top of page
  • Снимка на автораDeystvie

ПОКАНА за участие в регионален семинар „РАВНИ - ЗАЕДНО СРЕЩУ ДИСКРИМИНАЦИЯТА И ПРЕДРАЗСЪДЪЦИТЕ“ДАТА: 20-21 СЕПТЕМВРИ 2023г.

МЯСТО: конферентната зала на ММ хотел, находящ се на бул. Сан Стефано 129, 8001 Бургас


Уважаеми колеги,

В началото на 2023 г. Българският хелзинкски комитет (БХК) в партньорство със сдружение „Организация ДРОМ“, сдружение „Асоциация ИНТЕГРО“, Либерална алтернатива за ромско гражданско обединение,Ромска академия за култура и образование и Младежка ЛГБТ организация Действие започнаха работа по проекта „Укрепване на ролята на гражданските организации на уязвими общности в България да противодействат на дискриминацията, нетолерантността, езика на омразата и престъпленията от предразсъдъци“ (EQUALTOGETHER).


Проектът е съфинансиран от Европейската комисия, програма „Граждани, равенство,

права и ценности“ (2021 – 2027) и поставя особен акцент върху речта на омразата и

престъпленията от омраза, а именно върху повишена осведоменост за новите стандарти на ЕСПЧ в борбата с политическата реч на омразата срещу малцинствата. Включва Ad hoc застъпничество пред публичните власти, инициирано от организациите на засегнатите общности, в отговор на случаи на нетърпимост и кампания за повишаване на осведомеността относно престъпления от предразсъдъци /подобряване на докладването на случаи на нетолерантност.


Проектът започна с изготвянето на регионални оценки на предизвикателствата пред уязвими групи в пет региона: Видин, Кюстендил, Сливен, Разград и Бургас, като в резултат беше разработен и Обучителен пакет от пет анализа на национални и европейски стандарти и политики, насочен към представители на НПО, обществени лидери и власти. Сред основните цели на проекта е създаването на платформа за докладване на престъпления и инциденти от омраза и създаване на Коалиция за активно докладване на дискриминация, инциденти и престъпления от предразсъдъци чрез специална публична платформа.


Във връзка с горното организациите, които са част от консорциума Ви канят на регионален семинар “Равни - заедно срещу дискриминацията и предразсъдъците”, който ще се състои на 20 и 21 септември 2023 г. в конферентната зала на ММ хотел, находящ се на бул. Сан Стефано 129, 8001 Бургас.


Целите на семинара са:


● Да представи националните и международни стандарти за противодействие на

прояви на нетолерантност.


● Да представи основните находки от Регионални оценки, направени в рамките на

проекта, на разпространени проблеми в региона, свързани с прояви на нетолерантност,

дискриминация, реч на омразата и престъпления от предразсъдъци.


● Да представи публичната платформа, https://www.equal.bg/ за регистриране и

докладване на инциденти от омраза. Платформата е създадена с цел да покрие широк

кръг от ситуации, участници в инциденти, предизвикани от предразсъдъци. Тя е

създадена в рамките на проекта, за да обслужва всички информационни, статистически

и аналитични нужди, включително докладването на обобщената информация за

регистрираните инциденти пред ОССЕ.


● Да предложи платформа за обединение на усилията около създаването и подкрепата

на неформална Коалиция за докладване на престъпления от предразсъдъци


Семинарът е насочен към представители на НПО и местните власти. За участие каним

представители на локални граждански организации, на общинските власти и на регионалните структури на държавни институции.Събитието се провежда в рамките на проекта „Укрепване на ролята на гражданските организации на уязвими общности в България да противодействат на дискриминацията, нетолерантността, езика на омразата и престъпленията от предразсъдъци“ (EQUALTOGETHER). Проектът е съфинансиран от Европейската комисия, програма „Граждани, равенство, права и ценности“ (2021 – 2027) и се изпълнява от консорциум, координиран от Български хелзинкски комитет, в партньорство със сдружение „Организация ДРОМ“, сдружение „Асоциация ИНТЕГРО“, Либерална алтернатива за ромско гражданско обединение, Ромска академия за култура и образование, Младежка ЛГБТ организация Действие.

52 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page