top of page
  • Снимка на автораDeystvie

Жалба до Европейската комисия по делото на Бебе Сара



На 20.03.2023 г. ЛГБТИ организация “Действие” и процесуалният представител на детето подадоха жалба до Европейската комисия за това, че България нарушава правото на Европейския съюз (ЕС).


На 01.03.2023 г. Върховният административен съд (ВАС) отхвърли иска на бебе Сара с единствен довод, че тя не е български гражданин. В решението си ВАС твърди,че Сара не е български гражданин, защото няма доказана биологична връзка с българската си майка. Съдът неправилно твърди, че в представена пред второинстанционния съд писмена защита се съдържа изявление,че Сара е родена от английската си майка. В действителност никъде такава информация не е предоставена. В решението, което Съдът на ЕС (голям състав) постанови по казуса на Бебе Сара по дело С-490/20, никъде не е разгледано условието за наличие на биологична връзка с родителя, за да бъде установена юридическа такава.


Постановеното от ВАС решение влиза в противоречие с постановеното от Съда на ЕС решение, както и с първичното и вторичното право на ЕС и с предходната практика на Съда. Решението е окончателно и необжалваемо. Поради това Европейската комисия ще бъде сезирана, за да установи, че националните органи в лицето на ВАС нарушават правото на ЕС.


Скоро очакваме решението на ЕК дали ще образува т.нар. наказателна процедура срещу България за нарушение на правото на ЕС.



149 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page