top of page
  • Снимка на автораDeystvie

14 години след убийството на Михаил Стоянов, защото „приличал на гей“

България ще трябва да има квалифицирани състави за престъпления по хомофобски подбуди




Със свое решение от 14.06.2022 г. по делото Стоянова срещу България (жалба № 56070/18) Европейският съд по правата на човека установява, че българската държава е нарушила чл. 2 (правото на живот) във връзка с чл. 14 (свобода от дискриминация при упражняване на правата) от Европейската конвенция за правата на човека като не е признала, че предполагаемата сексуална ориентация на жертва на престъпление е мотивирала извършителите.


В решението си ЕСПЧ напомня:

  • когато разследват насилствени атаки, властите трябва да предприемат всички разумни стъпки, за да разкрият всякакви възможни дискриминационни мотиви за престъплението (Sabalić, § 94);

  • третирането на извършеното престъпление с дискриминационно намерение на равна основа с престъпление без такъв оттенък е равносилно на затваряне на очите за специфичния характер на действията, които са особено разрушителни за основните права;

  • Неспособността на властите да демаскират мотива на престъплението и да третират различно престъпленията с дискриминационен мотив, представлява неравно третиране, несъвместимо с член 14 от Конвенцията (Sabalić).

ЕСПЧ подчертава, че въпреки че хомофобският мотив е бил установен от властите, законодателството на България не позволява прилагане на по-тежко наказание. ЕСПЧ обръща внимание, че Върховен Касационен съд при прилагане на наказанието не е споменал дори хомофобските мотиви на убийците на Михаил Стоянов. Поради системността на неотчитането на хомофобските мотиви на престъпленията срещу ЛГБТИ хората в България, ЕСПЧ прилага чл. 46 от Конвенцията и задължава властите да съобразят българското законодателството, така че да се избегнат бъдещи нарушения и да се гарантира, че нападенията, мотивирани от сексуалната ориентация на жертвата или предполагаемата такава ще се третират като отегчаващи вината обстоятелства, като същото бъде отразено в Наказателния кодекс на РБ.

По делото пред ЕСПЧ ЛГБТИ организация Действие подаде становище като заинтересована страна, защитаваща правата на ЛГБТИ хората в България, с което становище доказва системността на неотчитането и неразследването на хомофобските мотиви на различни престъпления.


История на убийството


Убийството на 25-годишния студент по медицина Михаил Стоянов е извършено в нощта на 30 септември 2008 г. в парк „Борисова градина“ в София. В продължение на две години след смъртта на Стоянов задържани по случая няма, но през юни 2010 г. полицията задържа двама заподозрени – 19- и 20-годишен младеж, които пред разследващите заявяват, че са участвали в група от петима, която е „прочиствала“ парка от гей мъже. Разследващите получават данни за поне още десет нападения, по които се търсят доказателства. По-късно пред медиите майката на жертвата, Христина Стоянова, посочва, че не знае дали синът ѝ е бил със сигурност гей или не. След задържането им на двамата извършители е повдигнато обвинение за убийство по хулигански подбуди. Съдът оправдава извършителите за това обвинението за убийство по хомофобски мотиви и ги намира за виновни единствено за квалифицирания състав на убийство, извършено по особено жесток начин. Присъдата е потвърдена от въззивния съд.. Касационната инстанция (ВКС) обаче изобщо не споменава хомофобския мотив за убийството и съответно не прилага по-тежко наказание за убийците.


 

1. Статия „Убили са го, докато плачел с кървави сълзи“, публикувана от www.24chasa.bg на 06.06.2010 г. и достъпна тук.

2. Присъда № 199 от 22.06.2015 г. по НОХД № 3766/2013 г. на Софийски градски съд, 28. с-в.

3. Решение № 330 от 12.07.2017 г. по ВНОХД № 84/2016 г. на Софийски апелативен съд, 5. с-в.

4. Решение № 39 от 21.06.2018 г. по н.д. № 1258/2017 г. на Върховен касационен съд, 3. Н.О.

69 преглеждания0 коментара
bottom of page