top of page
  • Снимка на автораDeystvie

Самопомощ

Грижата за себе си минава през добиването на знания за това кое е нормално и кое е увреждащо за нашето здраве. За щастие съществуват различни начини (книги, видео материали, групи за взаимопомощ), откъдето можем да почерпим от опита на други хора в сходни на нашето положение. 





През последните години все повече се развива индустрията с книгите за самопомощ. Причината e, че пестят време, пари и дават възможност за пълна анонимност. Дали ще са ни полезни обаче зависи от това, доколко сме склонни да се съгласим и приемем написаното в тях. Колкото и книги да изчетем, няма да ни помогнат, ако не сме готови сами да вземем живота си ръце и да работим върху усъвършенстването му постоянно. Healthy Place са подбрали няколко сайта, от които могат да се теглят книги за самопомощ безплатно (1). Когато търсите книга или статия за самопомощ, уверете се, че е написана от някой с опит и авторитет в областта. 


Друг начин, който е по-широко разпространен на запад, са групите за взаимопомощ. Те са направени с цел споделяне на опит между хора със сходни проблеми. Има много разнообразни видове групи като тези за зависимости (алкохол, наркотици, хазарт), за борба срещу рака, за депресия, за хора с увреждания, за жертви на домашно насилие и др. Ако живеете в голям град, може да потърсите дали съществуват групи за взаимопомощ според причината, от която се интересувате.


Д-р. Clay Tucker-Ladd (1931-2010), клиничен психолог в катедрата по професионално регулиране в Илинойс (2), описва в своята книга „Психологическа самопомощ“ (Psychological Self-Help) стъпка по стъпка как да подобрим ситуацията, в която се намираме. 


Избор на определен проблем или идея, която ще се усъвършенства. Проблемите не трябва да са повече от два или три наведнъж. Събиране на информация отразяваща сериозността и честотата на проблема. Разбиране на проблема – как се развива, какво го причинява и какво го движи. Задаване на реалистични краткосрочни и дългосрочни цели. Избор на метод на самопомощ, който е най-удачен в конкретната ситуация, т.е. разработва се план за действие.Изучаване на подробните стъпки, включени във всеки метод, който ще се използва, и изпробване на плана. Преминаване през процеса и оценка на напредъкаАко се наложи, планът може да се преразгледа. Поддържане на мотивацията и справяне със съпротиви към промяна. Намиране на терапевт. Планиране на начини за поддържане на постигнатите цели. Водене на бележки относно ефективността на всеки отделен метод (3).

Промяната, която искаме да направим в поведението си или в начина ни на мислене за определени неща, със сигурност изисква много усилия и време. Трябва да бъдем подготвени за това, че прогресът може да се осъществява бавно и поради тази причина да ни се струва, че няма такъв. Единственият, който може да е предприеме действия в наша полза, сме ние самите и никакви съвети не биха ни помогнали, ако не сме готови да променим ситуацията си. Както д-р Clay казва „Не чакайте някакво магическо решение.

Направете нещо, за да си помогнете. Бъдете силни!

Конфронтирайте всяка съпротива към промяна и предизвиквайте собствените си нагласи. Научете се да вярвате, че можете да променяте нещата“(4). Ако проблемът е тежък, никакви усилия не помагат или са замесени някакви физически фактори, потърсете специалист възможно най-бързо. 


Статияте е част от проекта   “Здрави, смели и горди: Програма за подкрепа на психичното здраве на ЛГБТИ младежи“, насочен към предоставяне на подкрепа повишаване на информираността относно психичното здраве сред ЛГБТИ общността. Проектът е финансиран от Обществения борд на TELUS International в България.“

129 преглеждания0 коментара
bottom of page