top of page
  • Снимка на автораDeystvie

Канален ред за изписване на PrEP и PEP срещу ХИВ в Пловдив

Актуализирано: 22.03.2021 г.



Новината е цитат от сайта на АЙВЪР


В края на миналата година АЙВЪР беше първата организация, която гордо и успешно разпространи новината, че в България вече има PrEP – хапчето, което предпазва от ХИВ. Много скоро се появиха запитвания от сорта на: „къде и как мога да получа рецепта за PrEP?” или „моя личен лекар не знае как да ми изпише PrEP, към кого да се обърна?“.


Бързаме да съобщим нови два пробива:

I. Пловдив разполага с канален ред за изписване на PrEP

Кога? Понеделник-петък от 8:00 до 12:00

Адрес? Пещерско шосе 66, Клиника по инфекциозни болести, УМБАЛ „Св. Георги“

Къде? Административен блок. Кабинет  Придобит имунен дефицит

Контакт? тел: (032) 602 746

(032) 602 748

(032) 602 989

Началник на клиниката е проф. д-р Марияна Стойчева-Въртигова


II. В България вече регламентирано се изписва и PEP

На същото място може да се изписва и пост-експозиционна профилактика (PEP) срещу ХИВ. PEP трябва да започне да се приема до 72 часа най-късно след рисков сексуален контакт.


Защо всичко това е важно?

Чисто географски, Пловдив се намира по средата на България и е лесно достъпен. В клиниката по инфекциозни болести работят инфекционисти – най-точните специалисти относно ХИВ и приема на PrEP или PEP. Пловдив е един от трите града в България, в които има аптеки, които продават PrEP и PEP. Другите два са София и Варна.


Какво е PrEP?

Хапчето, което ефективно предпазва от ХИВ инфекция и може да се приема по схемата „само при нужда“, от гей/би мъже. Схемата е одобрена от Световната здравна организация:

  • Изпиват се 2 таблетки наведнъж между 2 и 24 часа преди секс

  • Изпива се 1 таблетка 24 часа след двойната доза

  • Изпива се 1 таблетка 48 часа след двойната доза


Какво е PEP?

ХИВ профилактика, чийто прием трябва да започне до 72 часа, най-късно, след рисков сексуален контакт (без презерватив или PrEP и/или ясно знание, че се е случил секс с ХИВ-позитивен човек, който не е достигнал Неоткриваем вирусен товар). След започване на PEP, профилактиката се приема всеки ден, в продължение на 1 месец.


Дисклеймър:

  • Тази статия цели да предостави информация относно възможностите за предпазване от ХИВ и не замества консултация с лекар

  • Фондация АЙВЪР няма конфликт на интереси с вносителите на PrEP и PEP в България или аптеките, които го продават и не носи отговорност за пациентски действия

836 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page