Asset 2_4x.png
 

 

+ Ние предоставяме про-боно правни услуги

+ Водим стратегически дела и извършваме застъпничество с цел постигане на законодателни промени

+ Организираме публични събития, протести, шествия (като София Прайд, София Прайд Филм Фест, Шествие за равнопоставеност, Шествие за правата на жените)

Действие е организация, посветена да допринесе за промяна в живота на ЛГБТИ хората в България. Визията ни е да постигнем пълно правно признаване и социално включване на ЛГБТИ хората в общество, в което се чувстват сигурни и признати.

Нашата мисия

За какво се борим:

+ Информирана и овластена ЛГБТИ общност

+ Повишаване на квалификацията на държавни и общински служители при работа с ЛГБТИ общността

+ Информиране на широката общественост за проблемите/правата на ЛГБТИ общността

+ Правна регулация на връзките между еднополовите партньори

+ Правна регулация на еднополовите семейства с деца

+ Правна регулация на процедурата за промяна на граждански пол

+ Инкриминиране в НК на престъпленията от омраза по хомофобски и трансфобски подбуди.

Kak започна всичко...

ЛГБТ организация Действие стартира като неформална група от 7 младежи, които започват да организират събития и отделни акции.

През 2009г. организирахме протестът в Пазарджик срещу общинската наредба, забраняваща хомосексуалността. 

Screen Shot 2019-10-22 at 10.58.52.png

2009

7f3f68637189d714f7d550cc11118227.png

Две години по-късно създадохме информационна кампания в подлеза на СУ „Свети Климент Охридски“ и проведохме Bike ride, на който се събраха около 120 човека.

2011

През 2012г организирахме Шарения музикален фестивал, който беше посетен от над 500 човека и участваха над 20 артисти. В края на фестивала имахме един буркан, пълен с пари, с който успяхме да регистрираме „Младежка ЛГБТ организация Действие“ в Софийски градски съд.

2012

Jar.png

През 2012г. адв. Деница Любенова заминава да учи втора магистратура по Международно публично право в Университета в Утрехт, Холандия. Когато се връща в България през 2014г. решава, че начинът да променим негативната социална среда, в която ЛГБТИ хората живеем, е да променим законодателството. Затова Деница като един от основателите на Действие стартира Правната програма на организацията. За периодът 2014-2016г., с подкрепата на Норвежкия финансов механизъм, Действие предоставя безплатна правна помощ на над 50 човека и провежда информационни семинари за дискриминация, в които взимат участие над 200 човека.

Deni.png

2014-2016

В следващите години дейността на организацията се разраства. Провеждат се първите събития за родителство в София и Пловдив и е поставено началото на неформалната група на ЛГБТИ родителите. В края на 2015г. организирахме първия ЛГБТИ форум в България, на тема Движение за равни права и свободи на ЛГБТИ общността. Освен това от 2015г. насетне „Действие“ участва в организационния комитет на София Прайд. Заедно с това всяка година се организира и филмовият фестивал Sofia Pride Film Fest, който представя на българските зрители най-доброто от световното ЛГБТИ кино.

BG_Flag.png
RBFlag.png

2015

jon-tyson--78A8k2r0wg-unsplash.jpg

През 2017г. започнахме да водим първото дело в България за признаване на ЛГБТИ брак, сключен в чужбина. Стартирахме и проекта “Hate crimes”, в който направихме обиколка из по-големите градове на страната и събрахме данни за престъпления и инциденти по хомофобски и трансфобски мотиви. Дейността ни в другите големи градове продължи и с инициативата Дни на ЛГБТИ във Варна, с пъстра програма от събития за изкуства, култура, спорт и отдих. Други проекти стартирали през 2017г. са: L.E.A.D. академията, която е средство за идентифициране и обединяване на активисти от цялата страна; Здравната програма за превенция и подкрепа на хора, живеещи с ХИВ; Проектът Love Moves в подкрепа на еднополови семейства и LGBTI.bg.

2017

K&M.png

През 2018г. поехме делото на Кристина и Мариама за правото на свобода на движение. Спечелихме го на първа инстанция. Освен това продължихме работа по делата на Лили и Дари срещу Столична община и срещу Центъра за асистирана репродукция. Постигнахме промяна в Наредба 34 за 3-месечни рецепти за хората, живеещи с ХИВ. Издадохме доклад за престъпления от омраза и участвахме в работна група за Истанбулската конвенция. Започнахме работа по коалиционния проект с общността на роми и глухи – Equality league. Получихме първата голяма подкрепа за София Прайд – Walltopia. Заедно с GLAS и Bilitis открихме първия ЛГБТИ общностен център в България – Рейнбоу Хъб.

2018

Lili&Dari.png
Artboard 1_3x-100.jpg

През 2019г. продължихме с консултациите на семейства, родители и хора, пострадали от хомофобски и трансфобски престъпления и инциденти. Спечелихме окончателно пред ВАС делото на Кристина и Мариама. Привлякохме още една голяма компания за подкрепа на София Прайд – Air Italy, и организирахме първото афтър парти на Прайда на покрива на Walltopia. Стартирахме две нови програми – за психично здраве и за млади активисти – Рейнбоу Рейс.

В края на 2019г. започваме работа по три нови проекта заедно с GLAS и Bilitis – Рейнбоу Оувър Хейт, Рейнбоу Шийлд, БринкИтОн. Освен това планираме реорганизация и разширение на правната програма.

2019

 

нашият екип

Венета Лимберова
230617723_1345978149152817_1873591831944540859_n.jpg

председател

Венета e завържшила право в Софийския университет, след което е специализирала в сферата на фармацевтично право. Тя става родител в еднополова връзка, което я принуждава да осъзнае, че в България липсва каквато и да е правна защита за ЛГБТИК+ семействата. Затова Венета избира да промени професионалния си път и приема предложението на стане Председателка на Действие. От 2015 г. насам тя участва с ентусиазъм във всички дейности на организацията и посвещава времето си на работа с общността, институциите и партньорите за популяризиране на правата на ЛГБТИК+ родителите и семействата и за напредъка на защита от мотивираните от предрасъдъци към ЛГБТИК+ престъпления от омраза.
Деница Любенова
denica.jpg

адвокат

Деница е адвокат и защитник на човешки права. Завършила е "Право" в УНСС и е специализирала Международно публично право в Университета в Утрехт, Холандия. Деница има дългогодищен опит и доказана експертиза по дела на ЛГБТИ хора за признаване на брак, сключен в чужбина, признаване на актове за раждане на деца на еднополови двойки, родени в чужбина, дела за смяна на граждански пол и други дела за защита правата на ЛГБТИ хората. Деница води поредица от дела пред Европейския съд по правата на човека и Съда на Европейския съюз. Най-скорошното дело, което Деница води съвместно с Действие касае издаване на български акт за раждане и гражданство на дете, родено в еднополово семейство, което се гледа от най-висока инстанция - Голям състав на Съда на ЕС (С-490/20).
Боряна Кръстева
Снимка Боряна.jpeg

координатор проекти

+

Боряна е проектен координатор в Действие. Тя има повече от 17 години опит в работата в неправителствения сектор в посока интеграция на общности в неравностойно положение, с акцент ромска общност и младежи. От есента на 2019 г. Боряна става част от екипа на Действие, впускайки се в едно ново предизвикателство - работа в сферата на ЛГБТИ правата и социалното включване на ЛГБТИ хората в обществото. Работи по редица проекти, участва в организирането на събития на организацията.
Ана Михова
Снимка Ани .jpeg

правен сътрудник

+

Ана е правен сътрудник на екипа от адвокати на Действие. Ана учи "Право" в СУ "Св. Климент Охридски" и е част от Действие от 2018 г.
Боримир Тотев
Borimir-550x550.jpeg

координатор проекти

+

Боримир има пресечени интереси в областта на миграция, политика, организиране на общности и култура. Завършил е Университетският колеж в Лондон и има опит в работата като продуцент на творчески и културни събития, комуникация и маркетинг със социално въздействие, както и разработване, управление и предоставяне на публични програми в секторите за благотворителност, граждански права и нестопанска цел.

Светлозар Димитров
viber_изображение_2021-07-10_16-35-20-492.jpg

координатор проекти

Понастоящем Светлозар е студент по Политология. Има опит както в неправителствения сектор, така и участва активно в политическия живот на страната и се включва в обществени обсъждания и инициативи. Смята, че в България системно не се зачитат човешки права и това е крайно неприемливо за държава-членка на Европейския съюз и времената, в които живеем!

 

партньори

 

донори

медиите за нас

 

 Правата на ЛГБТИ хората 

bnr.bg | За обществата, които не харесват „различните“

08.06.2018

Offnews | Шефът на Уолтопия: Хомосексуалните трябва да могат да осиновяват деца

08.06.2018

Bluelink.net | С действие към равенство

29.10.2018

svobodnaevropa.bg | Деница Любенова и ЛГБТ. Ето как се печели първата битка

25.07.2019

marginalia.bg | Деница Любенова: Кой печели от липсата на държавна политика за предотвратяване на сексуално предаваните инфекции в това число и ХИВ?

04.03.2019

capital.bg | 20 въпроса: Деница Любенова

04.03.2019

capital.bg | 20 въпроса: Деница Любенова

02.08.2019

lex.bg | Обучение на адвокати на ЛГБТИ тематика

09.01.2020

bnr.bg | ВАС призна правото на еднополова двойка да живее в България

26.07.2019<