top of page
  • Снимка на автораDeystvie

Европейският парламент обяви ЕС за „зона на свобода за ЛГБТИК лицата“





На 11 март 2021 г. Европейският парламентът обяви ЕС за „Зона на свобода за ЛГБТИК лицата“. Резолюцията, която няма задължителен характер за държавите членки беше приета с мнозинство от 492 гласа. 141 европейски депутати гласуваха с „против“, а 46 гласа с „въздържал се“. Българските евродепутати, подкрепили резолюцията са:

  • Цялата група на ДПС, състояща се от Атидже Алиева – Вели, Илхан Кючюк, Искра Михайлова

  • Цялата група на БСП, състояща се от – Елена Йончева, Сергей Станишев, Иво Христов, Петър Витанов и Цветелина Пенкова

  • Радан Кънев от ДСБ

  • Андрей Ковачев от ГЕРБ

Против резолюцията са гласували Ангел Джамбазки (ВМРО) и Андрей Слабаков (ВМРО).


Резолюцията на ЕП е резултат от засилващата се омраза срещу ЛГБТИ хората в държави като Полша и Унгария и по-специално заради разрастващите се от 2019 г. насам полски региони, окръзи и общини, които са приели резолюции, в които се обявяват за свободни от „ЛГБТИ идеологията“. От 2019 г. до днес в Полша има обявени над 100 подобни зони, в които местните правителства следва да се въздържат от насърчаване на толерантността към ЛГБТИК лицата и призовават за оттегляне на финансовата помощ от организации, насърчаващи недискриминацията и равенството. Според евродепутатите тези зони в Полша са част от широко разпространена дискриминация, нападения и реч на омраза срещу ЛГБТИК хора, идващи от страна на публичните органи, настоящия президент и проправителствените медии. Евродепутатите подчертават влошаващото се положение и с конкретни примери от Полша, които включват арести на ЛГБТИК, нападения и забрана на прайд шествия в страната.


Въпреки че Резолюцията на ЕП има по-скоро пожелателен характер към държавите членки, тя изразява категоричната позиция на мнозинството от европейските депутати, че ще се борят за отстояване на правата на ЛГБТИК хората в Европа. Поради тази причина и ЕП отправя препоръка към Европейската Комисия да използва всички налични инструменти, включително производствата за установяване на неизпълнение на задължения, член 7 от Договора за ЕС, както и наскоро приетия Регламент относно защитата на бюджета на ЕС, за да противодейства на нарушенията на основните права на ЛГБТИК лицата в ЕС.


Напомняме, че на 4 март 2021 г. адв. Деница Любенова от екипа на ЛГБТИ организация Действие взе участие в уебинар „Прилагане правата на ЛГБТИ хората в Европейския съюз: законодателство и съдебни спорове", организиран от политическата група Renew Europe. В уебинара взеха участие европейски депутати, които изразиха готовност за законодателни изменения в правото на ЕС, които да гарантират правата на ЛГБТИК хората в рамките на Европейския съюз.










232 преглеждания0 коментара
bottom of page