top of page
  • Снимка на автораDeystvie

Проведе се регионален семинар „РАВНИ - ЗАЕДНО СРЕЩУ ДИСКРИМИНАЦИЯТА И ПРЕДРАЗСЪДЪЦИТЕ“


Петият регионален семинар “Равни - заедно срещу дискриминацията и предразсъдъците” се състоя на 20 и 21 септември 2023 г. в Бургас. Това бе последният от поредицата семинари, организирани във Видин, Разград, Кюстендил, Сливен.

В обучението се включиха представители на ЛГБТИ общността, на Общинския съвет, на Местната комисия за борба с трафика на хора, на отдел Охранителна полиция към ОДМВР в Бургас.


В началото на 2023 г. Българският хелзинкски комитет (БХК) в партньорство със сдружение „Организация ДРОМ“, сдружение „Асоциация ИНТЕГРО“, Либерална алтернатива за ромско гражданско обединение, Ромска академия за култура и образование и Младежка ЛГБТ организация Действие започнаха работа по проекта „Укрепване на ролята на гражданските организации на уязвими общности в България да противодействат на дискриминацията, нетолерантността, езика на омразата и престъпленията от предразсъдъци“ (EQUALTOGETHER).


Проектът е съфинансиран от Европейската комисия, програма „Граждани, равенство,

права и ценности“ (2021 – 2027) и поставя особен акцент върху речта на омразата и престъпленията от омраза, а именно върху повишена осведоменост за новите стандарти на ЕСПЧ в борбата с политическата реч на омразата срещу малцинствата. Включва ad hoc застъпничество пред публичните власти, инициирано от организациите на засегнатите общности, в отговор на случаи на нетърпимост и кампания за повишаване на осведомеността относно престъпления от предразсъдъци /подобряване на докладването на случаи на нетолерантност.


Проектът започна с изготвянето на регионални оценки на предизвикателствата пред уязвими групи въвВидин, Кюстендил, Сливен, Разград и Бургас, в резултат беше разработен и Обучителен пакет от пет анализа на национални и европейски стандарти и политики, насочен към представители на НПО, обществени лидери и власти. Сред основните цели на проекта е създаването на платформа за докладване на престъпления и инциденти от омраза и създаване на Коалиция за активно докладване на инциденти от предразсъдъци.


На 16.10.2023 семинарът ще има и специално издание в София.


Събитието се провежда в рамките на проекта „Укрепване на ролята на гражданските организации на уязвими общности в България да противодействат на дискриминацията, нетолерантността, езика на омразата и престъпленията от предразсъдъци“ (EQUALTOGETHER). Проектът е съфинансиран от Европейската комисия, програма „Граждани, равенство, права и ценности“ (2021 – 2027) и се изпълнява от консорциум, координиран от Български хелзинкски комитет, в партньорство със сдружение „Организация ДРОМ“, сдружение „Асоциация ИНТЕГРО“, Либерална алтернатива за ромско гражданско обединение, Ромска академия за култура и образование, Младежка ЛГБТ организация Действие.

65 преглеждания0 коментара
bottom of page