Asset 2_4x.png
 

 

+ Ние предоставяме про-боно правни услуги

+ Водим стратегически дела и извършваме застъпничество с цел постигане на законодателни промени

+ Организираме публични събития, протести, шествия (като София Прайд, София Прайд Филм Фест, Шествие за равнопоставеност, Шествие за правата на жените)

Действие е организация, посветена да допринесе за промяна в живота на ЛГБТИ хората в България. Визията ни е да постигнем пълно правно признаване и социално включване на ЛГБТИ хората в общество, в което се чувстват сигурни и признати.

Нашата мисия

За какво се борим:

+ Информирана и овластена ЛГБТИ общност

+ Повишаване на квалификацията на държавни и общински служители при работа с ЛГБТИ общността

+ Информиране на широката общественост за проблемите/правата на ЛГБТИ общността

+ Правна регулация на връзките между еднополовите партньори

+ Правна регулация на еднополовите семейства с деца

+ Правна регулация на процедурата за промяна на граждански пол

+ Инкриминиране в НК на престъпленията от омраза по хомофобски и трансфобски подбуди.

Kak започна всичко...

ЛГБТ организация Действие стартира като неформална група от 7 младежи, които започват да организират събития и отделни акции.

През 2009г. организирахме протестът в Пазарджик срещу общинската наредба, забраняваща хомосексуалността. 

Screen Shot 2019-10-22 at 10.58.52.png

2009

7f3f68637189d714f7d550cc11118227.png

Две години по-късно създадохме информационна кампания в подлеза на СУ „Свети Климент Охридски“ и проведохме Bike ride, на който се събраха около 120 човека.

2011

През 2012г организирахме Шарения музикален фестивал, който беше посетен от над 500 човека и участваха над 20 артисти. В края на фестивала имахме един буркан, пълен с пари, с който успяхме да регистрираме „Младежка ЛГБТ организация Действие“ в Софийски градски съд.

2012

Jar.png

През 2012г. адв. Деница Любенова заминава да учи втора магистратура по Международно публично право в Университета в Утрехт, Холандия. Когато се връща в България през 2014г. решава, че начинът да променим негативната социална среда, в която ЛГБТИ хората живеем, е да променим законодателството. Затова Деница като един от основателите на Действие стартира Правната програма на организацията. За периодът 2014-2016г., с подкрепата на Норвежкия финансов механизъм, Действие предоставя безплатна правна помощ на над 50 човека и провежда информационни семинари за дискриминация, в които взимат участие над 200 човека.

Deni.png

2014-2016

В следващите години дейността на организацията се разраства. Провеждат се първите събития за родителство в София и Пловдив и е поставено началото на неформалната група на ЛГБТИ родителите. В края на 2015г. организирахме първия ЛГБТИ форум в България, на тема Движение за равни права и свободи на ЛГБТИ общността. Освен това от 2015г. насетне „Действие“ участва в организационния комитет на София Прайд. Заедно с това всяка година се организира и филмовият фестивал Sofia Pride Film Fest, който представя на българските зрители най-доброто от световното ЛГБТИ кино.

BG_Flag.png
RBFlag.png

2015

През 2017г. започнахме да водим първото дело в България за признаване на ЛГБТИ брак, сключен в чужбина. Стартирахме и проекта “Hate crimes”, в който направихме обиколка из по-големите градове на страната и събрахме данни за престъпления и инциденти по хомофобски и трансфобски мотиви. Дейността ни в другите големи градове продължи и с инициативата Дни на ЛГБТИ във Варна, с пъстра програма от събития за изкуства, култура, спорт и отдих. Други проекти стартирали през 2017г. са: L.E.A.D. академията, която е средство за идентифициране и обединяване на активисти от цялата страна; Здравната програма за превенция и подкрепа на хора, живеещи с ХИВ; Проектът Love Moves в подкрепа на еднополови семейства и LGBTI.bg.

2017

K&M.png

През 2018г. поехме делото на Кристина и Мариама за правото на свобода на движение. Спечелихме го на първа инстанция. Освен това продължихме работа по делата на Лили и Дари срещу Столична община и срещу Центъра за асистирана репродукция. Постигнахме промяна в Наредба 34 за 3-месечни рецепти за хората, живеещи с ХИВ. Издадохме доклад за престъпления от омраза и участвахме в работна група за Истанбулската конвенция. Започнахме работа по коалиционния проект с общността на роми и глухи – Equality league. Получихме първата голяма подкрепа за София Прайд – Walltopia. Заедно с GLAS и Bilitis открихме първия ЛГБТИ общностен център в България – Рейнбоу Хъб.

2018

Lili&Dari.png
Artboard 1_3x-100.jpg

През 2019г. продължихме с консултациите на семейства, родители и хора, пострадали от хомофобски и трансфобски престъпления и инциденти. Спечелихме окончателно пред ВАС делото на Кристина и Мариама. Привлякохме още една голяма компания за подкрепа на София Прайд – Air Italy, и организирахме първото афтър парти на Прайда на покрива на Walltopia. Стартирахме две нови програми – за психично здраве и за млади активисти – Рейнбоу Рейс.

В края на 2019г. започваме работа по три нови проекта заедно с GLAS и Bilitis – Рейнбоу Оувър Хейт, Рейнбоу Шийлд, БринкИтОн. Освен това планираме реорганизация и разширение на правната програма.

2019

 

нашият екип

VenetaLimberova2.jpg
Венета Лимберова

председател

Венета е юрист и е завършила "Право" в СУ "Св. Климент Охридски". От 2015 г. е Председател на Действие. Венета води кампаниите за гарантиране на правата на ЛГБТИ родителите, законодателни изменения в Семейния кодекс, които да гарантират регулиране на връзките на ЛГБТИ хората и промени в Наказателния кодекс за приемане на правна защита срещу престъпленията от омраза. Венета е участвала в изменението на Наредба № 34/2005 г. за реда за заплащане от Републиканския бюджет на лечението на български граждани за заболявания, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. От 2019 г. Венета обучава активно полицейски служители за противодействие на престъпленията от омраза срещу ЛГБТИ хора в сътрудничество на Действие с Министерство на вътрешните работи.
denica.jpg
Деница Любенова

адвокат

Деница е адвокат и защитник на човешки права. Завършила е "Право" в УНСС и е специализирала Международно публично право в Университета в Утрехт, Холандия. Деница има дългогодищен опит и доказана експертиза по дела на ЛГБТИ хора за признаване на брак, сключен в чужбина, признаване на актове за раждане на деца на еднополови двойки, родени в чужбина, дела за смяна на граждански пол и други дела за защита правата на ЛГБТИ хората. Деница води поредица от дела пред Европейския съд по правата на човека и Съда на Европейския съюз. Най-скорошното дело, което Деница води съвместно с Действие касае издаване на български акт за раждане и гражданство на дете, родено в еднополово семейство, което се гледа от най-висока инстанция - Голям състав на Съда на ЕС (С-490/20).
Снимка Боряна.jpeg
Боряна Кръстева

координатор проекти

+

Боряна е проектен координатор в Действие. Тя има повече от 17 години опит в работата в неправителствения сектор в посока интеграция на общности в неравностойно положение, с акцент ромска общност и младежи. От есента на 2019 г. Боряна става част от екипа на Действие, впускайки се в едно ново предизвикателство - работа в сферата на ЛГБТИ правата и социалното включване на ЛГБТИ хората в обществото. Работи по редица проекти, участва в организирането на събития на организацията.
Снимка Ани .jpeg
Ана Михова

правен сътрудник

+

Ана е правен сътрудник на екипа от адвокати на Действие. Ана учи "Право" в СУ "Св. Климент Охридски" и е част от Действие от 2018 г.
Borimir-550x550.jpeg
Боримир Тотев

координатор проекти

+

Боримир има пресечени интереси в областта на миграция, политика, организиране на общности и култура. Завършил е Университетският колеж в Лондон и има опит в работата като продуцент на творчески и културни събития, комуникация и маркетинг със социално въздействие, както и разработване, управление и предоставяне на публични програми в секторите за благотворителност, граждански права и нестопанска цел.

Светлозар Димитров

координатор проекти

+

Понастоящем Светлозар е студент по Политология. Има опит както в неправителствения сектор, така и участва активно в политическия живот на страната и се включва в обществени обсъждания и инициативи. Смята, че в България системно не се зачитат човешки права и това е крайно неприемливо за държава-членка на Европейския съюз и времената, в които живеем!

 

партньори

 

донори

медиите за нас

 

 Правата на ЛГБТИ хората 

bnr.bg | За обществата, които не харесват „различните“

08.06.2018

Offnews | Шефът на Уолтопия: Хомосексуалните трябва да могат да осиновяват деца

08.06.2018

Bluelink.net | С действие към равенство

29.10.2018

svobodnaevropa.bg | Деница Любенова и ЛГБТ. Ето как се печели първата битка

25.07.2019

marginalia.bg | Деница Любенова: Кой печели от липсата на държавна политика за предотвратяване на сексуално предаваните инфекции в това число и ХИВ?

04.03.2019

capital.bg | 20 въпроса: Деница Любенова

04.03.2019

capital.bg | 20 въпроса: Деница Любенова

02.08.2019

lex.bg | Обучение на адвокати на ЛГБТИ тематика

09.01.2020

bnr.bg | ВАС призна правото на еднополова двойка да живее в България

26.07.2019

aej-bulgaria.org | Кръгла маса: ЛГБТИ права в действие

29.11.2019

gender.land | Протест в подкрепа на еднополовите семейства тази вечер в София

13.12.2019

sofia.bg | Казус с еднополов брак влезе в столичния съд

2017

nova.bg | Кои са лекторите на TEDxVitosha?

19.02.2019

nova.bg | Борба за диалог

13.10.2017

bnr.bg | Книгата "Смелостта да бъдеш" с представяне в Бургас

17.10.2017

 Международните медии за нас 

asosiatedpress.com | Bulgaria court recognizes gay marriage in landmark case

25.07.2019

lifesitenews.com | Bulgarian court recognizes gay ‘marriage’ of EU citizen

29.07.2019

emerging-europe.com | Bulgaria recognises same-sex marriage

26.07.2019

voanews.com | Bulgaria Court Recognizes Gay Marriage in Landmark Case 

25.07.2019

balkaninsight.com | Bulgarian Women Battle on for Recognition of Their Marriage

08.01.2020

gaystarnews.com | Bulgaria recognizes marriage of same-sex couple in landmark case

26.07.2019

equallywed.com | SAME-SEX MARRIAGE RECOGNIZED BY BULGARIAN COURT IN LANDMARK DECISION

25.07.2019

orthochristian.com | BULGARIAN COURT RECOGNIZES GAY “MARRIAGE” OF FOREIGN CITIZENS BUT NOT BULGARIANS

01.08.2019

inmagazine.ca | Bulgaria Court Recognizes Gay Marriage In Landmark Case

25.07.2019

abcnews.go.com | Bulgaria court recognizes gay marriage in landmark case

25.07.2019

seattletimes.com | Bulgaria court recognizes gay marriage in landmark case

25.07.2019