top of page
  • Снимка на автораDeystvie

Трето обучение на адвокати на ЛГБТИ тематика

Актуализирано: 3.09.2020 г.



През 2018 и 2019 г. „ЛГБТ организация Действие“ заведе десетки дела на ЛГБТИ тематика. Те включваха искания за международна закрила; дела за дискриминация на основа сексуална ориентация и/или полова идентичност; дела, касаещи право на пребиваване в България на партньор в еднополова двойка; искания за гражданство на лице-съпруг от еднополова връзка, статут на деца, родени в еднополова връзка, искове за международно отвличане на деца в еднополови връзки; телесни повреди на ЛГБТИ лица заради тяхната сексуална ориентация и/или полова идентичност. Подавахме жалби до Европейския съд по правата на човека, както и жалби за нарушение на правото на Европейския съюз. През 2020 г. „ЛГБТ организация Действие“ се посвещава да намери повече съюзници сред колегите юристи. Целта ни е да създадем общност от юристи в цялата страна, на които можем да разчитаме, че ще се отнасят с необходимото уважение и професионализъм към ЛГБТИ хората. За целта „Действие“ стартира поредица от обучения на адвокати, младши адвокати, юристи и четвърти и пети курс студенти в Юридически факултет в четири основни направления:


Модул 1 | 18-19 януари


Миграционно-бежански въпроси, касаещи ЛГБТИ лица


Модул 2 | 25-26 юли


Семейно-правни въпроси, касаещи ЛГБТИ хора - обучението ще се води от преподавателите от СУ "Св. Климен Охридски" доц. д-р Христо Христев и доц. Боряна Мусева.


Модул 3 | 12-13 септември


Модул 3 ще обхване два големи въпроса, които пряко касаят развитието на ЛГБТИ правата в България.

Искания за преюдициално запитване – тази част на обучението ще се води от доц. д-р Христо Христев – преподавател по Право на ЕС в СУ "Св. Климен Охридски"

Жалби до ЕСПЧ – левктор адв. Адела Качаунова от Български хелзинкски комитет

Има такса за участие в семинара във всеки семинар в размер на 50 лева. Приемат се и студенти 5-ти курс в Юридически факултет, като за тях таксата отпада.


Обучението ще се проведе в Хотел „Банкя Палас“ в гр. Банкя, като настаняването, кафе паузите, закуски, обяд и вечеря се поемат от организатора – ЛГБТ организация Действие.

Записвания се приемат чрез попълване на този формуляр

114 преглеждания0 коментара
bottom of page