top of page
  • Снимка на автораDeystvie

Адв. Деница Любенова и Действие са сред наградените в тазгодишните #CivicPride награди

На 12 юли 2021 г. бяха обявени наградените с престижната награда “CIVIC PRIDE” на Европейския граждански форум (European Civic Forum), сред които са и адв. Деница Любенова и Младежка ЛГБТ организация “Действие”.



С годишната награда “CIVIC PRIDE” Европейският граждански форум отличава изключителни обществени инициативи в Европа и цели повишаването на тяхната видимост на европейско равнище, както и сближаването между активистите и организациите, носители на промяната. За да отпразнуват вдъхновяващата им дейност, организаторите ще връчат наградите на церемония в Европейския парламент в Брюксел през януари 2022 г., която ще съвпадне с публикуването на техните истории в годишния доклад "Активизиране".


ЕГФ споделят на сайта си:

Тази година бяхме затрупани с успешни истории на активисти, които са в челните редици на защитата и разширяването на правата за хора от целия европейски континент. Историите обхващат успехи в областите на свободата на сдружаване и провеждане на мирни събирания, правата на ЛГБТИ общността, правата на хората без документи, организирането на местната общност, подобряването на достъпа до финансиране и др. Бяхме вдъхновени от всички номинации и бихме искали да благодарим на тези, които ги изпратиха, за тяхната изключителна работа в областта на възстановяването на гражданските пространства!”


Наградата е признание за неуморната ангажираност на Любенова и “Действие” в защита на правата на ЛГБТИ хората в контекста на сложно трансгранично семейно дело и враждебна среда за ЛГБТИ общността в България.’’


Повече за случая на Бебе Сара и последните новини по делото може да прочетете тук: https://www.deystvie.org/post/babysara



По повод на наградата, адв. Деница Любенова споделя:

“Благодарна съм за признанието, с което Европейският граждански форум ни удостои и се надявам борбата ни да достигне и окуражи възможно най-много хора да не се примиряват и активно да отстояват правата си, не само в България, но и целия Европейски съюз. Тепърва очакваме решението на Съда на ЕС и вярваме, че то ще бъде стъпка напред в признаването на семействата между лица от един и същи пол в цяла Европа. Правото се променя бавно, с малки стъпки, но с много постоянство. Смятам, че с годините сме доказали, че притежаваме това качество в Правната програма на “Действие”.”



От 2014 година Младежка ЛГБТ организация Действие предоставя безплатно консултации и правна помощ на хора от ЛГБТИ общността при нарушения на техните права. Свържете се с нас чрез pravo.deystvie.org.

107 преглеждания0 коментара
bottom of page