top of page
Asset 2_4x.png
мисия

 

+ Ние предоставяме про-боно правни услуги

+ Водим стратегически дела и извършваме застъпничество с цел постигане на законодателни промени

+ Организираме публични събития, протести, шествия (като София Прайд, София Прайд Филм Фест, Форум Права)

Действие е организация, посветена да допринесе за промяна в живота на ЛГБТИ хората в България. Визията ни е да постигнем пълно правно признаване и социално включване на ЛГБТИ хората в общество, в което се чувстват сигурни и признати.

Нашата мисия

За какво се борим:

+ Информирана и овластена ЛГБТИ общност

+ Повишаване на квалификацията на държавни и общински служители при работа с ЛГБТИ общността

+ Информиране на широката общественост за проблемите/правата на ЛГБТИ общността

+ Правна регулация на връзките между еднополовите партньори

+ Правна регулация на еднополовите семейства с деца

+ Правна регулация на процедурата за промяна на граждански пол

+ Инкриминиране в НК на престъпленията от омраза по хомофобски и трансфобски подбуди.

Kak започна всичко...

ЛГБТ организация Действие стартира като неформална група от 7 младежи, които започват да организират събития и отделни акции.

През 2009г. организирахме протестът в Пазарджик срещу общинската наредба, забраняваща хомосексуалността. 

Screen Shot 2019-10-22 at 10.58.52.png

2009

7f3f68637189d714f7d550cc11118227.png

Две години по-късно създадохме информационна кампания в подлеза на СУ „Свети Климент Охридски“ и проведохме Bike ride, на който се събраха около 120 човека.

2011

През 2012г организирахме Шарения музикален фестивал, който беше посетен от над 500 човека и участваха над 20 артисти. В края на фестивала имахме един буркан, пълен с пари, с който успяхме да регистрираме „Младежка ЛГБТ организация Действие“ в Софийски градски съд.

2012

Jar.png

През 2012г. адв. Деница Любенова заминава да учи втора магистратура по Международно публично право в Университета в Утрехт, Холандия. Когато се връща в България през 2014г. решава, че начинът да променим негативната социална среда, в която ЛГБТИ хората живеем, е да променим законодателството. Затова Деница като един от основателите на Действие стартира Правната програма на организацията. За периодът 2014-2016г., с подкрепата на Норвежкия финансов механизъм, Действие предоставя безплатна правна помощ на над 50 човека и провежда информационни семинари за дискриминация, в които взимат участие над 200 човека.

Deni.png

2014-2016

В следващите години дейността на организацията се разраства. Провеждат се първите събития за родителство в София и Пловдив и е поставено началото на неформалната група на ЛГБТИ родителите. В края на 2015г. организирахме първия ЛГБТИ форум в България, на тема Движение за равни права и свободи на ЛГБТИ общността. Освен това от 2015г. насетне „Действие“ участва в организационния комитет на София Прайд. Заедно с това всяка година се организира и филмовият фестивал Sofia Pride Film Fest, който представя на българските зрители най-доброто от световното ЛГБТИ кино.

BG_Flag.png
RBFlag.png

2015

jon-tyson--78A8k2r0wg-unsplash.jpg

През 2017г. започнахме да водим първото дело в България за признаване на ЛГБТИ брак, сключен в чужбина. Стартирахме и проекта “Hate crimes”, в който направихме обиколка из по-големите градове на страната и събрахме данни за престъпления и инциденти по хомофобски и трансфобски мотиви. Дейността ни в другите големи градове продължи и с инициативата Дни на ЛГБТИ във Варна, с пъстра програма от събития за изкуства, култура, спорт и отдих. Други проекти стартирали през 2017г. са: L.E.A.D. академията, която е средство за идентифициране и обединяване на активисти от цялата страна; Здравната програма за превенция и подкрепа на хора, живеещи с ХИВ; Проектът Love Moves в подкрепа на еднополови семейства и LGBTI.bg.

2017

K&M.png

През 2018г. поехме делото на Кристина и Мариама за правото на свобода на движение. Спечелихме го на първа инстанция. Освен това продължихме работа по делата на Лили и Дари срещу Столична община и срещу Центъра за асистирана репродукция. Постигнахме промяна в Наредба 34 за 3-месечни рецепти за хората, живеещи с ХИВ. Издадохме доклад за престъпления от омраза и участвахме в работна група за Истанбулската конвенция. Започнахме работа по коалиционния проект с общността на роми и глухи – Equality league. Получихме първата голяма подкрепа за София Прайд – Walltopia. Заедно с GLAS и Bilitis открихме първия ЛГБТИ общностен център в България – Рейнбоу Хъб.

2018

Lili&Dari.png
Artboard 1_3x-100.jpg

През 2019г. продължихме с консултациите на семейства, родители и хора, пострадали от хомофобски и трансфобски престъпления и инциденти. Спечелихме окончателно пред ВАС делото на Кристина и Мариама. Привлякохме още една голяма компания за подкрепа на София Прайд – Air Italy, и организирахме първото афтър парти на Прайда на покрива на Walltopia. Стартирахме две нови програми – за психично здраве и за млади активисти – Рейнбоу Рейс.

В края на 2019г. започваме работа по три нови проекта заедно с GLAS и Bilitis – Рейнбоу Оувър Хейт, Рейнбоу Шийлд, БринкИтОн. Освен това планираме реорганизация и разширение на правната програма.

2019

екип

нашият екип

denica.jpg
Деница Любенова

председател & директор правна програма

Деница е адвокат и защитник на човешки права. Завършила е "Право" в УНСС и е специализирала Международно публично право в Университета в Утрехт, Холандия. Деница има дългогодищен опит и доказана експертиза по дела на ЛГБТИ хора за признаване на брак, сключен в чужбина, признаване на актове за раждане на деца на еднополови двойки, родени в чужбина, дела за смяна на граждански пол и други дела за защита правата на ЛГБТИ хората. Деница води поредица от дела пред Европейския съд по правата на човека и Съда на Европейския съюз. Най-скорошното дело, което Деница води съвместно с Действие касае издаване на български акт за раждане и гражданство на дете, родено в еднополово семейство, което се гледа от най-висока инстанция - Голям състав на Съда на ЕС (С-490/20).
Снимка Боряна.jpeg
Боряна Кръстева

директор администрация

Боряна е проектен координатор в Действие. Тя има повече от 17 години опит в работата в неправителствения сектор в посока интеграция на общности в неравностойно положение, с акцент ромска общност и младежи. От есента на 2019 г. Боряна става част от екипа на Действие, впускайки се в едно ново предизвикателство - работа в сферата на ЛГБТИ правата и социалното включване на ЛГБТИ хората в обществото. Работи по редица проекти, участва в организирането на събития на организацията.
Снимка Ани .jpeg
Анастасия Пихтелкова

проектен координатор

Анастасия е родена в Украйна, но живее в България от над двадесет години. Има десет години опит в ИТ сферата в административната част на поддръжката на хардуер и софтуер. Активно се интересува от екология и устойчиво развитие и от 3 години работи в НПО сферата с фокус върху влиянието намалянето на човека върху планетата.

Филип Самуилов снимка.jpg
Филип Самуилов

правен експерт

Филип е с магистър по право от Нов български университет. Активно се занимава с темата "Права на човека". 
res_1625143006868-01.jpg
Елица Атанасова

адвокат

Елица е част от неправителствения сектор повече от десет години. Има магистърска степен по „Право“ от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и е участвала в множество обучения, свързани с различни сфери на правата на човека. Започва да работи като доброволец към „Действие“ през 2021 г., а от 2022 г. е правен експерт към организацията.
image_6487327.JPG
Денислав Маринов

правен сътрудник

Денислав е студент по право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Активно се занимава с права на човека и право на Европейския съюз, като участва в международни състезания по право. Започва като доброволец към "Действие", а от април 2023 г. е правен сътруднинк към организацията.
Borimir-550x550.jpeg
Боримир Тотев

директор развитие & комуникаци

Боримир има пресечени интереси в областта на миграция, политика, организиране на общности и култура. Завършил е Университетският колеж в Лондон и има опит в работата като продуцент на творчески и културни събития, комуникация и маркетинг със социално въздействие, както и разработване, управление и предоставяне на публични програми в секторите за благотворителност, граждански права и нестопанска цел.

Snimka.jpg
Анна Донева

експерт развитие и събития

Анна е клиничен психолог. Завършила е Софийски университет Св. Климент Охридски, специалност "Клинична и консултативна психология". През 2020 г. започва като доброволец в "Действие", а от 2021 г. работи като експерт развитие и събития. Анна отговаря за цялостната организация на "Форум Права", онлайн магазина на Действие и работата по стратегическа комуникация с корпоративни партньори.

 
Shirin-Photo.jpg
Ширин Ходжева

проектен координатор

Ширин работи в неправителствения сектор от 2018 г. в много проекти и роли. Експерт обучител и фасилитатор на свободна практика, по теми като права на човека, работа с общности и доброволчество. Личен неин фокус е равноправието на жените и тяхното овластяване. Когато не води обучения, подпомага редица организации в България, в различни роли, там където има най-голяма нужда, като управление и администриране на проекти, координиране на доброволци и др.

IMG_20221030_130222_office_200x200.jpg
Радослав Стоянов

заместник председател & правен експерт

Радослав е активист за равноправието на лесбийките, гейовете, бисексуалните, трансполовите и интерсекс хората (ЛГБТИ) от 2008 г. насам. Водил е серия дела в обществен интерес, касаещи дискриминацията срещу ЛГБТИ хората, етнически, религиозни и възрастови малцинства. Създател на дългогодишния блог на Stalik по въпросите на ЛГБТИ хората, където популяризира образователни и аналитични произведения, свързани с тази общност, стигмата и предразсъдъците. През 2012 г. получава наградата „Активист на годината” в рамките на наградата „Човек на годината 2012“ на Българския хелзинкски комитет, а от март 2013 г. е и част от екипа на БХК. Понастоящем завършва магистърската си степен по "Право". От 2023 г. е член на ЛГБТИ Действие.

pic.jpg
Росица Каламова

проeктен комуникационен експерт

Росица е графичен дизайнер с над 10 години опит в разработването на таргетирани визии, които да предават ясно послание за аудиторията. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“ със специалност Българска филология. Има интереси в областта на психологията и приложното съчетаване на материали. През годините е работила по различни проекти на Действие.  

партньори

партньори

донори

донори

медиите за нас

медиите за нас
БНТ | 79 закона у нас дискриминират хората с различна сексуална ориентация

19.06.2022

focus-news.net | В София ще се проведе 10-ото юбилейно издание на фестивала SOFIA PRIDE FILM FEST

12.06.2022

БНР | Какво е решението по казуса с бебе Сара, бебето с две майки?

19.05.2022

Свободна Европа | Венета Лимберова, която предава "силата на правото" на ЛГБТ хората

17.05.2022

bTV | Съдът реши: София трябва да издаде акт за раждане на две майки

16.05.2022

darik.bg | Предстоящият „Форум Права" събира разнообразие от активисти с различни каузи

09.03.2022

БНР | ЛГБТ организацията “Действие” стартира платформата за активни граждани “Лидерландия”

09.12.2021

bTV Репортерите  | Следи от омраза: Разказ за престъпленията срещу хора от ЛГБТ общността

28.11.2021

 Международните медии за нас 

The Guardian | Children born outside UK to British parents in same-sex couples left ‘stateless’

21.12.2022

BalkanInsight | Bulgaria’s Embattled LGBT Community Eyes Calmer Celebration This Year

17.06.2022

Business Insider | Top European Union court rules that member nations must legally recognize same-sex parents and their children

15.12.2021

POLITICO | Bulgaria must issue identity papers to same-sex couple’s child, EU court rules

14.12.2021

консултативен съвет

нашият консултативен съвет

GAL_4539 (2).JPG
GAL_4539 (2).JPG
Елица Ранова

САЩ

Елица е треньор, обучител и консултант по ръководни умения и коучинг в щата Масачузетс, САЩ. В подкрепа на Действие, Елица допринася професионален опит като университетски преподавател по социални науки. Елица е  Доктор на антропологическите науки от Университета Райс в Хюстън, Тексас, изследовател по етика в медицината, и консултант в областта на качествените изследвания. Елица е защитник на правата на транс хората, и твърдо вярва, че не може да има справедливост без пълно зачитане и равенство за ЛГБТ+ общността. 
eb8dab97-0d29-47ed-a57b-59daf18e2e74.jpg
eb8dab97-0d29-47ed-a57b-59daf18e2e74.jpg
Жасмина Тачева

САЩ

Жасмина е преподавател по информационни технологии в Сиракузкия университет, където ръководи научна лаборатория, която изследва взаимовръзките между информацията, изкуствения интелект и обществото. В момента работи по книга за тактики в защита от кибер насилие, хомофобия и трансфобия. В свободното си време пише стихове и разкази, а летните месеци прекарва в Софийската Зона Б-5.
Tanya_Dimitrova_profile.jpg
Tanya_Dimitrova_profile.jpg
Таня Димитрова

България

Таня се занимава с наука, образование и човешки права в неправителствения сектор. Основател на Science Journal for Kids, издаващ адаптирана научна литература за деца. Обучител по ранно детско сексуално образование. Консултант на гореща телефонна линия за хора пострадали от насилие.
15844118_10158025370325416_5897326055020134613_o - Nikolay Nikolov.jpeg
15844118_10158025370325416_5897326055020134613_o - Nikolay Nikolov.jpeg
Николай Николов

САЩ

Николай е видео журналист в Тhe New York Times. Преди това работи в Mashable Лондон, където ръководи отбор от продуценти отразяващи ролята на нови технологии в смекчаването на изменението на климата. Извън работа се занимава с академична дейност, изследвайки промените в ежедневието през последните 75 години в България.
IMG_0841.JPG
IMG_0841.JPG
Даниела Тинкова

Великобритания

Даниела е завършила компютърни науки и е прекарала повече от десетилетие в софтуерната индустрия. Наскоро тя преминава към мениджмънт в една от водещите енергийни компании във Великобритания и работи с организацията за многообразие на компанията с цел подкрепа ЛГБТИ+ служителите на работното място. Едно от най-големите ѝ постижения е осигуряването на покритие за здравни грижи за транс служителите в плана за медицинска застраховка на компанията, от който се възползват около 3000 служители. Даниела проявява силен интерес към науката, историята и философията.

vessy-tasheva.jpg
vessy-tasheva.jpg
Веси Ташева

Ирландия

Веси е основател и главен изпълнителен директор на Vessy.com (глобална DEIB и консултантска компания за психично здраве), работеща с клиенти в Европа, Северна Америка, Латинска Америка и Индия.  Веси също е член на Борда за разнообразие и приобщаване на Positive Luxury (оформяне на устойчиво бъдеще за лукса). През последните 11 години, преди да стане основател, работи като главен стратегически директор на стартъп за талантливи технологии, както и в различни роли в маркетинг и култура в компании между 4 и 800 служители.

IMG_20220804_134829_623.jpg
IMG_20220804_134829_623.jpg
Лилия Хаджииванова

САЩ

Лилия е Асистент Директор на Центъра по Сексуално и Полово Право, както и кандидат за магистратура по Публична Администрация във факултета по Международни и Публични Отношения във Колумбийския Университет, с концентрация Глобално Управление. Преди това, Лили е работила в сферите на образованието, неправителствените организации, управление и социални услуги, включително и като важна част от екипа, който основа Програмата за ЛГБТИ Имигранти в историческия ЛГБТ Център в Ню Йорк. Лили има бакалавър по Медия и Комуникация от университета Loughborough [Лъвбра] в Англия, както и магистратура по Комуникация със специалност Телевизионна и Филмова Наука от Калифорнийския Щатски Университет в Лос Анджелис. Лили също се занимава с активизъм в областта на имигрантски права, ЛГБТИ права и репродуктивни права. Тя живее в Ню Йорк с жена си Тери и двете им котки, Глоуи и Пенгуино.

Angel Miklashevsky.jpg
Angel Miklashevsky.jpg
Ангел Миклашевский

Германия

Ангел е научен изследовател в Германския изследователски институт по публична администрация в Берлин и докторант по публична администрация. Той е завършил бакалавърска програма по политология, публична администрация и социология, както и магистърска програма по публична администрация и публична политика в Потсдамския университет. В своята дисертация на тема представителна бюрокрация, Ангел изследва влиянието на демографските признаци на държавните служители, като техния пол, етнос, сексуална ориентация или мигрантски произход, върху вземаните от тях решения при оперативна самостоятелност. Преди това той е работил в Имиграционната служба в град Потсдам като координатор за ЛГБТИ+ бежанци и имигранти. В свободното си време Ангел доброволства, провеждайки правни консултации за ЛГБТИ+ бежанци в неправителствени организации и изнасяйки лекции в университети и училища на тема ЛГБТИ+ бежански права. Със съпруга си се борят, с подкрепата на „Действие“, пред Европейския съд по правата на човека за признаването на техния брак в България.

Moi.jpg
Moi.jpg
Борис Луканов

Германия

Борис е лекар и студент по политология в Берлин, Германия. Работи в сферата на сексуалното здраве от 7 години с фокус върху сексуално преносими инфекции и здравни услуги за транс хора. Основната му кауза е равният достъп до качествено здравеопазване.

Moi.jpg
1609598860249.jpg
Чавдар Влъчков

Белгия

Чавдар е изпълнителен директор в сферата на ИТ и бизнес консултантските услуги, със специализация в международни трансформационни програми на ниво Европа. Родом от Варна, завършил е в УНСС - София бакалавър „Финанси“ и бакалавър „Международни икономически отношения“, последвани от магистър по „Мениджмънт науки“ в Брюкселския свободен университет. Живее от 2010 година в Брюксел, Белгия. По време на професионалната си реализация е работил по редица инициативи и образователни програми свързани с ЛГБТ+ правата и политиките на работното място, включително инициативи като Out @Work, Diversity & Inclusion и други.

 
Moi.jpg
Stefan Nedialkov.jpg
Стефан Недялков

САЩ

Стефан работи в пресечната точка на изменението на климата и финансите. Има MBA от The Wharton School (Университет на Пенсилвания) и е работил като финансов анализатор в международни банки, инвестиционни и консултантски фирми в Европа и САЩ. Извън работата си, Стефан обича туризъм, готвене и фотография.

bottom of page