top of page
  • Снимка на автораDeystvie

Често задавани въпроси


ХИВ (от английското HIV) = човешки имуннодефицитен вирус

СПИН = синдром на придобита имунна недостатъчност

СПИ = сексуално предавани/преносими инфекции

АРТ = антиретровирусна терапия

PrEP = преекспозиционна профилактика

PEP = постекспозиционна профилактика





От орален секс мога ли да се заразя с ХИВ?

Шансът ХИВ-негативен човек да се зарази с ХИВ чрез орален секс с ХИВ-позитивен партньор, който не е започнал антиретровирусна терапия, е изключително малък. Трудно е да бъде изчислен рисковият фактор, защото много от хората, които практикуват орален секс, едновременно с това правят и вагинален и/или анален секс. Видът орален секс, който се счита за най-рисков, е уста-пенис. Рискът обаче е изключително малък в сравнение с аналния и вагиналния секс.


Чрез целувка мога ли да се заразя с ХИВ?

Невъзможно е да се заразиш с ХИВ чрез целуване със затворена уста или социални целувки. Също не можеш да се заразиш с ХИВ чрез слюнка. В някои изключително редки случаи хора са се заразили с ХИВ чрез дълбоки „френски“ целувки, но единствено защото и те, и техният партньор са имали кръв в устната кухина заради кървящи венци или рани.




Какво е ХИВ / СПИН?

ХИВ (от английското HIV – Human Immunodeficiency Virus, „човешки имунодефицитен вирус“) е силно мутиращ вирус, който атакува човешката имунна система. Когато ХИВ вирусът не се третира чрез антиретровирусна терапия (АРТ), рано или късно той води до СПИН (синдром на придобита имунна недостатъчност). Ако в състояние на СПИН човек продължава да отказва прием на антиретровирусна терапия (АРТ), СПИН ще доведе до смърт.


Как се предава?

ХИВ се предава чрез кръв (включително менструална), сперма (включително прикъм), вагинален секрет и кърма. По сексуален път ХИВ се предава чрез необезопасен анален, вагинален и орален секс. ХИВ не се предава чрез целуване, докосване, ползване на общи прибори.


Как се лекува?

Няма лек. Има антиретроирусна терапия (АРТ). АРТ се пие всеки ден и е изключително успешна в това да поддържа вируса в човешкото тяло до „неоткриваемо“ ниво. ХИВ-позитивен човек, който редовно пие своята АРТ и е с „неоткриваем“ ХИВ, практически не може да зарази сексуалните си партньори, дори по време на необезопасен секс. Следователно, в медицината вече е навлязъл терминът Неоткриваем = Непредаваем (Undetectable = Untransmittable).


Какво да направя?

Тествай се на всеки 6 месеца, а при силна сексуална активност – на 3 месеца. Използвай редовно презервативи. Има и нови методи за превенция срещу ХИВ. Един от тях е PrEP (преекспозиционна профилактика). PrEP се приема веднъж дневно и действа като контрацептив срещу ХИВ при необезопасен секс. Друг метод е PEP (постекспозиционна профилактика), който трябва да се приеме до 72 часа след рисков контакт. За съжаление, нито PrEP, нито PEP са налични в България на достъпни цени, но това е нещо, което се опитваме да променим.


Проблеми

Липса на лек за ХИВ. На този етап, на ХИВ-позитивния човек му се налага да пие АРТ всеки ден, за да поддържа своя вирус на „неоткриваемо“ ниво. Стигма. Силна обществена дезинформираност. Дискриминация. Лошо лекарско отношение. Липса на PrEP и PEP в България.



Какво е хепатит А?

По-рано наричан жълтеница, хепатит А е вирусно заболяване, което засяга черния дроб.


Как се предава?

Много хора, включително медицински лица, продължават да забравят факта, че хепатит А може да се предава по сексуален път (необезопасен орален, вагинален, анален секс).


Как се лекува?

Понеже е вирусна инфекция, хепатит А не се лекува с антибиотици. Освен това няма конкретен лек. Полагат се сериозни грижи за болния, често в рамките на 14-28 дни, докато имунната му система сама се пребори с вируса. Има случаи, в които хепатит А остава в организма за повече от месец.


Какво да направя?

Има изключително успешна ваксина срещу хепатит А. Моля, ваксинирай се! По този начин не само си спетяваш седмици или месеци болка, но и предпазваш всички, с които общуваш.


Проблеми

Недостатъчно хора се ваксинират срещу хепатит А. Неблагоприятната анти-вакс тенденция от последните няколко десетилетия прави изключително лоша услуга на човечеството. Заболяване като хепатит А, за което има ваксина, може да бъде напълно заличено.


Какво е хепатит B?

Хепатит B е вирусно заболяване, което засяга черния дроб. Хепатит B (заедно с хепатит C) е основен причинител на чернодробна цироза/рак по света. Съществува остър хепатит B, който в повечето случаи след няколко месеца се изчиства от тялото и човекът придобива имунитет. За съжаление има и хроничен хепатит B, който, подобно на ХИВ, е хронично заболяване, за което все още няма лек и което изисква редовен прием на медикаменти.


Как се предава?

По сексуален път хепатит B се предава чрез необезопасен анален, вагинален и орален секс. Съществуват доказателства, че хепатит B може да се предаде и чрез дълбоки целувки.


Как се лекува?

Понеже е вирусна инфекция, хепатит B не се третира с антибиотици. Лечението и/или третирането му е комплексно и изисква консултация с лекар.


Какво да направя?

Има изключително успешна ваксина срещу хепатит B. Моля, ваксинирай се! По този начин не само си спестяваш седмици или месеци болка (ако е остър хепатит B) или гарантирано хронично заболяване, което ще те принуди да пиеш редовно лекарства (ако е хроничен хептатит B), но и предпазваш всички, с които общуваш.


Проблеми

Недостатъчно хора се ваксинират срещу хепатит B. Неблагоприятната анти-вакс тенденция от последните няколко десетилетия прави изключително лоша услуга на човечеството. Заболяване като хепатит B, за което има ваксина, може да бъде напълно заличено.



Какво е хепатит C?

Хепатит C е вирусно заболяване, което засяга главно черния дроб. Хепатит C (заедно с хепатит B) е основен причинител на чернодробна цироза/рак по света.


Как се предава?

Хепатит C се предава по кръвен път. Следователно необезопасени сексуални актове, включващи разкървавен анус, вагина или пенис, правят предаването на хепатит C по сексуален път напълно възможно.


Как се лекува?

Вирусна инфекция, не се лекува с антибиотици. Световната медицина вече разполага с лек за хепатит C. Лечението е комплексно и доста продължително (често около 120 дни), но е и с изключително висока успеваемост. Лечението е най-успешно в най-ранните фази на развитие на вируса, следователно се препоръчва редовно тестване за хепатит C.


Какво да направя?

Тествай се за хепатит C на всеки 6 месеца. Ако смяташ, че си в рискова група (употреба на наркотични вещества чрез инжектиране), се тествай на всеки 3 месеца. Ползвай презервативи. Употребявай стерилни игли и спринцовки при инжекционни процедури.


Проблеми

Все още няма ваксина срещу хепатит C. Вече инфектиран човек може да има липса на каквито и да е симптоми в продължение на години, което да го заблуди, че е здрав. Недостатъчната информираност за нуждата от регулярно тестване и необходимостта инфекцията да бъде хваната в най-ранния възможен етап продължават да са основни проблеми.



Какво е HPV?

HPV (човешки папилома вирус) е вирусна инфекция с поне 170 различни типа. Повечето от тях са напълно безвредни, но други са канцерогенни и могат да причинят рак на маточната шийка, пениса, ануса, гърлото, устата.


Как се предава?

HPV е най-често предаваната инфекция по сексуален път в света. HPV се предава чрез необезопасен анален, вагинален, орален секс, но има щамове, които се предават дори само чрез допир между хората. HPV се предава изключително лесно, не е нужно да има обмен на семенна течност или кръв.


Как се лекува?

Няма наличен лек срещу който и да е от HPV щамовете. Хубавото е, че имунната система сама се справя с повечето типове HPV. Не се самолекувайте с антибиотици, защото HPV е вирусна (а не бактериална) инфекция.


Какво да направя?

Има изключително успешна ваксина срещу HPV. Моля, ваксинирайте се! По този начин не само, че се предпазвате от канцерогенните щамове на HPV, но и предпазвате всички с които общувате. Тестовете за HPV са изключително скъпи, следователно най-разумният начин да се предпазите от най-опасните щамове е да се ваксинирате срещу HPV.


Проблеми

Недостатъчно хора се ваксинират срещу HPV. Неблагоприятната анти-вакс тенденция от последните няколко десетилетия върши изключително лоша услуга на човечеството. Заболяване като HPV, за което има ваксина, може да бъде напълно заличено.


Какво е сифилис?

Бактериална инфекция. Когато бактерията прекара твърде дълго време в тялото, става изключително трудно лечима и може да доведе до ослепяване, мозъчни увреждания, сърдечни заболявания и смърт.


Как се предава?

Сифилис се предава чрез необезопасен анален, вагинален, орален секс, както и чрез дълбоки целувки. Сифилис се предава изключително лесно, не е нужно да има обмен на семенна течност или кръв.


Как се лекува?

Най-препоръчителното и бързо лечение е с пеницилин.


Какво да направя?

Ползвай презервативи. Тествай се редовно.


Проблеми

В ранен стадий сифилис е едно много лесно лечимо заболяване, но за съжаление в България няма пеницилин и на лекарите им се налага да го лекуват с Цефтриаксон или други антибиотици, които се инжектират много по-често в сравнение със само една или две дози пеницилин.


Какво е гонорея?

Бактериална инфекция. Може да доведе до артрит и безплодие. Има много видове гонорея, но най-често срещаните са: уретрална, цервикална, ректална, гърлена.


Как се предава?

Гонорея се предава чрез необезопасен анален, вагинален и орален секс. Съществуват доказателства, че може да се предаде и чрез дълбока целувка. Гонорея се предава изключително лесно, не е нужно да има обмен на семенна течност или кръв.


Как се лекува?

С антибиотици. Задължително се консултирай с лекар, защото изборът на антибиотик, както и дозировката, зависят от типа гонорея.


Какво да направя?

Ползвай презервативи. Тествай се редовно за всичките видове гонорея.


Проблеми

За съжаление, проблемите с гонореята се засилват. Бактерията е вече силно мутирала и в някои държави по света са наблюдава явление, наречено супер гонорея. Супер гонореята не се лекува, което я превръща в хронично заболяване като ХИВ и хроничен хепатит B.


Много клиники в България често взимат само уретрален секрет (или урина), пропускайки факта, че пациентът може да е правил и орален и/или анален секс. Това е проблем, защото пациентът може да няма уретрална гонорея, но да има гърлена (за която не е изследван и която може да изисква друг вид антибиотик).


Какво е хламидия?

Бактериална инфекция. Може да доведе до безплодие и необратими щети на репродуктивните органи. Има много видове хламидия, но най-често срещаните са: уретрална, цервикална, ректална, гърлена.


Как се предава?

Хламидия се предава чрез необезопасен анален, вагинален и орален секс. Хламидия се предава изключително лесно, не е нужно да има обмен на семенна течност или кръв.


Как се лекува?

С антибиотици. Задължително се консултирайте с лекар, защото изборът на антибиотик, както и дозировката, зависят от типа хламидия.


Какво да направя?

Ползвай презервативи. Тествай се редовно за всички видове хламидия.


Проблеми

Много клиники в България често взимат само уретрален секрет (или урина), пропускайки факта, че пациентът може да е правил и орален и/или анален секс. Това е проблем, защото пациентът може да няма уретрална хламидия, но да има гърлена (за която не е изследван и която може да изисква друг вид антибиотик).

2106 преглеждания0 коментара
bottom of page