top of page
  • Снимка на автораDeystvie

Историята на Даниел

Едно от основните направления на работата ни по Национална ЛГБТИ правна програма в Действие е воденето на дела за смяна на пола. Днес Ви представяме Д.В. - транс мъж от Русе, който се съгласи да сподели с всички нас своята история.1. Здравей! Изключително сме ти благодарни, че реши да застанеш с лицето си пред българската ЛГБТИ общност. Моля, разкажи няколко неща за себе си и transition-а си (ако ти е удобно).


Здравейте! Родом съм от Русе, но дълго време живях в Сейнт Луис, Мисури. В момента съм на 26 години и уча медицина. Мечтата ми е да бъда хирург и да помагам на хора, които са транс или интерсекс чрез хормонална терапия и оперативна намеса. Започнах своята промяна още през 2014 г., когато бях на 18 години. Тогава започнах помещенията си при психиатър, който след 6 месеца потвърди, че мога да направя следващата крачка и да се обърна към специалист ендокринолог, който да ми назначи хормонална терапия. Не след дълго започнах приема на тестостерон, който взимам до ден днешен. През 2017 г. реших да завърша трансформацията ми и да се подложа на операция за премахване на гърдите. Бъдейки в САЩ по това време, много лесно успях да променя половата ми идентичност в личните ми документи и паспорт. От правна гледна точка ми бяха необходими единствено становищата на психиатъра и ендокринолога.


Решението да променя личните ми документи в България взех с цел да избегна странните реакции и множеството въпроси, които ми се задаваха всеки път на летищата и случаите, в които беше необходимо да предоставя личните ми документи, тъй като в тях все още фигурираше, че съм жена. Това беше и основната причина да потърся Действие.


2. Как се почувства като разбра, че трябва да водиш дело в България, защото няма друга процедура за смяна на пол, име и егн?


Предполагах, че в родината ми ще бъде много сложно, защото липсата на процедура с ясни стъпки - кои документи се изискваха, какво беше необходимо да попълня и къде да отида. В България дори не знаех от къде да започна. Спомням си, че съм задавал въпроси в различни групи с цел да разбера повече. Те ми помогнаха да се свържа с адвокати и Действие, които веднага ми предложиха своята помощ. Бях наясно, че процесът ще отнеме повече време - повече от година.


3. Как протече делото?


Благодарение на Действие моето участие в делото беше сравнително малко. Беше необходимо да предоставя американските си документи, да подам заявления към институциите и доказателства, че съм на хормонална терапия. Въпреки това самият процес беше изключително тежък и бавен. 4. Как се почувства, когато няколко доктора ти отказаха да те прегледат?


Не приех отказите им лично, но все пак се почувствах неприятно, защото ние всички сме хора, търсим си правата и искаме да живеем нормален живот. Също така, когато отидох при ендокринолог, психиатър и психолог, които се съгласиха да ме прегледат, не се държаха честно и разбрано с мен. Личеше си, че нямат никаква експертиза. Не се бяха срещали с човек като мен. За тях бях извънземно. Нещото, което мен най-много ме притесни беше желанието им да ме настанят в болница за период от две седмици с цел да ме прегледат? На мен това ми се стори изключително странно и категорично отказах. Защо е нужно напълно здрав човек да влиза в болница?! Не успях да се почувствам уверен и да се доверя на българската здравна система.


5. Какво ти направи впечатление в работата ти с Действие?


Ако не бяха Действие, не мисля, че щях да се справя сам. Те изключително много ми помогнаха през целия процес - от намирането на специалисти, които да са съгласни да ме прегледат, за да получа техните експертизи, които след това да бъдат представени в съда, до получаване на новите документи, в които беше упоменато, че съм мъж. Надявам се повече хора от общността, намиращи се в подобна или сходна ситуация, да се обърнат към Действие и също да се възползват от про боно услугите им, които предлагат.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Правната програма на Младежка ЛГБТ Организация “Действие” предоставя безплатна правна помощ и консултации на ЛГБТИ лица. Връзка с нас може да се осъществи лесно чрез онлайн правната платформа.


Настоящата публикация е създадена в изпълнение на проект Национална ЛГБТИ Правна Програма. Основната цел на проекта е овластяване на ЛГБТИ общността чрез осигуряване на пряк достъп до правна защита чрез Националната ЛГБТИ правна програма в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. Завеждането на дела води до официална национална статистика и официално отразяване на съществуващ проблем, което от своя страна ще доведе до промяна на законодателството и подобряване живота на ЛГБТИ хората в България.


www.activecitizensfund.bg


Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от "Младежка ЛГБТ Организация Действие" и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.www.pravo.deystvie.org


70 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page