top of page
Logo_Small_white.png
  • Снимка на автораDeystvie

Правната програма за и на ЛГБТИ общността

Актуализирано: 16.08.2021 г.

От 2014 г. година Младежка ЛГБТ Организация “Действие“ предоставя възможност за безплатни правни консултации и правна помощ при завеждане на сигнали, жалби и дела с цел защита правата на ЛГБТИ хората в България.


В годините нараства все повече както търсенето на правната програма, така и доверието в нея:


“Ако не бяха Действие, не мисля, че щях да се справя сам. Те изключително много ми помогнаха през целия процес - от намирането на специалисти, които да са съгласни да ме прегледат, за да получа техните експертизи, които след това да бъдат представени в съда, до получаване на новите документи, в които беше упоменато, че съм мъж. Надявам се повече хора от общността, намиращи се в подобна или сходна ситуация, да се обърнат към Действие и също да се възползват от про боно услугите им, които предлагат.” - Даниел, транс мъж от Русе.



През месеците май и юни 2021 г. бяхме свидетели на безпрецедентни агресивни нападения на пространства и събития, организирани от и за ЛГБТИ общността: *15 май Бургас Прайд - Любовта е по-силна от омразата нападнат и обграден от над 300 защитници на “традиционните ценности”. *25 май - представянето на МРАВИН | Подрани или закъсня малката мравка? В The Steps - нападнат и обграден от защитници на “традиционните ценности” *27 май - Представянето на две книги на Младежка ЛГБТ организация "Действие" в Радио Пловдив / Radio Plovdiv - нападнат и обграден от защитници на “традиционните ценности”. *30 май - Премиера на “Черупки” - новият късометражен филм на Слава Дойчева - организирана група от около 40 младежи с маски “Луковмарш” и “БНС” се настанява в залата и прави неуспешен опит да осуети прожекцията *6 юни - Националисти обсаждат прожекцията на филма “Змия”, обвинявайки организаторите, че разпространяват филм с педофилски мотиви, въпреки че няколко дни по-рано полицията е прегледала филма и не е открила доказателства, подкрепящи тезата им. ЛГБТ общността обявява защитна акция половин час преди прожекцията и образува жива верига.

Прожекциите на София Прайд Филм Фест 2021 станаха обект на хомофобски нападения от младежите, членове на националистките партии и БНС, които се опитаха да сплашат ЛГБТИ посетителите. Въпреки агресивните действия и обиди отправени към общността ни, те не успяха да намалят ентусиазма и желанието ни да отстояваме възгледите ни и да се борим за правата ни!



Правната програма на Младежка ЛГБТ Организация “Действие” предоставя безплатна правна помощ и консултации на ЛГБТИ лица. Връзка с нас може да се осъществи лесно чрез онлайн правната платформа.


От май 2021 г. работата на Правната програма е подкрепена и от Фонда за равни права (Equal Rights in Action Fund)




14 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page