top of page
  • Снимка на автораDeystvie

Извършен е палеж на 21-метровия флаг на дъгата върху фасадата на сградата на Walltopia (ВИДЕО)

На 4-ти срещу 5-ти юли (събота срещу неделя) неизвестни лица с маски на лицата са извършили палеж на флага с цветовете на дъгата, окачен на фасадата на сградата Walltopia като символ на прайд месеца в България и ЛГБТИ общността.

Около 02:35 ч. на 05.07.2020 г. Охранителните камери за видеонаблюдение записват две лица от мъжки пол, движещи се по пешеходния мост над бул. "Цариградско шосе". Същите слизат по стълбите в посока сградата на Walltopia. Двете лица са облечени с тъмни дрехи, с качулки и с маски на лицата.





Около 03:04 ч.* на записът от камерите са регистрирани четири лица, като между тях се разпознават двамата мъже, записани от камерите половин час по-рано. Всички лица са от мъжки пол, видимо млади, облечени в тъмни дрехи с качулки и маски (покриващи носа и устата). Един от тях държи в ръце запалено приспособление тип факла с дълга дръжка. В 03:04:57 сек. от записът се вижда как двама от групата пръскат със водни пистолети, пълни със запалима течност долната част на флага, намираща се на около 3,5 метра височина от земята. Секунди по-късно в 03:05:00 мъжът с факлата подпалва долната част на флага, след което хвърля горящото съоръжение на земята и избягва с останалите от групата.




Охранителят на сградата незабавно предприема процедурни мерки, като подава сигнал на тел. 112 и извиква колеги от охранителната фирма, които патрулират в района на София Тех Парк. По думите на охранителите последваща реакция от полицията след подадения сигнал на телефон 112 не е имало.

Все още се работи за уточняване на повече подробности по случая.


Флагът бе издигнат за трета поредна година на фасадата на сградата на Wolltopia на 9-ти юни 2020 година като част от атмосферата на Pride месеца и събитието Sofia Pride Live. Символът на ЛГБТИ общността се поставя традиционно през месец юли на фасадите на много държавни институции на по-либерални държави.


“Десетки граждани на България стават жертва на дискриминация заради тяхната сексуална ориентация или полова идентичност. За някои от тези случаи получаваме сигнали, за други разбираме индиректно от близки и приятели, а най-вероятно има още десетки, които остават невидими, тъй като жертвите се страхуват да споделят. Една от причините за това е, че речта и престъпленията от омраза на основа сексуална ориентация и полова идентичност не се преследват от Наказателния кодекс на България. От години нашата организация влиза в диалог с държавните институции и провежда кампании за промяна на законодателството и политиките на държавата.”, казва адвокат Деница Любенова от Младежка ЛГБТ организация Действие.

Палежът на флага е поредният отявлен акт на хомофобия в България. През 2019 г. бяха регистрирани 4 отделни нападения срещу общностния център Rainbow Hub, които приключиха със счупена пощенска кутия, табела, счупен от хвърлен камък прозорец и откраднато знаме с цветовете на дъгата.

“Истината е, че е много важно ние като общество да застанем категорично срещу извършителите на актове на омраза и индивидите, упражняващи психическо или физическо насилие върху други хора на база техния етнически произход, полова идентичност или сексуална ориентация и да изискваме законови действия срещу агресорите. Защото никой не иска да живее в държава, в която наши съграждани, безнаказано извършват действия, които създават усещане за страх и несигурност, и носят всички белези на директна или индиректна заплаха за всички останали хора в нашето общество”, коментира Венета Лимберова, председател на Младежка ЛГБТ организация Действие.


На 10-ти февруари 2019-та през деня жена бе безпричинно нападната и ударена с юмрук в лицето в центъра на София от мъж на видима възраст около 40 години с думите: “Педал долен...да не съм те видял повече в този район”.

На 12-ти декември 2018 година във Варна билборд със снимка на двамата прегърнати мъже и посланието „Няма нищо страшно, това е просто любов“ бе залят с черна боя и ракъсан.


През септември 2008-ма година 25-годишният студент по медицина Михаил Стоянов бе убит в парк Борисова градина, София. В показанията си пред полицията двамата мъже, извършители на убийството, признават, че са „прочиствали парка от гейове“ и системно са пребивали мъже в парка, които оприличавали като хомосексулани.


 

*Часовникът на охранителните камери използва зимно часово време, откъдето произлиза разминаването от 1 час в часовете упоменати в прессъобщението.



5151 преглеждания0 коментара
bottom of page