top of page
  • Снимка на автораDeystvie

Sofia Pride Film Fest представя най-доброто от световното ЛГБТИ кино от 4 юни


Рядка възможност за киноманите да гледат премиерни филми с награди от Кан, Берлин и Сънданс.


Тринадесетото издание на Sofia Pride Film Fest ще зарадва любителите на киното с ексклузивни прожекции на премиерни за България заглавия във Филмотечно кино „Одеон“ и Сцена Дерида от 4 до 15 юни 2023. Документалната селекция включва 4 забележителни ленти: „Лотус“ е за запален по футбола транс тийнеджър, „Нели и Надин“ разкрива пламналата в концентрационен лагер през 1944 любов между две жени, „Агнес в кадър“ разказва за трудния избор, пред който са изправени транс хората, а „Радикалният“ проследява борбата за равенство на първия открит гей имам в света. За любителите на игрално кино предложенията са номинирания за Оскар филм „Близо“ за детското приятелството и отговорността, наградения в Кан „Синият кафтан“ за отношенията между шивач, съпругата му и талантлив ученик, шантавия роуд филм „Неидентифицирани обекти“, в който малък човек и проститутка тръгват към среща с извънземни, и очарователната комедия за съзряването „Пораснали момчета“.


Откриването на SPFF 2023 е с Лотус – дълбоко еуфоричен филм за формирането на идентичност, за семейството и за приемането. Красив и вдъхновяващ, изпълнен с очарование и човечност филм, който ще ви отведе в непознатата Камбоджа. В прожекцията е включен и късометражният „Свободата е действие“, посветен на защитника на човешките права адв. Деница Любенова и всеотдайната ѝ работа в срещу дискриминацията. На на 4 юни в кино „Одеон“ от 19:00.


Неидентифицирани обекти е игрален дебют и един от най-добрите роуд филми, създавани някога, който със сигурност ще се превърне в култова инди класика! Гарантираме, че смесицата от абсурден хумор и естествена топлота няма да оставят никой зрител безразличен! Странна и резонираща любовна история, в която има за всекиго по нещо. На 9 юни в кино „Одеон“ от 20:30.


Номинираният за Оскар Близо е определян като забележително кинематографично постижение. Вторият филм на Лукас Донт е преобразяващ и незабравим портрет на пресечната точка на приятелството и любовта, идентичността и независимостта, разбитото сърце и изцелението. Не пропускайте този шедьовър с изключителна емпатия и визия! На 10 юни в кино „Одеон“ от 20:00.


Предложението за Оскар от Мароко с награди от Кан Синият кафтан на режисьорката Мариам Тузани е една по занаятчийски красива творба. Определян от критиката като един от най-добрите за 2022, филмът заслепява със силен емоционален шамар. Богата, жизнена ода за любовта във всичките ѝ форми. На 11 юни в кино „Одеон“ от 20:00.


В документалния Агнес в кадър транс актьори преобръщат формата на телевизионно шоу, за да се изправят пред наследството на млада транс жена, поставена пред труден избор. Провокативен, тих и същевременно радикален филм с награди на фестивали от ранга на Сънданс, който вдъхва нов живот на непознати досега хора, предефиниращи понятието за пол през 50-те години на миналия век. На 12 юни в кино „Одеон“ от 20:30.


Документалният Нели и Надин с награда на журито от Берлин е неочакваната любовна история между две жени, които се влюбват на Бъдни вечер през 1944 в концентрационния лагер Равенсбрюк. Забележителният стремеж на Нели и Надин да бъдат свободни и да се обичат остава дълги години в тайна дори за най-близките им роднини. На 13 юни в Сцена Дерида от 19:30.


Комедията Пораснали момчета e американски независим филм за съзряването, в който тийнейджър преживява сексуално пробуждане, влюбвайки се в гаджето на братовчедка си по време на къмпинг ваканция. Изключително, нежно и красиво изследване на кратките, но интензивни моменти, които оформят всяко юношеско пътуване. Един деликатен и фино магически филм за куиър съзряването. На 14 юни в кино „Одеон“ от 20:45.


На закриването на SPFF 2023 прожектираме забележителния документален филм Радикалният, посветен на Мусин Хендрикс – първият открит гей имам в света, който въпреки смъртните заплахи създава приобщаващата джамия в Южна Африка и дава началото на глобалното куиър мюсюлманско движение. Запознайте се с гей имама, който променя нагласите отвътре и предизвиква консервативните! На 15 юни в кино „Одеон“ от 20:00.


По традиция и тази година Sofia Pride Film Fest представя някои от най-добрите късометражни филми с лайтмотив танц от България, Великобритания и Португалия в две прожекции с вход свободен на Сцена Дерида – очакваме ви за среща с авторите на 6 юни от 19:30 и на 14 юни от 19:00.


Официалното парти на Sofia Pride Film Fest е в арт пространство Swimming Pool на 8 юни от 19:00. В басейна на покрива на сграда от стила на модернизма в центъра на столицата прожектираме трейлъри на филмите от селекцията и се гмурваме в нощта под звуците от челото на Magdalena Petrovich!

 

Следете официалните профили на Sofia Pride Film Festival 2023 в социалните мрежи за подробности от афиша на фестивала, програма, трейлъри на филми, плакати и снимки от събития:


Визуални материали:


София Прайд Филм Фест 2023 се спонсорира от Фондация за свободата Фридрих Науман, Български фонд на жените и Concentrix и с любезното домакинство на Кино Одеон и Сцена Дерида.135 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentarios


bottom of page