top of page
  • Снимка на автораDeystvie

Историята на Даниел

Едно от основните направления на работата ни по Национална ЛГБТИ правна програма в Действие е воденето на дела за смяна на пола. Днес Ви представяме Д.В. - транс мъж от Русе, който се съгласи да сподели с всички нас своята история.



1. Здравей! Изключително сме ти благодарни, че реши да застанеш с лицето си пред българската ЛГБТИ общност. Моля, разкажи няколко неща за себе си и transition-а си (ако ти е удобно).


Здравейте! Родом съм от Русе, но дълго време живях в Сейнт Луис, Мисури. В момента съм на 26 години и уча медицина. Мечтата ми е да бъда хирург и да помагам на хора, които са транс или интерсекс чрез хормонална терапия и оперативна намеса. Започнах своята промяна още през 2014 г., когато бях на 18 години. Тогава започнах помещенията си при психиатър, който след 6 месеца потвърди, че мога да направя следващата крачка и да се обърна към специалист ендокринолог, който да ми назначи хормонална терапия. Не след дълго започнах приема на тестостерон, който взимам до ден днешен. През 2017 г. реших да завърша трансформацията ми и да се подложа на операция за премахване на гърдите. Бъдейки в САЩ по това време, много лесно успях да променя половата ми идентичност в личните ми документи и паспорт. От правна гледна точка ми бяха необходими единствено становищата на психиатъра и ендокринолога.


Решението да променя личните ми документи в България взех с цел да избегна странните реакции и множеството въпроси, които ми се задаваха всеки път на летищата и случаите, в които беше необходимо да предоставя личните ми документи, тъй като в тях все още фигурираше, че съм жена. Това беше и основната причина да потърся Действие.


2. Как се почувства като разбра, че трябва да водиш дело в България, защото няма друга процедура за смяна на пол, име и егн?


Предполагах, че в родината ми ще бъде много сложно, защото липсата на процедура с ясни стъпки - кои документи се изискваха, какво беше необходимо да попълня и къде да отида. В България дори не знаех от къде да започна. Спомням си, че съм задавал въпроси в различни групи с цел да разбера повече. Те ми помогнаха да се свържа с адвокати и Действие, които веднага ми предложиха своята помощ. Бях наясно, че процесът ще отнеме повече време - повече от година.


3. Как протече делото?


Благодарение на Действие моето участие в делото беше сравнително малко. Беше необходимо да предоставя американските си документи, да подам заявления към институциите и доказателства, че съм на хормонална терапия. Въпреки това самият процес беше изключително тежък и бавен. 4. Как се почувства, когато няколко доктора ти отказаха да те прегледат?


Не приех отказите им лично, но все пак се почувствах неприятно, защото ние всички сме хора, търсим си правата и искаме да живеем нормален живот. Също така, когато отидох при ендокринолог, психиатър и психолог, които се съгласиха да ме прегледат, не се държаха честно и разбрано с мен. Личеше си, че нямат никаква експертиза. Не се бяха срещали с човек като мен. За тях бях извънземно. Нещото, което мен най-много ме притесни беше желанието им да ме настанят в болница за период от две седмици с цел да ме прегледат? На мен това ми се стори изключително странно и категорично отказах. Защо е нужно напълно здрав човек да влиза в болница?! Не успях да се почувствам уверен и да се доверя на българската здравна система.


5. Какво ти направи впечатление в работата ти с Действие?


Ако не бяха Действие, не мисля, че щях да се справя сам. Те изключително много ми помогнаха през целия процес - от намирането на специалисти, които да са съгласни да ме прегледат, за да получа техните експертизи, които след това да бъдат представени в съда, до получаване на новите документи, в които беше упоменато, че съм мъж. Надявам се повече хора от общността, намиращи се в подобна или сходна ситуация, да се обърнат към Действие и също да се възползват от про боно услугите им, които предлагат.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Правната програма на Младежка ЛГБТ Организация “Действие” предоставя безплатна правна помощ и консултации на ЛГБТИ лица. Връзка с нас може да се осъществи лесно чрез онлайн правната платформа.


Настоящата публикация е създадена в изпълнение на проект Национална ЛГБТИ Правна Програма. Основната цел на проекта е овластяване на ЛГБТИ общността чрез осигуряване на пряк достъп до правна защита чрез Националната ЛГБТИ правна програма в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. Завеждането на дела води до официална национална статистика и официално отразяване на съществуващ проблем, което от своя страна ще доведе до промяна на законодателството и подобряване живота на ЛГБТИ хората в България.



Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от "Младежка ЛГБТ Организация Действие" и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.




80 преглеждания0 коментара
bottom of page