top of page
  • Снимка на автораDeystvie

Действие осъди ПП ВМРО

Актуализирано: 30.11.2023 г.


С решение на АССГ се отменя отказът на КЗД да установи дискриминация, осъществена от ПП ВМРО спрямо ЛГБТИ общността в България. С това решение ЛГБТИ организация "Действие" за пореден път доказа, че КЗД не функционира като орган, следящ за равнопоставеността в страната.

Припомняме ви историята: Филмът “Змия” беше част от селекцията на София Прайд Филм Фест през 2021 г. Филмовият фестивал се организира от 2012 г. от ЛГБТИ организация "Действие". По повод прожекцията политическа партия "ВМРО – Българско национално движение" публикува на своята Фейсбук страница текст, който коментира филма и прожекцията, сред който се откриват изрази като “Няма да допуснем тази гавра!”, “Този път говорим за невероятен перверзен сюжет, в който педофилията се разглежда като нещо напълно нормално.” “поквара”, “това е поредният опит за легитимиране на неприемливи и извратени концепции”.


Непосредствено след публикацията ЛГБТИ организация “Действие” подаде жалба в Комисия за защита от дискриминация (КЗД), като през април 2023 г. Комисията се произнесе с решение, според което дискриминация от страна на ПП ВМРО по отношение на ЛГБТИ+ общността не е осъществена.


Актът на КЗД беше обжалван от правния екип на ЛГБТИ организация "Действие" и през октомври 2023 г. Административен съд София - град (АССГ) постанови решение, с което установява, че публикацията на ПП ВМРО съдържа реч на омразата и съотвено има упражена дискриминация, Съдът отбелязва, че такива съждения, изразени публично и то от името на политически субект, несъмнено унизяват и накърняват човешкото достойнство на хората, които определят себе си като хомо, би, транс или интерсексуални, тъй като създава образ за тях в обществото, който мотивира омраза и пренебрежение.


“Недопустимо е правото на свободно изразяване да се използва като параван за разпространяване на идеи и схващания, които унизяват личността, създават нетърпимост и нетолерантност към определени групи от хора.”

След множеството уради върху правата на ЛГБТИ общността през последната година това решение създава лъч светлина за върховенството на закона, закрилата на човешкото достойнство и на демократичните ценности.

Тази статия е създадена в рамките на инициатива “ЛГБТИ права в Действие” (EUV/164), финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС). Изразените възгледи и мнения са единствено на автора(ите) и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.

138 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page