top of page
  • Снимка на автораDeystvie

Бургас Прайд - Първият Прайд извън София

На 15 май в град Бургас се проведе Бургас Прайд - Любовта е по-силна от омразата, в който, освен екипът ни, се включиха активисти от цялата страна с цел подкрепа на местната общност.




Като организация, която винаги е подкрепяла общността в цялата страна, екипът ни оказа съдействие на организаторите на Прайда в работата със структурите на МВР, които имаха за задача да осигурят сигурността на участниците.

Споделяме с Вас думите на адв. Деница Любенова и Светлозар Димитров, които коментират случилото се:


“По повод вчера искам да кажа, че Полицията не се справи! Допусна груби грешки, които предвид агресията у контрапротестиращите, постави в опасност живота на граждани, упражнили правото си на мирно събрание.


Важна беше обаче смелостта на участниците в Бургас Прайд - Любовта е по-силна от омразата. Някой от тях дойдоха сами, без да познават никого. Други бяха заплашени от изключване от училище, въпреки това, усмивката не слезе от лицата им. Защото можеха най-сетне да бъдат себе си! Честит Прайд Бургас и благодаря за смелостта!”



“Бях там и наблюдавах внимателно...Едната група се събра, слушаше музика и си говориха, докато другата не дойде (допусната от полицията) и започна да замеря с шишета, камъни, яйца, краставици и димка. По варварски начин беше изгорено знамето на дъгата, а атмосферата беше като на война...Не видях християнски ценности и морал.”

Въпреки напрежението и словесната агресия от страна на защитниците на “традиционното християнско семейство” до физическо саморазправа по време на Прайда не се стигна, а от съображения за сигурност шествие по улиците на Бургас не беше проведено.


За нас от Действие случилото се в Бургас е единствено стимул да продължим да се борим за пълно правно признаване и социално включване на ЛГБТИ хората в общество, в което те се чувстват сигурни и признати.



308 преглеждания0 коментара
bottom of page