top of page
  • Снимка на автораDeystvie

Специален завършващ семинар на „РАВНИ - ЗАЕДНО СРЕЩУ ДИСКРИМИНАЦИЯТА И ПРЕДРАЗСЪДЪЦИТЕ“



Последният регионален семинар “Равни - заедно срещу дискриминацията и предразсъдъците” се състоя на 16 октомври 2023 г. в гр. София.

В обучението се включиха както представители на ЛГБТИ+ общността и граждански организации, защитаващи правата на човека, така и институции като Комисията за защита от дискриминация, представители от различни структури на Министерството на вътрешните работи като напр. Главна Дирекция “Национална полиция”, Академията на МВР, СДВР и др..


Семинарът бе продължение на нашето събитие от 20 и 21 септември, проведено в гр. Бургас, чийто фокус бе осведомяването на гражданския сектор и институциите по въпроси, свързани с дискриминацията като правонарушение, речта на омразата и борбата с нея и не на последно място престъпленията, подбудени от предразсъдъци.

Активностите са част от проекта „Укрепване на ролята на гражданските организации на уязвими общности в България да противодействат на дискриминацията, нетолерантността, езика на омразата и престъпленията от предразсъдъци“ (EQUALTOGETHER), по който работят заедно Българския хелзинкски комитет (БХК) в партньорство със “Организация ДРОМ”, “Асоциация ИНТЕГРО”, Либералната алтернатива за ромско гражданско обединение, Ромската академия за култура и образование и Младежката ЛГБТ организация “Действие”..

Началото на проекта беше отбелязано с изготвянето на регионални оценки на предизвикателствата, които стоят пред уязвими групи в регионите на Видин, Кюстендил, Сливен, Разград и Бургас. Като резултат, бе разработен обучителен пакет, базиран на пет анализа на национални и европейски стандарти и политики, насочен към представители на неправителствени организации, обществени лидери и органи на властта. Сред основните цели на проекта бе и създаването на платформа за докладване на престъпления и инциденти, свързани с омраза, както и формирането на Коалиция за активно докладване на инциденти, свързани с предразсъдъци (www.equal.bg), която вече е в действие и включва над 20 признака за видове инциденти (реч на омразата, подбуждане към дискриминация, заплаха за физическо посегателство, телесна повреда и др.), подбудите, довели до инцидента (етническа или расова принадлежност, сексуална ориентация, пол, полава идентичност и др.). За подаването на сигнала също е задължително да се посочи начинът за научаване на инцидента (жертва, свидетел, онлайн материали), както и местоположението на инцидента, за което е приложена и специална интерактивна карта в платформата, на която мястото може да бъде посочено с точност. При максимално увеличение картата се разграфява на квадратчета, отчитащи полета три на три метра, което дава възможност за посочване на локация и при неизвестен адрес, но и при части от по-големи сгради.



Важно уточнение е, че не се събират лични данни на сигналоподателите. Също така сигналите подадени към нашата платформа не се препращат към органите на Министерството на вътрешните работи. Поради тази причина, ако искате да подадете сигнал до полицията можете да го направите на следния интернет адрес - https://shorturl.at/ckpwN или в мобилното приложение на МВР - “МВР online”.


Проектът е съфинансиран от Европейската комисия, програма „Граждани, равенство, права и ценности“ (2021 – 2027). В него внимание се отделя на проблематиката на речта на омразата и престъпленията, свързани с нея, с фокус върху високите стандарти, залегнали в решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), за борбата с политическата омраза срещу малцинствата. Инициативи като ad hoc застъпничество пред публичните институции, предприети от общностите, засегнати от тези проблеми, имат решаващо значение. Те се активизират в отговор на случаи на нетърпимост, а кампаниите за повишаване на осведомеността относно престъпленията, породени от предразсъдъци, играят важна роля в подобряването на системите за докладване за случаите на дискриминация и нетолерантност.


Събитието се провежда в рамките на проекта „Укрепване на ролята на гражданските организации на уязвими общности в България да противодействат на дискриминацията, нетолерантността, езика на омразата и престъпленията от предразсъдъци“ (EQUALTOGETHER). Проектът е съфинансиран от Европейската комисия, програма „Граждани, равенство, права и ценности“ (2021 – 2027) и се изпълнява от консорциум, координиран от Български хелзинкски комитет, в партньорство със сдружение „Организация ДРОМ“, сдружение „Асоциация ИНТЕГРО“, Либерална алтернатива за ромско гражданско обединение, Ромска академия за култура и образование, Младежка ЛГБТ организация Действие.


32 преглеждания0 коментара
bottom of page