top of page

 ВАЖНO

#Семейство за всички продължава! Ако сте подали заявление за регистриране на семейно съжителство с Вашия партньор и желаете да подадете жалба до Европейския съд по правата на човека, свържете с Правната програма на Действиe. Пишете ни на legal@deystvie.org. Ние ще предоставим правна помощ и ще отнесем въпроса до Европейския съд по правата на човека, чрез подаване на жалба.

#Семейство за всички

Ако и вие вярвате, че всички граждани в България трябва да имат равни права и задължения; ако смятате, че правото на личен, семеен и достоен живот е важно за вас и хората около вас; ако искате да бъдете част от промяната и да заявите това в деня на любовта, включете се в груповото подаване на заявления за регистрирано партньорство до Столична община #СемействоЗаВсички.

Как да подкрепите гражданската инициатива 

1. Изтеглете едно от заявленията:

+ заявление за

регистриране на

семейно партньорство

+ заявление за

изразяване на подкрепа

за регистриране на

семейни партньорства

 

2. Запознайте се с информацията в Често задавани въпроси.

3. Копирайте текста и го редактирайте, ако прецените, но не
забравяйте да попълните данни на подател - лични имена и адрес за обратна връзка.

4. Подайте заявлението на 14.02.2020 в деловодството на Столична община. Това може да стане по два начина: лично и онлайн.

КАК И КОГА ДА ВНЕСА ЗАЯВЛЕНИЕТО #СемействоЗаВсички ЛИЧНО?

Личното подаване на заявлението се осъществява в отдела за документация в сградата на общината на ул. "Московска" 33, в София, който се намира на първия етаж. Работното време е от 7.30 до 19.30.


ПРЕДЛАГАМЕ ВИ ДА ГО НАПРАВИМ ЗАЕДНО НА 14 ФЕВРУАРИ (ПЕТЪК)

Ще ви очакваме с много балони, весело настроение и валентинки, за да споделим заедно духа на любовта и
равенството #СемействоЗаВсички.

Подай заявление

лично

Онлайн подаването на ЗАЯВЛЕНИЕТО се осъществява през портала https://call.sofia.bg/. За целта е нужно да си направите регистрация, което става за няколко минути.

1. След като изпълните инструкциите по регистрацията, влезте в менюто в ляво но екрана "Писма, жалби..."

2. В полето кратко описание напишете ЗАЯВЛЕНИЕ #СемействоЗаВсички

3. В полето подробно описание поставете готовия текст на заявлението.

4. В полето категория изберете писма и предложения.

5. В полето тип изберете писма и предложения до Столичната администрация.

6. В полето до кого желаете да се отнесе жалбата изберете - До кмета на столична община.

7. Попълнете внимателно личните си данни.

8. NB! Не забравяйте да прикачите и като самостоятелен файл документd със заявлението!

9. Запишете и с това заявлението е изпратено!

Подай заявление

онлайн

Защо е важно да има регистрирано семейно партньорство?

Тази административна услуга признава официално партньорството пред обществото и държавата. И това се отнася не само за ЛГБТИ хората, но и за хетеро двойки. Без регистрирането му връзката на партньорите няма да бъде зачитана пред закона.

Пример

Когато единият партньор е в болница, ако няма регистрирано семейно партньорство, другият партньор не може да изрази воля, която да бъде съблюдавана и от другите хора; взаимоотношенията тогава зависят изцяло от добрите му отношения с роднините на заболелия партньор.

Какви са разликите между брака и регистрираното семейно партньорство?

Регистрираното семейно партньорство отговаря на съвременните нагласи за интимни, любовни връзки, като предлага на двойките една по-гъвкава и модерна форма на узаконяване на семейното съжителство.

 

За разлика от религиозния брак, то не е “тайнство”, не трае “докато смъртта ни раздели”, не изисква подчинение от съпругата. Регистрираното семейно партньорство дава възможност партньорите да са равни един спрямо друг, като не съдържа исторически нагласи към това да има каквото и да е било превъзходство на някой от партньорите.

 

За разлика от гражданския брак, регистрираното семейно партньорство не се сключва в обредни домове от граждански служители, не изисква медицински свидетелства, нито сложни юридически процедури при разтрогването му. За разлика от гражданския брак, регистрираното семейно партньорство не дава право на сключване на църковен брак.

 

Регистрираното семейно партньорство е по-обхватно от ограничената формула на брака. Приложението му може да се ползва от партньори, независимо от пола им. Така регистрираното семейно партньорство дава равни права на всички двойки и създава основа за равнопоставеност и демократичност на партньорствата.

Ако и за вас е важно този вид институт да бъде приет в България, елате на 14 февруари пред Столична община и се присъединете към Подаване на заявление #СемействоЗаВсички

Присъединете се към Facebook събитието тук.

 

#СемействоЗаВсички

Вашите причини да подкрепите кампанията

47398159_10156906572002138_8236560333745

Адвокат Деница Любенова

 

'Всеки има право на семейство! Елате да защитим това свое право!'

unnamed.jpg

Рени Ангелова

Като еднополова двойка в България, смятаме, че любовта е за всички и всички я заслужаваме, защото сме равни под небето! Освен това живеем в 21 век, пред нас има море от възможности (професионални, личностни) и няма място за дискриминация!

СемействоЗаВсички-ЧЗВ
kostakarakashyan_72899652_24622071740122

Коста Каракашян

Кампанията #СемействоЗаВсички е важна стъпка по пътя ни към равноправието за всички граждани в България, неависимо дали в еднополова или разнополова връзка. Любовта, която изпитваме към партньора си, никога не бива да става повод за срам, страх, дискриминация или насилие. С включването в тази кампания, можете да дадете положителен пример и да подкрепите всички нас, които искаме да обичаме спокойно.

Често задавани въпроси

1. Какво се случва с личните ми данни, подадени в заявлението?

Те се съхраняват по законоустановената практика на Столична община съобразно Закона за защита на личните данни. Столична община няма право да ги предоставя на трети лица.


2. Какво ще се случи ако заявлението ни бъде одобрено?
Ако получите утвърдителен отговор, ще имате възможност да се регистрирате, т.е. това не става автоматично само със заявлението.

3. Какво ще се случи ако получа отрицателен отговор на заявлението?
В този случай може да се присъедините към жалбата до Европейския съд по правата на човека. Свържете се с правния екип на: info@deystvie.org.

4. Имаме ли право като еднополова двойка да подадем заявление, ако вече имаме сключен брак в чужбина?
Да, може да подадете заявление. Отбележите факта, че имате сключен брак в чужбина в заявлението.

5. Мога ли да подам заявление, ако съм в разнополова връзка?
Да, семейното регистрирано партньорство може да бъде поискано както от еднополови, така и разнополови двойки.

6. Как да се включа ако вече имам брак в България?
Подайте заявление за подкрепа (образец може да намерите тук).

7. Мога ли да подам, ако нямам адресна регистрация в София?

Независимо от това къде е адресната Ви регистрация, може да подадете заявление лично или чрез онлайн системата на Столична община.

8. Как по друг начин да подкрепя кампанията?
Празнувайте заедно с нас деня на любовта на 14-ти февруари пред Столична община, поканете с вас да дойдат приятели, близки и роднини, а също и да подадат заявление или заявление за подкрепа, споделете идеята, материалите и сайта на кампанията с други в онлайн мрежите, за да съберем повече любов за #СемействоЗаВсички.

9. Може ли заявлението да се подава онлайн?
Да, може да подадете онлайн. Инструкции за това може да намерите в събитието тук.

Ако не намирате отговор на вашия въпрос или имате случай, който искате да бъде разгледан от Правната програма, не се колебайте и ни пишете на info@deystvie.org.

bottom of page