top of page
  • Снимка на автораDeystvie

ВАС: Милена Славова не е осъществила дискриминация по признак "сексуална ориентация"

Актуализирано: 25.10.2023 г.


Вчера (10.10.2023 г.) Върховен административен съд постанови решение, с което констатира, че певицата Милена Славова не е осъществила дискриминация срещу ЛГБТИ общността в България, и отхвърля положителното решение на предишната инстанция Административен съд София - град (АССГ).

Казусът започна през 2021 г., когато Славова публикува изказване във Фейсбук със следния текст:

"Сигурна съм, че не подкрепям гей парадите! Горко на нормалните хора, задушаваме се вече от наглостта и парадирането на разни извратеняци. И не се извинявам за думите си", гласеше постът на певицата, а думите ѝ станаха повод за жалба за дискриминация, подадена именно от представители на ЛГБТ общността.”

Публикацията беше последвана от интервю в сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей България", където певицата където могат да бъдат открити следните изказвания: „Ние ви гледаме, въпреки че не искаме.“, „Виждат ви много хора, които не искат да ви виждат. И деца.“, „Натрапвате се.“, „Вие сте арогантни.“, „Защо трябва да се парадира с това? Аз парадирам ли с това, че харесвам мъже? Защо трябва да се парадира? Това е много лично нещо.“, „Тези деца нямат избор. Където ги заведат, там отиват“.

ЛГБТИ организация “Действие” подаде жалба в Комисия за защита от дискриминация (КЗД). Година по-късно КЗД заключи, че Милена не е осъществила дискирминация по признак "сексуална ориентация", а е изращявала лично мнение.

Решението на административния орган беше обжалвано пред Административен съд София - град, като съдът от своя страна, установи, че е осъществена дискриминация:

“Така формулирано, изявлението на Милена Славова цели да създаде и създава стереотип на обществено поведение, което стигматизира група лица на основата на сексуалната им ориентация, насажда по отношение на тях враждебност, нетърпимост, непоносимост.

Съдебният акт беше обжалван от Славова пред Върховен административен съд. ВАС отмени решенинието на АССГ и постанови, че дискриминация не е установена:

“Използваните от Милена Славова изразни средства са насочени към отделни участници в проведения малко преди това „София прайд 2021“ и по принцип срещу гей-парадите (...), а не срещу ЛГБТ общността като цяло или към отделни нейни членове поради това, че определят себе си като такива с хомосексуална ориентация.”

“Те не са насочени към основен аспект на идентичността на ЛГБТ общността и не са били в състояние да засегнат човешкото достойнство на нейните представители.”

“Публичният й образ на човек с алтернативно на общественото мнение също a priori изключва възможността тя да създава стереотип на обществено поведение, което стигматизира група лица на основаната на сексуалната им ориентация, насажда по отношение на тях враждебност, непоносимост и нетърпимост.”

С решение си Върховен административен съд затвърждава практиката на върховните съдилища в България да отричат съществуването и правото на личен и семеен живот и на човешко достойнство на ЛГБТИ хората в България. След решението на ОСГК на ВКС, с което ВКС затвориха пътя на утвърждаване на юридическия пол на транс хората, след като ВАС отхвърли иска на БЕБЕ САРА, въпреки решението на Съда на ЕС, с което трябваше да се съобрази, днес идва това.

Милена не е невинна, позицията й на ненавист срещу ЛГБТИ общността кристализира в тези две поредни години, в които тя се съюзи с крайно десни националистически партии и лица. Напротив, поведението на г-жа Славова дава цялостна ценностна оценка на нашата общност и тази оценка има за цел да създаде стереотип на обществено поведение, което да стигматизира цялата ни общност. Ние не сме носители на пороци и с организирането си и участието си в София Прайд не се натрапваме, а защитаваме правото си да бъдем пълноправни граждани на тази държава. Тежко на този Съд и на тази Комисия за защита от дискриминация, които не могат да го разберат и се страхуват да застанат на страната на правото!

И като извинение, което да поднесем на Славова, ВАС ни осъжда да платим 270 лева разноски на КЗД и 1500 лева за адвокатските разноски на Милена Славова.


Моля ви, помогнете ни да съберем тези 1770 лева.

Нека докажем, че сме общност и че заедно ще се справим с всяка несправедливост.

Дарете през банковата сметка на организацията: BG20UNCR70001523122810

или през pay pal:



131 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page