top of page
  • Снимка на автораDeystvie

Еднополовите бракове и партньорства трябва да бъдат признати в целия ЕС

На 13 септември Европейският парламент прие резолюция относно правата на ЛГБТИ хората в ЕС (приета с 387 гласа "за", 161 "против" и 123 "въздържал се"), която гласи, че членовете на общността следва да могат да упражняват пълноценно правата си, включително правото на свободно движение навсякъде в ЕС. Българските евродепутати, подкрепили резолюцията са:


  • Цялата група на ДПС, състояща се от Атидже Алиева–Вели, Илхан Кючюк, Искра Михайлова;

  • БСП, състояща се от – Елена Йончева и Сергей Станишев;

  • Радан Кънев от ДСБ.

Гласували ПРОТИВ:

  • ВМРО: Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков;

  • ГЕРБ и СДС: Александър Йорданов, Ева Майдел и Емил Радев.


ВЪЗДЪРЖАЛИ се: Андрей Ковачев и Андрей Новаков от ГЕРБ.


В гласуването не са участвали: Иво Христов, Петър Витанов и Цветелина Пенкова, които са представители на БСП.


На фокус в резолюцията са правата на еднополовите семейства и свободното им придвижване в пределите на Съюза


В резолюцията се посочва, че браковете или регистрираните партньорства, сключени в една държава членка, следва да бъдат признавани и в останалите членки по еднакъв начин, а съпрузите и партньорите от един и същи пол следва да бъдат третирани по същия начин като разнополовите двойки.


След решението на Съда на Европейския съюз по случая "Coman & Hamilton", в което се установява, че разпоредбите за "съпрузите" в Директивата за свободното движение се прилагат и за еднополовите двойки, Комисията следва да предприеме действия по правоприлагане срещу Румъния, където правителството не е актуализирало националното законодателство, след като е получило e получило задължителни препоръки от Съда още през 2019 г.


Чрез резолюцията европейските депутати отправят призив към националните правителства на държавите-членки на ЕС да считат лицата, посочени в акта за раждане на детето, за негови законни родители, както и да се предприемат гаранции, че децата няма да останат без гражданство, когато семействата им се местят между държавите членки.


Парламентът призовава за по-нататъшни действия срещу Унгария и Полша, след като на 15 юли Европейската комисия обяви, че започва съдебни процедури срещу двете държави-членки.


По отношение на Унгария Европейският парламент смята, че унгарският анти-ЛГБТИ закон, който беше приет в средата на лятото на 2021 г., забраняващ разпространението на информация в училищата за различно сексуално поведение, както и обсъждането на теми за смяна на пола сред непълнолетни, нарушава правото на свобода на изразяване, както и разпоредбите на две европейски директиви.


Влошаващото се положение на правото и отношението към ЛГБТИ общността са причините Комисията да започне наказателна процедура срещу Полша. От 2019 г. до днес в Полша има обявени над 100 "зони, свободни от ЛГБТ-идеология", в които местните общини следва да се въздържат от насърчаване на толерантността към ЛГБТИ лицата и призовават за оттегляне на финансовата помощ от организации, насърчаващи недискриминацията и равенството. Зоните са част от широко разпространена дискриминация, нападения и реч на омраза срещу ЛГБТИ хора, идващи от страна на публичните органи, настоящия президент и проправителствените медии.


Резолюциите на Европейския парламент нямат задължителен характер и не представляват закон. Те имат единствено препоръчителен характер.


Изминаха повече от 5 месеца от становището на Генералния адвокат по казуса бебе Сара, но окончателно решение по делото от Съда на Европейския съюз все още няма. Майките на детето и екипът на "Младежка ЛГБТ Организация Действие" оставаме в очакване на задължителните указания на Съда, чрез които да се преустанови дискриминационната практика на България спрямо ЛГБТИ семейства и техните деца. #РавниПраваЗаВсичкиДеца


Повече за случая на Бебе Сара може да прочетете тук: https://www.deystvie.org/post/babysara




Проектът е финансиран по програма "Права, равенство и гражданство" (2014-2020) на Европейския съюз





61 преглеждания0 коментара
bottom of page