top of page
Asset 2_4x.png
мисия

 

+ Ние предоставяме про-боно правни услуги

+ Водим стратегически дела и извършваме застъпничество с цел постигане на законодателни промени

+ Организираме публични събития, протести, шествия (като София Прайд, София Прайд Филм Фест, Форум Права)

Действие е организация, посветена да допринесе за промяна в живота на ЛГБТИ хората в България. Визията ни е да постигнем пълно правно признаване и социално включване на ЛГБТИ хората в общество, в което се чувстват сигурни и признати.

Нашата мисия

За какво се борим:

+ Информирана и овластена ЛГБТИ общност

+ Повишаване на квалификацията на държавни и общински служители при работа с ЛГБТИ общността

+ Информиране на широката общественост за проблемите/правата на ЛГБТИ общността

+ Правна регулация на връзките между еднополовите партньори

+ Правна регулация на еднополовите семейства с деца

+ Правна регулация на процедурата за промяна на граждански пол

+ Инкриминиране в НК на престъпленията от омраза по хомофобски и трансфобски подбуди.

Kak започна всичко...

ЛГБТ организация Действие стартира като неформална група от 7 младежи, които започват да организират събития и отделни акции.

През 2009г. организирахме протестът в Пазарджик срещу общинската наредба, забраняваща хомосексуалността. 

Screen Shot 2019-10-22 at 10.58.52.png

2009

7f3f68637189d714f7d550cc11118227.png

Две години по-късно създадохме информационна кампания в подлеза на СУ „Свети Климент Охридски“ и проведохме Bike ride, на който се събраха около 120 човека.

2011

През 2012г организирахме Шарения музикален фестивал, който беше посетен от над 500 човека и участваха над 20 артисти. В края на фестивала имахме един буркан, пълен с пари, с който успяхме да регистрираме „Младежка ЛГБТ организация Действие“ в Софийски градски съд.

2012

Jar.png

През 2012г. адв. Деница Любенова заминава да учи втора магистратура по Международно публично право в Университета в Утрехт, Холандия. Когато се връща в България през 2014г. решава, че начинът да променим негативната социална среда, в която ЛГБТИ хората живеем, е да променим законодателството. Затова Деница като един от основателите на Действие стартира Правната програма на организацията. За периодът 2014-2016г., с подкрепата на Норвежкия финансов механизъм, Действие предоставя безплатна правна помощ на над 50 човека и провежда информационни семинари за дискриминация, в които взимат участие над 200 човека.

Deni.png

2014-2016

В следващите години дейността на организацията се разраства. Провеждат се първите събития за родителство в София и Пловдив и е поставено началото на неформалната група на ЛГБТИ родителите. В края на 2015г. организирахме първия ЛГБТИ форум в България, на тема Движение за равни права и свободи на ЛГБТИ общността. Освен това от 2015г. насетне „Действие“ участва в организационния комитет на София Прайд. Заедно с това всяка година се организира и филмовият фестивал Sofia Pride Film Fest, който представя на българските зрители най-доброто от световното ЛГБТИ кино.

BG_Flag.png
RBFlag.png

2015

jon-tyson--78A8k2r0wg-unsplash.jpg

През 2017г. започнахме да водим първото дело в България за признаване на ЛГБТИ брак, сключен в чужбина. Стартирахме и проекта “Hate crimes”, в който направихме обиколка из по-големите градове на страната и събрахме данни за престъпления и инциденти по хомофобски и трансфобски мотиви. Дейността ни в другите големи градове продължи и с инициативата Дни на ЛГБТИ във Варна, с пъстра програма от събития за изкуства, култура, спорт и отдих. Други проекти стартирали през 2017г. са: L.E.A.D. академията, която е средство за идентифициране и обединяване на активисти от цялата страна; Здравната програма за превенция и подкрепа на хора, живеещи с ХИВ; Проектът Love Moves в подкрепа на еднополови семейства и LGBTI.bg.

2017

K&M.png

През 2018г. поехме делото на Кристина и Мариама за правото на свобода на движение. Спечелихме го на първа инстанция. Освен това продължихме работа по делата на Лили и Дари срещу Столична община и срещу Центъра за асистирана репродукция. Постигнахме промяна в Наредба 34 за 3-месечни рецепти за хората, живеещи с ХИВ. Издадохме доклад за престъпления от омраза и участвахме в работна група за Истанбулската конвенция. Започнахме работа по коалиционния проект с общността на роми и глухи – Equality league. Получихме първата голяма подкрепа за София Прайд – Walltopia. Заедно с GLAS и Bilitis открихме първия ЛГБТИ общностен център в България – Рейнбоу Хъб.

2018

Lili&Dari.png
Artboard 1_3x-100.jpg

През 2019г. продължихме с консултациите на семейства, родители и хора, пострадали от хомофобски и трансфобски престъпления и инциденти. Спечелихме окончателно пред ВАС делото на Кристина и Мариама. Привлякохме още една голяма компания за подкрепа на София Прайд – Air Italy, и организирахме първото афтър парти на Прайда на покрива на Walltopia. Стартирахме две нови програми – за психично здраве и за млади активисти – Рейнбоу Рейс.

В края на 2019г. започваме работа по три нови проекта заедно с GLAS и Bilitis – Рейнбоу Оувър Хейт, Рейнбоу Шийлд, БринкИтОн. Освен това планираме реорганизация и разширение на правната програма.

2019

екип

нашият екип

denica.jpg
Деница Любенова

председател & директор правна програма

Деница е адвокат и защитник на човешки права. Завършила е "Право" в УНСС и е специализирала Международно публично право в Университета в Утрехт, Холандия. Деница има дългогодищен опит и доказана експертиза по дела на ЛГБТИ хора за признаване на брак, сключен в чужбина, признаване на актове за раждане на деца на еднополови двойки, родени в чужбина, дела за смяна на граждански пол и други дела за защита правата на ЛГБТИ хората. Деница води поредица от дела пред Европейския съд по правата на човека и Съда на Европейския съюз. Най-скорошното дело, което Деница води съвместно с Действие касае издаване на български акт за раждане и гражданство на дете, родено в еднополово семейство, което се гледа от най-висока инстанция - Голям състав на Съда на ЕС (С-490/20).
Снимка Боряна.jpeg
Боряна Кръстева

директор администрация

Боряна е проектен координатор в Действие. Тя има повече от 17 години опит в работата в неправителствения сектор в посока интеграция на общности в неравностойно положение, с акцент ромска общност и младежи. От есента на 2019 г. Боряна става част от екипа на Действие, впускайки се в едно ново предизвикателство - работа в сферата на ЛГБТИ правата и социалното включване на ЛГБТИ хората в обществото. Работи по редица проекти, участва в организирането на събития на организацията.
Снимка Ани .jpeg
Анастасия Пихтелкова

проектен координатор

Анастасия е родена в Украйна, но живее в България от над двадесет години. Има десет години опит в ИТ сферата в административната част на поддръжката на хардуер и софтуер. Активно се интересува от екология и устойчиво развитие и от 3 години работи в НПО сферата с фокус върху влиянието намалянето на човека върху планетата.

Филип Самуилов снимка.jpg
Филип Самуилов

правен експерт

Филип е с магистър по право от Нов български университет. Активно се занимава с темата "Права на човека". 
res_1625143006868-01.jpg
Елица Атанасова

адвокат

Елица е част от неправителствения сектор повече от десет години. Има магистърска степен по „Право“ от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и е участвала в множество обучения, свързани с различни сфери на правата на човека. Започва да работи като доброволец към „Действие“ през 2021 г., а от 2022 г. е правен експерт към организацията.
image_6487327.JPG
Денислав Маринов

правен сътрудник

Денислав е студент по право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Активно се занимава с права на човека и право на Европейския съюз, като участва в международни състезания по право. Започва като доброволец към "Действие", а от април 2023 г. е правен сътруднинк към организацията.
Borimir-550x550.jpeg
Боримир Тотев

директор развитие & комуникаци

Боримир има пресечени интереси в областта на миграция, политика, организиране на общности и култура. Завършил е Университетският колеж в Лондон и има опит в работата като продуцент на творчески и културни събития, комуникация и маркетинг със социално въздействие, както и разработване, управление и предоставяне на публични програми в секторите за благотворителност, граждански права и нестопанска цел.

Snimka.jpg
Анна Донева

експерт развитие и събития

Анна е клиничен психолог. Завършила е Софийски университет Св. Климент Охридски, специалност "Клинична и консултативна психология". През 2020 г. започва като доброволец в "Действие", а от 2021 г. работи като експерт развитие и събития. Анна отговаря за цялостната организация на "Форум Права", онлайн магазина на Действие и работата по стратегическа комуникация с корпоративни партньори.

 
Shirin-Photo.jpg
Ширин Ходжева

проектен координатор

Ширин работи в неправителствения сектор от 2018 г. в много проекти и роли. Експерт обучител и фасилитатор на свободна практика, по теми като права на човека, работа с общности и доброволчество. Личен неин фокус е равноправието на жените и тяхното овластяване. Когато не води обучения, подпомага редица организации в България, в различни роли, там където има най-голяма нужда, като управление и администриране на проекти, координиране на доброволци и др.

IMG_20221030_130222_office_200x200.jpg
Радослав Стоянов

заместник председател & правен експерт

Радослав е активист за равноправието на лесбийките, гейовете, бисексуалните, трансполовите и интерсекс хората (ЛГБТИ) от 2008 г. насам. Водил е серия дела в обществен интерес, касаещи дискриминацията срещу ЛГБТИ хората, етнически, религиозни и възрастови малцинства. Създател на дългогодишния блог на Stalik по въпросите на ЛГБТИ хората, където популяризира образователни и аналитични произведения, свързани с тази общност, стигмата и предразсъдъците. През 2012 г. получава наградата „Активист на годината” в рамките на наградата „Човек на годината 2012“ на Българския хелзинкски комитет, а от март 2013 г. е и част от екипа на БХК. Понастоящем завършва магистърската си степен по "Право". От 2023 г. е член на ЛГБТИ Действие.

pic.jpg
Росица Каламова

проeктен комуникационен експерт

Росица е графичен дизайнер с над 10 години опит в разработването на таргетирани визии, които да предават ясно послание за аудиторията. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“ със специалност Българска филология. Има интереси в областта на психологията и приложното съчетаване на материали. През годините е работила по различни проекти на Действие.  

партньори

партньори

донори

донори