top of page
  • Снимка на автораDeystvie

Хомофобията днес ИЛИ когато за политическия елит е рано да се говори за права на ЛГБТИ общността

Актуализирано: 6.08.2021 г.



През последният един месец ЛГБТИ общността стана обект на редица хомофобски атаки:


15 май Бургас Прайд - Любовта е по-силна от омразата нападнат и обграден от над 300 защитници на “традиционните ценности”.


25 май - представянето на МРАВИН | Подрани или закъсня малката мравка? В The Steps - нападнат и обграден от защитници на “традиционните ценности”


27 май - Представянето на две книги на Младежка ЛГБТ организация "Действие" в Радио Пловдив / Radio Plovdiv - нападнат и обграден от защитници на “традиционните ценности”.


30 май - Премиера на “Черупки” - новият късометражен филм на Слава Дойчева - организирана група от около 40 младежи с маски “Луковмарш” и “БНС” се настанява в залата и прави неуспешен опит да осуети прожекцията.

Те ни припомниха, че престъпления и инциденти от омраза на основа сексуална ориентация, полова идентичност и изразяване на пола ще продължат да се случват докато не се променят законите и отношението на властимащите в страната ни. Но какво е нужно да се случи, за да настъпи тази промяна? Политическа воля?


Споделяме с Вас емоционалните думи на адв. Деница Любенова, която коментира политическата апатия:

“Представителите на ... мълчат, защото видиш ли било много рано да се говори за права на ЛГБТИ общността. И докато вие мълчите някой хора губят живота си. После им се молете да са ваши гласоподаватели! Мълчанието е равно на приемане! Мълчанието е равно на одобрение! Мълчанието е равно на насилие!

България никога няма да може повече, ако си затваряме очите за човешките права. Защото в тия зали в капан имаше деца, а вие мълчете, няма проблем!”



На 27 май представихме книгите "Смелостта да бъдеш: Силата на правото" и “Смелостта да бъдеш родител” в сградата на Радио Пловдив. В него се включиха ЛГБТИ родители, техните деца и членове на общността.


Въпреки че пред сградата имаше полиция, която беше отговорна за сигурността на участниците в събитието ни, тя не спря нахлуването на 20-тина мъже с качулки, които започнаха да блъскат екипа ни и да вземат книгите от гостите на събитието.


Ситуацията се оказа изключително стресираща за най-малките от присъстващите. След закъсялата намеса на органите на реда, агресорите бяха изведени пред входа на радиото, където останаха още час и половина, блокирайки възможността на други желаещи да присъединят към представянето на книгите.


Вижте коментара на Венета Лимберова, председател на “Младежката ЛГБТ Организация"Действие": https://bit.ly/3yY6Uvu



Защо ЛГБТИ хората имат нужда от защита от престъпления в следствие от дискриминация?


България е правова държава и равното третиране на хора е гарантирано от Конституцията. Но въпреки това в законодателната ни уредба съществуват редица пропуски, които създават предпоставки за неравно третиране на българските граждани с хомосексуална ориентация, транс и интерсекс лица.


Най-големият проблем, който наблюдаваме през последните седмици, касае престъпленията от омраза с дискриминационен мотив сексуална ориентация и/или полова идентичност. Законите за престъпления от омраза представляват закони, които са въведени, за да подтискат или наказват престъпленията, мотивирани от предубеденост. Мотивът съпътстващ извършването на престъпление от омраза, може да бъде насочен към група лица или отделни лица, които са част от малцинствена група в обществото поради сексуална ориентация или друга определяща характеристика, дефинирана от закона.


Тежестта на този вид престъпления е толкова голяма, защото е насочена срещу цялата ЛГБТИ общност, а не срещу конкретния човек. Крачката положението да ескалира и да станем свидетели на насилие, е много малка. А ЛГБТИ хората в момента, особено в месеца на Прайд, се движат по ръба на острието.


Целта на работата на „Действие“ през последните години е изменение на чл. 162 и 163 от Наказателния кодекс и включване на допълнителен защитен признак сексуална ориентация и полова идентичност. Създаване на допълнителни точки към чл. 116, ал. 1 от НК и чл. 131, ал. 1 от НК, които да включват квалифициран състав на убийство, извършено с дискриминационен мотив сексуална ориентация и полова идентичност и причиняване на тежка телесна повреда с дискриминационен мотив сексуална ориентация и полова идентичност.


Отправяме призив за обединение към всички членове на общността ни в тази напрегната ситуация. Елате на 12 юни пред паметника на Съветската армия в град София и нека заедно отпразнуваме идентичността си!


Правната програма на Младежка ЛГБТ Организация “Действие” предоставя безплатна правна помощ и консултации на ЛГБТИ лица. Връзка с нас може да се осъществи лесно чрез онлайн правната платформа.


От май 2021 г. работата на Правната програма е подкрепена и от Фонда за равни права (Equal Rights in Action Fund)




787 преглеждания0 коментара
bottom of page