top of page
  • Снимка на автораDeystvie

ЛГБТИ ПРАВА В ДЕЙСТВИЕ

Актуализирано: 4.02.2020 г.




В началото на месец декември, Младежката ЛГБТ организация „Действие“ в сътрудничество с Фондация за свободата „Фридрих Науман“ организираха съвместна кръгла маса „ЛГБТИ ПРАВА В ДЕЙСТВИЕ“ по повод Световния ден на правата на човека и честването през ноември 2019 г. на 30-та годишнината от приемането на Конвенцията за правата на децата на ООН.


Събитието събра около 60 представители на институции, медии, организации и хора от общността. В първата му част бяха представени проект „Национална ЛГБТИ Правна програма“ финансиран по Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, обобщителният доклад за работата на Правната програма от 2014-2018 г. и плана за разширение на Националната ЛГБТИ правна програма на Действие.


37 заведени дела, 126 дадени правни консултации, до над 1000 хора от общността достигнала информация за Правната програма. Това са само част от резултатите, които програмата е постигнала за периода 2014-2018 година. Програмата продължава своята дейност да предоставя безплатни консултации и правна помощ на ЛГБТИ лица, партньори, семейства и техните деца, жертви на престъпления от омраза, дискриминация или други инциденти с дискриминационен мотив сексуалната ориентация или изразяване на пола, като разширява обхвата си в градовете Велико Търново, Варна, Бургас и Пловдив.


В събитието се включи и активистът Миша Томасов от Руската Федерация, който представи сравнителен анализ на правата на ЛГБТИ хората в България, Грузия и Сърбия, подготвен от него и Фондация „Фридрих Науман“.


Втората част премина в кръгла маса, където бяха повдигнати множество въпроси от представители на ЛГБТИ общността за семейни права, наследяване, родителски права в хомосексуална двойка и др., а експерти от офисите на МВнР, Уницеф, КЗД, офиса на Омбудсмана на Република България и адвокати се опитаха да им отговорят.


Част от публиката също взе участие с лични примери и въпроси как те да бъдат разрешени. Кръглата маса приключи с обсъждане на решението на Конституционен съд за Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие и на появилата се впоследствие „джендър истерията“, насочена главно срещу правата на ЛГБТИ хората в България и как последното се отрази на нашия живот през 2019 г.


Събитието беше модерирано от г-жа Ирина Недева, журналистка от Българското национално радио и Председател на АЕЖ.




Проектът „Национална ЛГБТИ Правна програма“ се изпълнява с финансова подкрепа предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП.


 

Фондация за свободата „Фридрих Науман“ започва своята дейност в подкрепа на демократичните промени в България през 1990 година. Вече почти 30 години тя работи за укрепване на правовата държава и защита на човешките права. Тя е първата германска политическа фондация, подкрепила демократичния преход на България след падането на Берлинската стена.

80 преглеждания0 коментара
bottom of page