top of page
  • Снимка на автораDeystvie

ПРОВЕДЕ СЕ РЕГИОНАЛНА ЗАСТЪПНИЧЕСКА СРЕЩА “РАВНИ - ЗАЕДНО СРЕЩУ ДИСКРИМИНАЦИЯТА И ПРЕДРАЗСЪДЪЦИТЕ”





На 22.04.2024 г. се проведе регионална застъпническа среща в гр. Бургас между Българския хелзинкски комитет (БХК), ЛГБТИ организация Действие (Действие) като представители на гражданския сектор и Община Бургас и Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи - Бургас като представители на местните институции. Целта на срещата бе обсъждането на възможността за безконфликтно организиране и провеждане на Бургас Прайд 2024 г. Организаторите и публичните власти се стремят да създадат сигурна и подкрепяща среда за всички участници, като предотвратят инциденти от омраза и дискриминация.


“През 2024 година в Бургас няма да има нажежени страсти и хомофобия по време на Бургас Прайд. При евентуално организиране на шествие в защита на правата на ЛГБТИК+ хората в Бургас ще бъде гарантирана сигурността на всички участници” - Марин Димитров, ръководител на Охранителната полиция в ОДМВР Бургас, изрази тази позиция по време на Регионална застъпническа среща с публичните власти.


“През 2021 година на Прайда в Бургас страстите около правата на ЛГБТИ общността се нажежиха, оставяйки следи и до днес. Общинската администрация играе важна роля в овладяването на инцидентите от омраза в региона”. Божидар Кънчев, секретар в Община Бургас, подчертава необходимостта от разбиране на средата, в която се проявяват предразсъдъци, и противодействие на дискриминация и омраза.


Регионалният подход за борба с нетолерантността включва мерки за налагане на закона, превенция в образованието и социална превенция. Сред успешните стъпки за защита от дискриминация и противодействие на престъпления от предразсъдъци в Бургас е решението на проблема с високия дял на ромското малцинство без документи за самоличност. Общинската комисия за установяване на собствеността прави актуална оценка на всеки случай и определя бързо предоставяне на документи за адресна регистрация и лични карти.


Проектът ЕQUALTOGETHER обединява граждански организации на уязвими общности в България и Швеция. Сред ключовите цели на проекта са:


  • Засилено докладване, от страна на граждански организации, на реч на омразата, престъпления от предразсъдъци и дискриминация чрез специална платформа, създадена в рамките на проекта: ЕQUALTOGETHER. През 2023 г., партньорите докладваха 89 инцидента от омраза;

  • Стратегическо застъпничество пред българските местни и национални власти във връзка с дискриминацията, пред които са изправени етническите и LGBTIQ общности, за неизпълнени задължения и дефицити в законодателството за престъпления от омраза.

  • Регионалният подход за борба с нетолерантността включва мерки за налагане на закона, превенция в образованието и социална превенция.


Събитията са в рамките на проект „Укрепване на ролята на гражданските организации на уязвими общности в България да противодействат на дискриминацията, нетолерантността, езика на омразата и престъпленията от предразсъдъци“ (EQUALTOGETHER), финансиран от ЕК, осъществяван от партньорски НПО в България и Швеция.


Събитието се провежда в рамките на проекта „Укрепване на ролята на гражданските организации на уязвими общности в България да противодействат на дискриминацията, нетолерантността, езика на омразата и престъпленията от предразсъдъци“ (EQUALTOGETHER). Проектът е съфинансиран от Европейската комисия, програма „Граждани, равенство, права и ценности“ (2021 – 2027) и се изпълнява от консорциум, координиран от Български хелзинкски комитет, в партньорство със сдружение „Организация ДРОМ“, сдружение „Асоциация ИНТЕГРО“, Либерална алтернатива за ромско гражданско обединение, Ромска академия за култура и образование, Младежка ЛГБТ организация Действие.


17 преглеждания0 коментара
bottom of page