top of page
  • Снимка на автораDeystvie

Политическите реакции от нападението на Rainbow Hub

Актуализирано: 20.11.2021 г.


На 30 октомври 2021 г. около 18:00 ч. вечерта група от десетина агресивни мъже и жени, водени от Боян Расате, нахлуват в общностния ЛГБТИ център Rainbow hub, изпотрошават целия офис и нападат активистката на фондация Билитис Глория Филипова. За щастие тя няма сериозни наранявания, но психическия тормоз, упражнен върху нея и всички присъствали по време на хомофобското нападение, ще остави травма в съзнанието им.


Ден по-късно цялата ЛГБТИ общност в България е наясно със случилото се и е отправила стотици съобщения във Facebook и Instagram, чрез които изразява своята подкрепа. Не закъсняват и политическите реакции.


Кои партии заеха официални позиции? 👇


1: “Продължаваме Промяната”:


2. “Да, България!”, част от коалицията Демократична България:

3. “Зелено движение”, част от коалицията Демократична България:


Как политиците коментираха хомофобското нападение? 👇


1. Радан Кънев, Демократична България:

2. Николай Хаджигенов, Изправи се БГ! Ние идваме!:

3. Петър Витанов, евродепутат от БСП:

4. Михаил Паргов, Демократична България:


5. Бойко Борисов, ГЕРБ: “Осъждаме нападението на офис на ЛГБТ с бито момиче от някакъв кандидат президент! Недопустимо е да бъдат нападани различни хора и да им се посяга физически! Осъждаме всякакво насилие и виновните трябва да си понесат отговорността.”

6. Владислав Панев, Демократична България:


7. Кирил Добрев, БСП:


8. Ивайло Мирчев, Демократична България:


9. Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе:

"Снощи около десетина мъже и жени, предвождани от г-н Боян Боянов Станков (известен с присвоената фамилия Расате - име, което принадлежи на българския княз Владимир Расате, начело на държавата за периода от 889 до 893, което пък той на свой ред придобил вероятно като прозвище покрай битките му при пограничния български град Рас по време на Първата българска държава) нахлули в клуб на ЛГБТИ общността в София. По това време там тихо и спокойно се провеждало затворено за общността мероприятие. Биячите вилнели, изпотрошили всичко, ударили човек. През цялото време крещели "Викнете полиция". Полицията дошла след половин час. Не знаем и не разбираме какво се е случило след това - умишлено изчаках до днес, за да проследя какво ще съобщят медиите, но до този момент чета само регистрации на събитието. Нито един официален орган в държавата не се е ангажирал с някаква позиция. Нито един! Все едно не се е случило някакви хора да нападнат варварски други без никакъв повод, без никаква провокация, без никаква причина, освен принципната омраза.


Да, избори са.


И в името на това да не се губят избиратели, отвсякъде текат едни хлъзгави послания, едни общи приказки, едни захаросани думи и нищо-не-казване. Така се било правело - мън-мън, ни така, ни онака, хем с тези, хем с онези...


Ами не! Не се прави така! Не може да се толерира с мълчание разправата, дивашкия бой, жестокостта, безчовечността. Не може да се мълчи, когато някакви хора могат не просто да си помислят за възможно, но и да нямат абсолтно никакво съмнение, че е правилно, както и да нямат никакъв страх от последствията от своите дивашки действия, да насилват други хора, защото... защото нещо им пречи тяхното "различие". Нещо не им харесва тяхната "другост". Нещо ги дразни тяхната... сексуалност? Наистина ли?! В 21 век, в цивилизована Европа?! И още по-лошо - да направят всичко това абсолютно съзнателно, като част от политическа кампания! Все видях схеми с фалшиво инвалидизирани избиратели, със заложни къщи и попаднали в зависимост клетници, със заплахи и купуване на гласове, с феодални зависимости и подмяна на бюлетини, но ето това минава всякакви граници на каквато и да е цивилизованост!


И днес все още крещящо се мълчи! За престъпление, извършено напълно съзнателно, напълно отговорно, напълно обмислено. Станков още не бил признал, ма и не бил отрекъл...


Така започва фашизмът, приятели. Със саморазправа с онези, които някой си е определил като "грешка в системата". Днес е срещу сексуалността. Срещу цвета на кожата. Утре ще е срещу някого, защото е куц, сляп, глух или на инвалидна количка. После ще е срещу жените, които не са родили деца, а след това и срещу жените по принцип. Ще е срещу възрастните, срещу дементните и психично болните. А накрая срещу онези с кафеви или зелени очи, срещу "прекалено" високите или "прекалено" ниските, срещу слабите или срещу дебелите...


Отдавна е срещу различните по вяра и етнос - Станков е известен със своята туркофоби и циганофобия, както и с нацистките си убеждения и акции.


Когато такава акция се случи в правова държава, правото се активира и застава на страната на пострадалия. Когато има правова система и хора, които я защитават и гарантират, подобни действия имат своите сериозни, публични последствия. Това трябва да очакваме да се случи. И това да изискваме от хората, които отговарят за прилагане на правото.


Ако няма уважение към закона, няма общност, няма единство, няма държавност.


Когато няма защита, идва директното отмъщение. И ако общността на ЛГБТИ хората не беше уважителна и добронамерена по принцип, а беше също толкова озверяла като нападателите от снощи, щеше да отвърне с подобна акция. На принципа на ударения шамар - аз на тебе един, после ти на мене два, след това аз ти отвръщам с три и така... гражданска война. Когато има граждански войни, най-лесно се пръкват диктатури. Такъв е начинът - разделяш хората по възможно най-много принципи - пол, етнос, сексуалност, религия, местоживеене, ваксини, сертификати, Кристо и каквото се сетите от последните месеци - насъскваш ги помежду им, подклаждаш омразата с омразен език и омразни действия и ги оставяш да се ръфат като насъскани кучета. После си ти! Натискаш с царския скиптър, даваш правила, облечени в някаква ритуалност (например пречупени кръстове или петолъчки, вдигнати изпънати ръце или козируване, специфичен поздрав и "урррраааа") и налагаш цялостна система за репресия. Готово, добре дошли в диктатурата! Много по-лесно става, отколкото си представяме. Започва с оглушителното мълчание на институциите. Което е още по-оглушително, когато текат избори.


Е, аз пък няма да си мълча! И заявявам, че тази безпомощна акцийка от снощи е едно истинско варварско дъно!


А като най-обикновен човек си задавам и още въпроси - колко трябва да си несигурен в собствената си сила, за да я упражняваш спрямо абсолютно непредизвикали те хора ей така, докато са си у тях си? Колко несталибна трябва да е вярата ти, за да ти позволи да си толкова жесток? Колко слаби трябва да са думите и разсъдителната ти способност, за да отидеш да трошиш, вместо да водиш диалог, ако имаш какво да кажеш? И колко трябва да те притеснява собствената ти сексуалност, за да агресираш така спрямо чуждата? Защото, нали така се чудим за талибаните - колко слаба трябва да е верицата им, за да налагат със сила своите "правила" и да отстраняват "изкушенията" по пътя си, белким я опазят от... самите себе си...?!


И сега, ако ме питате дали използвам кандидатурата си, за да правя политически послания, ще ви отговоря високо: Да, точно това правя! Защото подобен акт е абсолютно недопустим и искам това да се чуе! Точно затова имаме нужда от независим и почтен съд, от полиция, която защитава закона и изпълнението му, от институции, на които можем да доверим сигурността си, от свобода на словото, която да гарантира почтена и независима работа на медиите. И от образование и култура, които да превръщат дивашката нецивилизованост в хуманитаризъм, в човечност, в духовност. И аз няма да спра да вярвам в това, защото историята на човечеството доказва, че е така.


Преди години детето ми, тогава още малко момиченце, цял ден строи на плажа замък от пясък. Направи го страхотен, при това само с помощта на едно друго малко детенце като нея. И точно, когато му се радваха най-много, когато се подреждаха да се снимат покрай него, двама двайсетина и нещо годишни мъже със скокове го разрушиха. Ей така, от удоволствието да разрушат. И вероятно от садистичен кеф да видят как две беззащитни дечица неудържимо плачат. Хората наоколо обаче не оставиха това така! Обградиха двамата "големи мъжаги" и им поискаха сметка. Трябваше да ги видите как се огънаха като сварени макарони от страх... Никой не ги докосна с пръст. Тръгнаха си с подвити опашки и спихнати перки. А след половин час на брега имаше тройно по-голям пясъчен замък, направен от децата и още куп възрастни мъже и жени, за които варварщината е неприсъща.


Така побеждава човечността. И така трябва да е.


Когато държавността се клати или не предлага адекватни решения, образованите или изобщо култулните хора се събират в граждански обединения и активират силите си според предвиденото от закона или инициират промени в него, когато той е несъвършен. В същите обстоятелства безкултурните (културата предполага морал и ценности, не непременно образование) правят глутници и бият. Това, уви, е всичко, на което те разчитат. И не, не е революция - регресия на човечността е. Слабост клета е.


И страх, маскиран зад безпомощни показни акции."

10. Кристина Петрова, Демократична България:


11. Вилдан Байрямова, Демократична България:


12. Малина Едрева, ГЕРБ: “Действието на подобни кандидати, маскирани зад имунитет са истинска заплаха за сводния град и държава. Разбира се, ще следим какви мерки ще предприемат полицията и прокуратурата след 14 ноември. Хомофобията и в цялост омразата са присъщи за комплексирани хора. Тази болест на мозъка е много опасна. За ВСИЧКИ ни. Нека никой не мисли, че засяга само определена група хора.


P.S. За съжаление прекрасен пример, че Конституцията има нужда от ревизия.“

13. Деница Златева, БСП:


14. Кристиан Вигенин, БСП:


Почти всички народни представители в 47-то Народно събрание вече са известни. Работа на всички ни оттук насетне е да им помогнем да не забравят този акт на хомофобия, за да предприемат действия за промяна на Наказателния кодекс.

Призив от Европейския парламент 👇

Петдесет и трима евродепутати, които са представители на всички по-големи политически семейства в Европейския парламент, също осъдиха нападението срещу общностния ЛГБТИ център „Рейнбоу Хъб“ в София. Те подчертаваха спешната необходимост от законодателство, което да криминализира престъпленията от омраза и речта на омразата, основани на сексуална ориентация, полова идентичност и полови белези.


Правната програма на Младежка ЛГБТ Организация “Действие” предоставя безплатна правна помощ и консултации на ЛГБТИ лица. Връзка с нас може да се осъществи лесно чрез онлайн правна платформа.


Основната цел на проекта Национална ЛГБТИ правна програма е овластяване на ЛГБТИ общността чрез осигуряване на пряк достъп до правна защита чрез Националната ЛГБТИ правна програма в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. Завеждането на дела води до официална национална статистика и официално отразяване на съществуващ проблем, което от своя страна ще доведе до промяна на законодателството и подобряване живота на ЛГБТИ хората в България.


Програмата предоставя безплатни консултации и правна помощ на ЛГБТИ лица, партньори, семейства и техните деца, жертви на престъпления от омраза, дискриминация или други инциденти с дискриминационен мотив сексуалната ориентация или изразяването на пола.



Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от "Младежка ЛГБТ Организация Действие" и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.


55 преглеждания0 коментара
bottom of page