top of page
  • Снимка на автораDeystvie

ОТПОР СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЖЕНИТЕ: Истанбулската конвенция под заплаха

Актуализирано: 3.09.2021 г.

На 24 ноември 2020 адв. Деница Любенова от Действие ще вземе участие в онлайн събитието 'BACKLASH AGAINST WOMEN’S RIGHTS: THE ISTANBUL CONVENTION UNDER THREAT' като лектор. Събитието започва в 19 ч. и ще може да се гледа безплатно на следния линк: https://us02web.zoom.us/j/81802681439


Обстановката:


Поводът на събитието е Международният ден, посветен на премахването на насилието срещу жени. статистиките сочат, че една от всеки три жени в ЕС е жертва на физическо или психологическо насилие. По време на COVID-19 пандемията домашното насилие над жени се е увеличило значително по целия свят.


Конвенцията на Съвета на Европа по превенция и борба с насилието над жени и домашно насилие (Истанбулската конвенция) определя правно обвързващи стандарти за борба с насилието, основано на пола.Въпреки всичко Полша и Турция заплашват, че ще се оттеглят от "Истанбулската конвенция", докато много други европейски страни предстои тепърва да се присъединят към нея. Това намерение на двете държави породи вълна от протести сред жените активистки в цяла Европа.


Междувременно в Полша стотици хиляди излязоха на улиците в отговор на почти пълната забрана за аборти в страната. По време на събитието ще обсъдим с експерти и активисти от Полша, Турция, България и Германия какво би означавало за правата на жените, ЛГБТИ общността и върховенството на закона в Европа оттеглянето и нератификацията на Истанбулската конвенция. Как и защо популистките правителства използват конвенцията и нейното определение за пол?


Преди дискусията ще бъде показано кратко видео за популяризиране на темата с насилието срещу жени в Европа и защитата на правата им.


97 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page