглата маса „ЛГБТИ ПРАВА В ДЕЙСТВИЕ“, за да покажем нашият опит в сферата и да допринесем за политическият дебат.“


За контакти:

Венета Лимберова

Председател

Младежката ЛГБТ Организация „Действие“

38 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page