top of page
  • Снимка на автораDeystvie

Административен съд - Бургас: Държавната агенция за бежанците трябва да има предвид положението на ЛГБТИ лицата в Русия при предоставянето им на международна закрила



През последните две години ЛГБТИ организация Действие предоставя правна помощ на бежанци, които поради сексуалната си ориентация и изявена политическа позиция напускат държавата си по произход.


От 2022 г. Държавна агенция за бежанците постановяване константно откази за предоставяне на международна закрила на бежанци от Русия, като в решенията си не отчита наложената автокрация в държавата, актуалните анти-ЛГБТИ закони, нечовешките репресии срещу политическите опозиционери и реалните рискове при завръщането на търсещите закрила в държавата им по произход.


Един от най-скорошните случаи е този на Елена и Оксана - ЛГБТИ двойка от Русия, които както в родната си държава, така и в България имат активна опозиционна дейност срещу Путин и войната в Украйна. Двете жени, които по професия се занимават с театър, организират протести в Бургас и София, говорят открито и категорично за своята сексуална ориентация и антиправителствена позиция, работят активно с украинската общност в България за тяхната интеграция.


През февруари месец Административен съд - Бургас отмени две решения на Държавната агенция за бежанците, с които не допуска последващите молби за предоставяне на международна закрила на Елена и Оксана.


Двете жени, които са заедно от близо 10 години, пристигат в България от Русия през юли 2021 г. В държавата си по произход в продължение на повече от 15 години те чувстват напрежение, принуждавани са да участват в активни мероприятия на властта - да събират подписи за управляващата партия или да ходят на митинги по нареждане на началниците им. Те започват да се чувстват застрашени от приетите през 2012-2014 г. закони срещу ЛГБТИ лицата, за които Европейският съд по правата на човека постановява, че нарушават Европейската конвенция за защита правата на човека. В Русия те не можели да говорят за сексуалната си ориентация под страх от уволнение или преследване от държавата и поради негативната нагласа на обществото.


Двете жени подават молби за предоставяне на международна закрила, като Държавната агенция за бежанците първо постановява отказ, който впоследствие е потвърден както от Административния съд в Бургас, така и от Върховния административен съд на основание, че срещу молителките няма повдигнати обвинения от Руския власти или влезли в сила присъди.


След като в края на 2022 г. руският парламент прие нов анти-ЛГБТ закон, при което нашият екип подаде последваща молба за предоставяне на международна закрила, за да могат държавните органи да вземат предвид и това ново обстоятелство. С новия закон се санкционира “гей пропагандата”, ЛГБТИ движението се признава за екстремистко и се забранява в страната, като всеки, който нарушава, закона може да бъде наказан с глоба и дори лишаване от свобода.


Поради това правният екип на Действие заяви пред Държавната агенция за бежанците, че завръщането на Елена и Оксана в Русия носи изключителна вероятност от преследване, имайки предвид настоящото законодателство в Руската федерация и гласуваните бъдещи законодателни промени. Въпреки това Държавната агенция за бежанците постанови отказ за предоставяне на последваща закрила, твърдейки, че няма нови обстоятелства от значение за личното положение на Елена и Оксана в Русия.


От Действие обжалвахме отрицателното решение и Административният съд в Бургас постанови, че в отказа не са представени мотиви относно актуалната обстановка в Русия, както и положението на хомосексуалните лица от женски пол, включително няма и обсъждане на въведените законодателни рестрикции и изследване и анализ на въпроса дали имат отражение за Елена и Оксана в Русия. Затова указва на Държавната агенция за бежанците да разгледа молбата, съобразявайки двете релевантни обстоятелства в случая - както индивидуалното и лично положение на молителките, така и актуалната обществено-политическа обстановка в Русия в контекста на положението на ЛГБТИ лицата.


 

Инициатива “ЛГБТИ права в Действие” се изпълнява в рамките на проект „Права и ценности“ и е финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС).


Този статия е създаден в рамките на инициатива "ЛГБТИ права в Действие, финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС). Изразените възгледи и мнения са единствено на автора(ите) и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.

48 преглеждания0 коментара
bottom of page