top of page
  • Снимка на автораDeystvie

Психология, психотерапия и психиатрия
Въпреки широката си популярност и засиления интерес на хората да научат повече за себе си, за чувствата си и за поведението си, все още съществува неразбиране за разликата между психолог, психотерапевт и психиатър.

За да можем да бъдем максимално полезни на себе си в случай, че искаме да се видим със специалист, е добре да знаем някои основни неща.


Психолог – изучава хората, техните мисли, чувства, реакции, поведения и взаимоотношения. Психологът обикновено няма медицинска квалификация и само малък брой от хората, които изучават психология, работят след това с клиенти.


Психиатър – занимава се проблемите, свързани с психичните разстройства, тяхното диагностициране, управление и превенция. Главното, което го различава от психолога и психотерапевта, е, че психиатърът има медицинско образование и може да предписва лекарства (1).


Психотерапевт – помага на хората да преодолеят стреса, емоционалните и социални проблеми и вредните навици. Психотерапевтът може да бъде психиатър или психолог, който е специализирал в определен вид психотерапия (2).  


Има много различни подходи в психотерапията, някои от които включват:

Когнитивно-поведенческа терапия – фокусира се върху начина, по който хората мислят и действат. Основната презумпция е, че чрез промяна на мислите може да се променят чувствата и действията (3) (4).  Психоаналитична и психодинамична терапия – изследват как миналият опит влияе на настоящето. Чрез активно взаимодействие между клиент и терапевт се цели да се разкрият несъзнаваните мотивации и значения (4).Фамилна терапия – анализира проблемите в контекста на семейството и работи по посока подобряване на взаимоотношенията (5).Хуманистична психотерапия – разкрива и развива потенциала на клиента, което да доведе до по-голяма удовлетвореност от себе си и от живота (4).Хипнотерапия – работи с хипноза, при която вниманието се насочва навътре, за да се намерят ресурси, които да помогнат да се направят промени или да се възвърне контрола в различни области на живота (6).


На психотерапията все още се гледа с известен скептицизъм, въпреки че има определен брой ползи:

Вербализирането на мислите и чувствата има терапевтичен ефект (7) – Понякога изпитваме неудобство да споделяме за проблемите си пред приятелите си поради различни причини. Терапевтът е обучен да помага в такива моменти, така че да намали притесненията ви. Конфиденциалността също е гарантирана.Фокус върху разбирането на собствените мисли, настроения и поведения – Да чуем обективно мнение за себе си от човек, който е квалифициран в работата си хора, винаги е полезно дори когато смятаме, че познаваме себе си напълно.Помощ в справянето с емоционални проблеми и стрес дори и да не ги оценяваме като „достатъчно драматични“ (8) – Терапията е и начин да се подобри емоционалното благополучие в ежедневния живот.Управление и преработване на вредните навици – Ако разбираме, че алкохолът или агресията няма да решат проблемите ни, но не знаем друг начин, по който да го направим, терапевтът може да ви насочи към конкретни техники, които да ви помогнат.


Ако вече сте решили да отидете на терапевт, било то и само за да видите как е, ето няколко неща, които да подготвите и да очаквате от първата сесия (9) (10):

Първата сесия обикновено протича в опознаване на клиента и терапевта. Би било добре предварително да помислите какъв ще бъде центърът около, който ще се върти терапията, т.нар. заявка, която може да бъде конкретен проблем или някакво притеснение, което искате да обсъдите със специалист.Изяснете си колко време бихте отделили за терапия. Някои видове психотерапии, като когнитивно-поведенческата, са по-краткосрочни и могат да отнемат няколко месеца, докато се почувствате достатъчно стабилизирани, за да продължите самостоятелно. Психоаналитичните терапии от друга страна нерядко изискват дългогодишно ангажиране, заради емоционалната дълбочина, в която се работи.Психотерапията изисква и финансов ресурс. Цените варират според вида на психотерапията и качеството на услугата. Не се притеснявайте да задавате въпроси, с които да си изясните точно колко ще ви струва терапията на месец.Следете собствените си чувства по време на първата сесия. Важно е терапевтът да ви допада дори и да не знаете какво точно харесвате в него. В името на успеха по време на терапията ще е необходимо да разкривате лични преживявания, които могат и да не са приятни за вас, и е важно да се чувствате комфортно и да имате доверие на човека, който седи до вас.


Тази статия е част от проекта “Здрави, смели и горди: Програма за подкрепа на психичното здраве на ЛГБТИ младежи“, финансиран от Обществен борд на TELUS International в България.


Източници:

American Psychiatric Association (n.d.). What Is Psychiatry?. [online] Available at: https://www.psychiatry.org/patients-families/what-is-psychiatry [Accessed 18 May 2019]. Health Careers. (n.d.). Differences between psychology, psychiatry and psychotherapy. [online] Available at: https://www.healthcareers.nhs.uk/explore-roles/psychological-therapies/differences-between-psychology-psychiatry-and-psychotherapy [Accessed 18 May 2019].  Counselling-directory.org.uk. (n.d.). Types Of Mental Health Professionals – Counselling Directory. [online] Available at: https://www.counselling-directory.org.uk/psychiatrists-psychologists-psychotherapists-counsellors.html [Accessed 18 May 2019].American Psychological Association (n.d.). Different approaches to psychotherapy. [online] Available at: https://www.apa.org/topics/therapy/psychotherapy-approaches [Accessed 18 May 2019].Rauch, J. (2016). Different Types of Therapy [Psychotherapy]: Which is Best For You?#1 Mental Health Blog – Talkspace. [online] #1 Mental Health Blog – Talkspace. Available at: https://www.talkspace.com/blog/different-types-therapy-psychotherapy-best/ [Accessed 18 May 2019].Psychology Today. (n.d.). Hypnotherapy | Psychology Today. [online] Available at: https://www.psychologytoday.com/intl/therapy-types/hypnotherapy [Accessed 18 May 2019]. University of California – Los Angeles. (2007, June 22). Putting Feelings Into Words Produces Therapeutic Effects In The Brain. ScienceDaily. Retrieved May 18, 2019 from www.sciencedaily.com/releases/2007/06/070622090727.htm Holmes, L. (2017). 4 Ways Everyone Can Benefit From Therapy. [online] Huffpost.com. Available at: https://www.huffpost.com/entry/benefits-of-therapy-and-life-coaches_n_5635389?guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAHL45X6MjwQJ9WWMLZkEQapdLVhNsUzNk91mPoEU-_A5BEJlfTfARaLAcAIXcc4UJxXlhaFHQ0gq7UTg45KxoNMS0TvNSCcEZfXfNOdtGBt1f05E6D-81dhNaWdUOeG7IwqVxgcufjN9BP6uW4SDffxq7Ryezj54DjH5bQyEdBpH&guccounter=2  [Accessed 18 May 2019].Mayoclinic.org. (n.d.). Psychotherapy – Mayo Clinic. [online] Available at: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/psychotherapy/about/pac-20384616 [Accessed 18 May 2019].Neuman, F. (2013). Finding the Right Psychiatrist and/or Psychotherapist. [online] Psychology Today. Available at: https://www.psychologytoday.com/us/blog/fighting-fear/201308/finding-the-right-psychiatrist-andor-psychotherapist [Accessed 18 May 2019].404 преглеждания0 коментара

コメント


bottom of page