top of page
  • Снимка на автораDeystvie

Според ООН Финландия нарушава правата на дете с две майки след като отказва иска им за убежище

Актуализирано: 17.08.2021 г.

(Женева, 17 февруари 2021 г.)





Комитетът на ООН за правата на детето реши, че Финландия не взема предвид интереса на детето, когато отхвърля молбата му за убежище и го поставя в реален риск. След отказа семейството е принудено да се върне в Русия.


Ксения Кириченко, координатор на програма в ILGA споделя, че “Това е иновативно решение. В системата на ООН това е първият случай, свързан с убежище, който включва дете, което е изправено пред специфичен риск поради сексуалната ориентация на своите майки и семейството, което те формират заедно.“


Решението на комитета е информирано от намеса на трета страна, представена съвместно от ILGA Mundo, ILGA-Europe, Международната комисия на юристите (CIJ), Международната мрежа за правата на детето (CRIN) и Мрежата на европейските ЛГБТИ семейства (NELFA).


Молбата по иска е подадена от името на A. Б., който сега е на 11 години. А.Б. е избягал от Русия заедно с майките си, след като семейството е станало жертва на тормоз и заплахи. Детето е преживяло тормоз и изолация в училище. По това време в Русия много региони са запонали да въвеждат т.нар. “антрипропагандни закони”, които допринасят за все по-връждебното отношение към ЛГБТИ хората.


Законодателството, което забранява “насърчаване на нетрадиционни сексуални връзки” беше прието през 2013г. на национално ниво. След приемането на закона в Русия започват преследвания и арести на ЛГБТИ хората. Децата също са тормозени и застрашени.


Семейството на А.Б. заминава за Финландия в търсене на по-добър живот и безопасност. Детето тръгнало на училище, създало приятелства и бързо се адаптирало в приемащата среда. Въпреки това Финландия отхвърлила молбата за убежище.


Властите признават, че А.Б. е преживял тормоз, заплахи и дискриминация, но не считат, че това е равносилно на преследване.


Семейството се върнало в Русия, но жалбата срещу Финландия стигнала до Обединените нации, където през февруари 2021 г. Комитетът по правата на детето се произнесе в полза на А.Б.. Според ООН

„ Финландия не е взела предвид най-добрия интерес на детето като първостепенно съображение при оценката на молбата за убежище на ищеца въз основа на сексуалната ориентация на майките му, нито го е предпазила от реален риск от непоправима вреда, ако се върне в Русия."

"Това е важно решение, което установява необходимите стандарти за защита на децата от ЛГБТИ семейства, които са изложени на най-голям риск от дискриминация, особено в страни като Русия, където ЛГБТИ хората се сблъскват със стигма и военни действия в ежедневието си.” - коментира Арпи Аветисян, ръководител на съдебни спорове в ILGA-Europe.


„Държавите винаги трябва да гарантират, че най-добрият интерес на детето се отчита ефективно и систематично в контекста на процедурите за предоставяне на убежище и че те не са дискриминирани заради сексуалната ориентация на техните родители.“


Комитетът на ОООН посочва, че Финландия е нарушила членове 3, 19 и 22 от Конвенцията за правата на детето. Отбелязва също, че държавата има задължението да осигури адекватна компенсация на семейството.


Решението има потенциал да предизвика промяна. „В миналото видяхме, че международните решения относно търсещите убежище лесбийки, гейове и бисексуални са довели до предоставяне на местопребиваване в заявените страни“, заключи Кириченко. "Надяваме се, че Финландия ще гарантира, че това семейство ще може да се завърне и най-накрая ще има щастлив и безопасен живот.”




Проектът е финансиран по

програма "Права, равенство и гражданство"

(2014-2020) на Европейския съюз

83 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page