top of page

Think Freedom: Свободата е действие

Документалният портрет „Think Freedom: Свободата е действие“ разказва историята на Деница Любенова, адвокат, защитник на човешки права и ЛГБТИ активист от България. Филмът ни позволява да надникнем и в едно от най-знаковите дела на „Действие“ - Бебе Сара. 

Повече от 3 години и половина, бебе Сара от семейство с две майки продължава да бъде ничий гражданин. То не може да се запише на детска градина, ясла, училище. За правото то е невидимо. Абсурдно. В Европа, повече от 100,000 деца годишно се раждат в семейства от двама родители от един и същи пол.  Въпреки че „Действие“ печели дело в Съда на Европейския съюз и поставя прецедент в европейското право за деца с еднополови родители, за съжаление България грубо игнорира европейското решение. Новите юридически битки, които предстоят на семейството, могат да отнемат между 5 и 10 години. 

Филмът проследява палитрата на емоциите по делото на Деница като адвокат, активист и човек. Това което мотивира Деница в работата й е непримиримостта да изкорени изначално несправедливостта. За нея свободата е действие. 

Гледай филма. Разбери повече за казуса и подпиши петицията за бебе Сара. Подкрепи „Действие“ в борбата за пълно правно признаване и социално включване на ЛГБТИ хората в обществото.

За Филма 

За една година документалният портрет беше показан на 8 филмови фестивали в Европа и на няколко специални прожекции като конференцията на ИЛГА в България; конференция за адвокати по права на човека и събитие за ЛГБТИ доброволци в Берлин, Германия.  Радваме се, че Think Freedom беше отличен с наградата „най-добър ЛГБТИ късометражен филм“ на „Berlin Short Film Festival 2023“. Премиерата на филма на София Прайд Филм Фест събра над 100 човека през 2023.      

Документалният портрет е част от поредицата „Think Freedom“ на Фондация за свободата „Фридрих Науман“ (ФНФ). Героите на поредицата са посланици на основните либерални ценности - свобода, избор и отговорност. Основната тема е тяхната решимост и кураж да защитават свободата във времена на предизвикателства пред либералната демокрация.  Гледайте още вдъхновяващи истории на партньори на ФНФ от Източна и Югоизточна Европа тук.

ФНФ е либерална политическа фондация от Германия, която се стреми да бъде творческа и иновационна платформа за насърчаване на свободата в обществото. Повече от 65 години, ФНФ и нейните партньори са ангажирани с отстояване на свободата и либералните ценности в над 60 държави. Приоритетите на Фондацията обхващат социалната пазарна икономика и глобалния просперитет, либералната демокрация и отвореното общество, образованието и равните възможности, иновативната политика в областта на енергетиката и климата, глобалното сътрудничество, правата на човека и международната отговорност, както и цифровата трансформация и комуникационния суверенитет. Чрез политическо и гражданско образование, програми за диалог, спонсориране на талантливи хора, изследвания, политически съвети, консултации и проучвания, ФНФ допринася за един по-либерален и толерантент свят.

Автор на филма е Анна Стоева - документален артист, режисьор и продуцент. Анна е продуцент на късометражните филми „На червено“ и „Как да надебелеем здравословно“, спечелили 45 международни награди и обиколили над 100 фестивала, и създател заедно с Тил Клайнърт на немския готически хорър сериал HAUSEN (Sky Deutschland 2020). В последните 10 години с продуцентската си компания tanuki films работи върху редица документални и онлайн проекти, намиращи пресечната точка между документално изкуство и социални каузи със смисъл.

tanuki films е награждаван бутиков продуцентски екип, фокусиран върху документалното кино, журналистиката и интерактивни истории. Think Freedom е успешна креативна колаборация между Тануки и ФНФ. От основаването си през 2011 г. досега Тануки са създали и работили по редица документални кампании, журналистически разследващи сегменти, рекламни и филмови проекти. Тануки работят с екип от визуални разказвачи с богат опит и страст към киното, които трансформират, за да служат на социалните и бранд историите, които разказват. Най-новата им страст е журналистиката на данни, и по-специално историите, които съчетават визуализация на данни с документален разказ.

 „Think Freedom: Свободата е действие“, 20.19 min., 2022

Филм на:        Фондация за свободата „Фридрих Науман“, Регионален офис за Източна и Югоизточна Европа

Режисьор:     Анна Стоева

Оператор:      Иван Николов 

Продуцент:    Тануки Филмс, Анна Стоева и Давид Джамбазов

 

За Делото 

През март 2023 г. Върховният административен съд (ВАС) постанови окончателно решение по делото, с което отхвърли иска на бебе Сара и отказа да ѝ издаде акт за раждане с единствен аргумент, че тя не е български гражданин, с което влезе в противоречие с решението на Съда на Европейския съюз (голям състав) С-490/20.

Със своето решение ВАС наруши правото на ЕС и поради това Действие сигнализира Европейската комисия за откриване на наказателна процедура за нарушението на правото на ЕС. Едновременно с това Действие подаде и жалба пред Европейския съд по правата на човека, че българските власти с актовете си са нарушили Европейската конвенция за правата на човека.

 Следи най-новото по казуса бебе Сара тук.

TF Film Festivals.jpg
bottom of page