top of page
  • Снимка на автораDeystvie

Заедно срещу насилието


Фото кредит: Кристина Камбурова


36 граждански организации призоваха бъдещите народни представители да приемат Закон за домашното насилие.


На среща с бъдещи народни представители 35 неправителствени организации, обединени в Коалиция „Заедно срещу насилието“, призоваха политическите сили да се ангажират с приемането на нов Закон за домашното насилие.


Представителите на гражданския сектор, сред които Фондация Асоциация Анимус, Фондация П.У.Л.С., Български фонд за жените, Алианс за защита от насилие, Фондация „Будителките“, прочетоха призив в настояване за спешни и неотложни действия по разглеждането и приемането на нов Закон за изменения и допълнения на Закона за защита от домашно насилие (ЗЗДН), веднага след конституирането на новия парламент на Република България.


На срещата присъстваха представители на Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, сред които – Калина Константинова, Надежда Йорданова, Лена Бориславова и представители на политическа партия ГЕРБ, сред които – Анна Александрова и Рая Назарян. На срещата не присъстваха представители на ДПС, БСП, ИТН. Изказвания направиха и Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет, Емил Дечев, зам. министър на правосъдието и Ирина Иванова от Министерство на труда и социалната политика.


Лена Бориславова от „Продължаваме промяната – Демократична България“ обеща, че коалицията ще внесе законопроекта още в първите дни на Народното събрание. Изказване в дух на подкрепа за законопроекта направи и Рая Назарян от ГЕРБ. Георги Георгиев разказа за доброто сътрудничество на Столична община с гражданския сектор и се обяви против опитите за дискредитация на неправителствените организации. На срещата взеха думата и редица представители на гражданския сектор, експерти и общественици.


Повечето от участниците обърнаха внимание, че само от началото на 2023 г. в България известните случаи на убити жени са 8 и всички те са били убити от свои бивши и настоящи партньори или други близки до тях мъже. Това означава, че всяка седмица една жена губи живота си заради домашно или насилие, основано на пола. Според проучване на НСИ от ноември 2022 г. всяка пета жена в България е преживяла един или повече случаи на насилие от интимен партньор (психическо, сексуално или физическо), а близо една трета от момичетата са преживявали физическо или емоционално насилие в детството си от един от двамата си родители. Всяко второ дете в България е преживяло някаква форма на насилие до 18 годишна възраст.


В същото време България страда от огромен законодателен дефицит, институционална парализа и обществена апатия. По време на гласуването на законопроекта за промени в ЗЗДН в 48-ото НС дебатите бяха ожесточени, а като резултат един социален и хуманитарен проблем беше превърнат в политически, без да бъде намерено законодателно решение на проблемите.


Затова гражданският сектор настоява, от името на хилядите пострадали, за спешни действия за приемане на предложените и вече многократно обсъждани промени в Закона за защита от домашно насилие. Тези промени трябва да осигурят ефективна защита на пострадалите, по-тежки наказания на насилниците, разширяване на обхвата на мерките, създаване на единен фронт от страна на всички институции чрез синхронизация на процедурите и дейностите по превенция и борба с домашното насилие.

.

НПО Коалиция “Заедно срещу насилието”:


1. Фондация “Асоциация Анимус”

2. Фондация “Будителките”

3. Фондация П.У.Л.С

4. Български фонд за жените

5. Българска платформа - Европейско женско лоби

6. Български хелзинкски комитет

7. ЛГБТИ Организация Действие

8. Женско сдружение "Екатерина Каравелова"

9. ЛевФем

10. Неформален колектив "Феминистки мобилизации"

11. Орион - Грижа за Лидери и Авторитети

12. Първи дамски клуб за развитие на община Смолян

13. Сдружение “Алтернативи”

14. Сдружение "Асоциация НАЯ"

15. Сдружение "Граждански инициаитиви- гр. Ловеч"

16. Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения

17. Сдружение "Каритас София"

18. Сдружение "Самаряни"

19. СНЦ "ЖАНЕТА"

20. Фондация Bilitis

21. Фондация Глобална инициатива в психиатрията

22. Фондация "ДА - обединени срещу насилието"

23. Фондация “Екатерина Каравелова”

24. Фондация ЕМПРУУВ

25. Фондация За Доброто

26. Фонд ИГА

27. Фондация “Искам Бебе”

28. Фондация „Окрилена“

29. Фондация “Св. Николай Чудотворец”

30. Фондация "Светът на Мария"

31. Фондация "Сингъл Степ"

32. Фондация "Солидарност в действие"

33. Фондация “Три Жени”

34. Център за правна помощ-Глас в България

35. Шалом- Оргаизация на евреите в България

36. Widows Sons Grand Chapter Bulgaria

297 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page