• Deystvie

Генералният адвокат на СЕС със становище относно родителските права в ЛГБТИ семействата в Европа

На 15 април 2021 г. Генералният адвокат на Съда на Европейския съюз - Juliane Kokott - ще публикува становището си по делото на Бебе Сара - дело, което се води с правната помощ на "Действие".


Преди време Ви запознахме с историята на бебето Сара и готовността на българските институции да оставят едно дете без гражданство, заради дискриминационното си отношение към еднополовите семейства. Столична община вече една година отказва да издаде акт за раждане на малката Сара, въпреки че едната ѝ майка е българка. С отказа си институцията поставя на практика Сара в ситуация на човек без гражданство, което я лишава от правата й на български и европейски гражданин.


Родното място на другата майката е Гибралтар, който е с особен статут на автономна територия в пределите на Обединеното кралство. За да получи английско гражданство, обаче Сара трябва да е родена в пределите на страната, а не където се случва това - в Испания, чието законодателство поставя като изискване една от двете майки да има испанско гражданство.


Единственият шанс на Сара да се сдобие с документи и основни права като достъп до здравни и социални услуги, образование и др. остава България. Липсата на тези права лишава цялото семейство от свободата на движение и възможността Сара да се запознае със своите роднини.


В момента казусът се разглежда в Съда на Европейския съюз в Люксембург. На 9 февруари се състоя съдебно заседание, като беше гледано от състав от 15 съдии, с участието на представители на 6 страни, както и на Европейската комисия.

Следете Facebook страницата ни за повече подробности.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ако смятате, че правата Ви са нарушени или имате нужда от консултация по теми, свързани с ЛГБТИ права, може да се свържите с Правната програма на “Действие” и да получите безплатна правна консултация. Пишете ни на: legal@deystvie.org.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Тази публикация е създадена в изпълнение на проект Rainbow Shield с финансовата подкрепа на Програма „Права, равенство и гражданство (2014-2020)“ на Европейския съюз. Съдържанието и отразява вижданията на нейните автори и е изцяло тяхна отговорност. Европейската комисия не поема никаква отговорност за използването на информацията, която публикацията съдържа.


Проектът Rainbow Shield има за цел да подобри достъпа до правната защита на ЛГБТИ хората в България с фокус върху следните дейности:


+ Повишаване осведомеността на ЛГБТИ общността относно възможностите за правна защита в случаи на дискриминация и други нарушения на техните права и увеличаване на случаите на докладване;

+ Разширяване на обхвата на юристи, които работят по правните казуси на ЛГБТИ хората в България, включително и чрез обучения и създаване на мрежа от юристи.

+ Осигуряване на възможности за ефективно справяне с дискриминацията и други инциденти, които възникват за ЛГБТИ хората в България по холистичен начин, включително чрез достъпна правна помощ, водене на дела, психологическа подкрепа и медийна подготовка.

+ Прилагане и разпространяване на добри практики на гражданските организации за засилване на правната защита на ЛГБТИ хора от цяла Европа