top of page
  • Снимка на автораDeystvie

ЛГБТИ организация Действие срещу Милена Славова-дискриминация, тормоз и подбуждане към дискриминация

Актуализирано: 25.10.2023 г.


Днес в 09:00 часа от Върховен административен съд беше разгледано делото на ЛГБТИ организация Действие срещу популярната пънк-рок певица Милена Славова.


Делото беше заведено през 2021 г. от две физически лица и „Действие“ срещу изказвания на певицата с искане да бъде установена дискриминация, тормоз и подбуждане към дискриминация по признак „сексуална ориентация“ по смисъла на Закона за защита от дискриминация.


Комисията за защита от дискриминация постанови решение през 2022 г., с което не намери дискриминация, нито тормоз и подбуждане към дискриминация в изказванията на Милена Славова, а ги защити като такива, изразяваща правото й на свобода на словото.


Двете физически лица и ЛГБТИ организация Действие обжалваха решението на КЗД пред Административен съд София – град и спечелиха делото, като то беше върнато към КЗД със задължителни указания за изпълнение.


КЗД обжалва решението на АССГ пред Върховен административен съд. Касационна жалба беше подадена и от процесуалния представител на Милена Славова, адв. Мария Янева.


От днес, 13.09.2023 г.


Шествие в подкрепа на Милена Славова беше свикано пред Съдебната палата и събралото се множество от около 100 човека се придвижи към сградата на Върховен административен съд. Адв. Деница Любенова придружи шествието, за да наблюдава и слуша събраните хора.


След това пред сградата на Върховен административен съд множеството започна да иска да влиза в залата на Съда, а полицията и охраната на съдебната власт направиха „Зона за сигурност“ и не допускаха да се излиза от сградата.

Около 40 привърженици на г-жа Славова влязоха в съдебната зала и на излизане псуваха адвокат Деница Любенова.


В съдебно заседание Милена Славова и процесуалната й представителка продължиха да говорят лъжи и да не следват процесуалния закон.


Интересна беше позицията на Комисия за защита от дискриминацията. Комисията смята, че решението на Административен съд София – град е „неправилно и незаконосъобразно и че АССГ ограничава правото на преценка на КЗД и разпростира влиянието си далеч извън компетенциите си“, цитат на представителката на КЗД в зала.


Интересен е и фактът, че представителят на Прокуратурата в съдебното заседание защити позицията на Милена Славова и базира защитата си на конституционно гарантираното право на Милена Славова – право на свобода на словото. След приключване на заседанието Прокурорът говори с представителите на Милена Славова и хората в зала, които бяха там да я защитят и си благодариха взаимно.


ЛГБТИ организация Действие води делото срещу певицата Милена Славова, защото вярваме, че ЛГБТИ хората в България имат право на свят, свободен от омраза, дискриминация и враждебна среда.


Ако и вие искате да водите дела с нас, пишете ни!

734 преглеждания1 коментар

Последни публикации

Виж всички
bottom of page