top of page
  • Снимка на автораDeystvie

ЕК започва съдебни действия срещу Унгария и Полша за нарушаване на основните права на ЛГБТИ+ хората

На 15 юли 2021 г., Европейската комисия обяви, че ще започне забележителни процедури за нарушение срещу Унгария и Полша във връзка с равенството и защитата на основните права.


"Европа никога няма да допусне части от нашето общество да бъдат заклеймявани: било то заради това кого обичат, заради възрастта им, етническата им принадлежност, политическите им възгледи или религиозните им убеждения." - Урсула фон дер Лайен, Председател на Европейската комисия (CC-BY-4.0: © European Union 2019 – Source: EP)


Равенството и зачитането на достойнството и правата на човека са основни ценности на ЕС, залегнали в член 2 от Договора за Европейския съюз. Комисията ще използва всички инструменти, с които разполага, за да защитава тези ценности.


Очаква се Брюксел да започне две процедури за нарушение срещу Унгария:

- Първата процедура е за това, че унгарският анти-ЛГБТИ закон, забраняващ разпространението на информация в училищата за различно сексуално поведение, както и обсъждането на теми за смяна на пола сред непълнолетни, нарушава правото на свобода на изразяване, както и разпоредбите на две европейски директиви. Според Европейската Комисията законът също така нарушава и свободата на предоставяне на услуги и свободното движение на стоки.

- Втората процедура е заради решението на унгарския орган за защита на потребителите, който изисква детските книги, представящи "поведение, отклоняващо се от традиционните роли на пола", да се обозначават със специален предупредителен стикер. По този начин преди седмица книгоиздателят Labrisz Lesbian Association бива глобен заради липсата на такова предупреждение върху детска книга. Това, твърди Комисията, нарушава Директивата за нелоялните търговски практики.


По отношение на Полша:


Влошаващото се положение на правото и отношението към ЛГБТИ общността са причините Комисията да започне наказателна процедура срещу Полша. От 2019 г. до днес в Полша има обявени над 100 "зони, свободни от ЛГБТ-идеология", в които местните общини следва да се въздържат от насърчаване на толерантността към ЛГБТИ лицата и призовават за оттегляне на финансовата помощ от организации, насърчаващи недискриминацията и равенството. Зоните са част от широко разпространена дискриминация, нападения и реч на омраза срещу ЛГБТИ хора, идващи от страна на публичните органи, настоящия президент и проправителствените медии.


В стремежа си да противодейства на анти-ЛГБТИ политиката на Полша, Европейският парламент с резолюция обяви ЕС за „Зона на свобода за ЛГБТИ лицата“ в началото на март тази година.. Макар и по-скоро с по-скоро пожелателен характер към държавите членки, резолюцията изразява категоричната позиция на мнозинството от европейските депутати, че ще се борят за отстояване на правата на ЛГБТИ хората в Европа


Какво ще последва от тук нататък? С изпращането на писмата Комисията официално започна процедура за нарушение срещу двете държави-членки. Те разполагат с два месеца, за да отговорят на аргументите, представени от Комисията и да приведат законите си в съответствие с рамката на ЕС. В противен случай Комисията (надяваме се) ще настоява за допълнителни санкции пред Съда на ЕС. Това могат да бъдат финансови санкции до загуба на правото на глас на Полша и Унгария в Съвета.От 2014 година Младежка ЛГБТ организация Действие предоставя безплатно консултации и правна помощ на хора от ЛГБТИ общността при нарушения на техните права. Свържете се с нас чрез pravo.deystvie.org.

173 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page