top of page
  • Снимка на автораDeystvie

Дискриминация и реч на омразата на основание сексуална ориентация на сайта на Столична община

Актуализирано: 18.02.2022 г.

На 18 февруари 2022 г. в Правната програма на „Младежка ЛГБТ Организация „Действие“ постъпи сигнал относно статия, поместена на Интернет страницата на Столична община www.sofia.bg, с автор Захари Белчев. Статията съдържа хомофобски език, който е недопустим за страница на публична институция. Статията беше изтрита скоро след нейното публикуване и в момента достъпна чрез архивирана версия на сайта - (архивирана версия).

Статията е със заглавие „Лесбийки атакуват съда“ и коментира дело, което е водено от адв. Деница Любенова с подкрепата на „Младежка ЛГБТ Организация Действие“. Делото е относно признаване в България на вече сключен брак във Великобритания между Дарина Коилова и Лилия Бабулкова, което в момента се разглежда от Европейския съд по правата на човека.

Език и изрази като „отбор лесбийки атакуват съда“, „вчера за подкрепа в съда дойде отбор от десетина лесбийки“, „главният юрисконсулт на „Люлин" Кольо Колев, видимо шокиран от аргументите на ответната страна“, „две лесбийки от квартал „Надежда" са били отрязани за брак“, „еднополовите могат да се женят“, „различно ориентираните“ са недопустими за статии, публикувани на сайта на СО. Статията не коментира делото обективно и не разглежда адекватно правните доводи на двете страни, като създава погрешни впечатления у читателите. Езикът, който е използван, е нисък, липсва правилната терминология. Лексиката и структурата не показва каквото и да е уважение към страните по делото, ЛГБТИ обществото и съда като институция.

В тази връзка Правната програма на „Младежка ЛГБТ Организация Действие“ сезира кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, Комисията за защита от дискриминация и Агенцията на европейските журналисти.


Скрийншоти от сайта на общината:


Правната програма на Младежка ЛГБТ Организация “Действие” предоставя безплатна правна помощ и консултации на ЛГБТИ лица. Връзка с нас може да се осъществи лесно чрез онлайн правната платформа.


След като се регистрирате в платформата, ще Ви бъде назначен адвокат, с когото да проведете консултация и да започнете съвместната работа по казуса. Като участник в Националната ЛГБТИ Правна програма Вие се възползвате от про боно услугите на Действие и единственото, за което Ви молим, е Вашето съдействие и търпение.





501 преглеждания0 коментара
bottom of page