top of page
  • Снимка на автораDeystvie

Сключване на брак в чужбина: Великобритания

Актуализирано: 27.08.2021 г.



В последните години в България все повече еднополови двойки живеят открито, създават семейства и отглеждат деца. В не малко случаите двойки от България избират да пътуват в чужбина с цел да сключат брак там. Държавите в ЕС, които дават право на хора от един и същи пол да сключат брак са: Австрия, Белгия, Дания, Германия, Ирландия, Испания, Люксембург, Малта, Португалия, Холандия, Швеция, Финландия и Франция.


В тази и следващите статии ще дадем информация как двойки от България могат да отидат да сключат брак в чужбина. Ако имате въпроси, свързани със сключването на брак в чужбина или свързани с правата на еднополовите двойки в България, пишете ни на info@deystvie.org или в социалните мрежи Facebook или Instagram.


Ще се радваме, ако споделите с нас историята ви за това защо сте сключили брак с вашата половинка или защо желаете да го направете в бъдеще.



Ако желаете да сключите брак в Обединеното кралство (Англия и Уелс) можете да го направите без изискването сте живели на територията на страната за голям период от време.


Когато кандидатствате пред вас се разкриват следните възможности:


- кандидатствате за специална виза (Marriage Visitor visa) с давност 6 месеца, която е изцяло предназначена за чужденци, които нямат намерение да останат да живеят на територията на Обединеното кралство след сключването на брака и след като са одобрени да подадат заявление; - директно да подадете заявление към службата по вписванията.


На сайта (Welcome to GOV.UK) e написано, че ако изберете да кандидатствате без да сте одобрени за виза, ще бъдат информирани имиграционните служби на Обединеното кралство. Има вероятност те да се свържат с вас, за да ви зададат въпроси относно връзката ви и вас самите. Ако това се случи, ще бъде необходимо да изчакате до 70 дни преди да можете да сключите съюза. Има немалък риск и да ви бъде отхвърлена молбата, което ще попречи на повторното ви кандидатстване.


Има изискване да сте живели минимум 7 дни в региона, където ще подадете заявление за сключване на бракосъчетанието. След подаването му можете най-рано след 29 дни да проведете на церемонията и финализирате процеса. По време на церемонията е необходимо да присъстват двама свидетели.


Документите, които трябва да представите в деня на подаването на заявлението включват:

- детайлна информация относно мястото на провеждане на церемонията; - лична карта/паспорт; - документи, които служат за доказателство, че вие сте прекарали последните 7 дни на адреса ви в Обединеното кралство.

Може да научите повече за: - визата: Marriage Visitor visa: Eligibility - целият процес по кандидатстване и изисквания: Marriages and civil partnerships in England and Wales: Plan your ceremony

- легализиране на документите: Get your document legalised

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


До 15 септември 2021 г. българското правителство трябва да представи писмено становище по делото на Лили и Дари в ЕСПЧ. Преди време Ви разказахме за историята на Лили и Дари - хомосексуална двойка жени, които сключват брак във Великобритания през 2016 г., плод на дългогодишната им връзка започнала още през 2009 г.


При завръщането си в България те получават отказ от институциите ни да бъде признат брака им като по този начин всички вътрешноправни средства за защита са изчерпани.


От Действие заведохме дело в Европейския съд по правата на човека през септември 2020 г. Практиката на съда казва, че двойките от един и същи пол се нуждаят от правно признаване и защита на техните отношения, каквато например е формата на закрила, която осигурява институтът на регистрираното съжителство.


Следете Facebook страницата ни за новини относно развитието на делото.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Правната програма на Младежка ЛГБТ Организация “Действие” предоставя безплатна правна помощ и консултации на ЛГБТИ лица. Връзка с нас може да се осъществи лесно чрез онлайн правна платформа.


Основната цел на проекта Национална ЛГБТИ правна програма е овластяване на ЛГБТИ общността чрез осигуряване на пряк достъп до правна защита чрез Националната ЛГБТИ правна програма в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. Завеждането на дела води до официална национална статистика и официално отразяване на съществуващ проблем, което от своя страна ще доведе до промяна на законодателството и подобряване живота на ЛГБТИ хората в България.


Програмата предоставя безплатни консултации и правна помощ на ЛГБТИ лица, партньори, семейства и техните деца, жертви на престъпления от омраза, дискриминация или други инциденти с дискриминационен мотив сексуалната ориентация или изразяването на пола.



Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от "Младежка ЛГБТ Организация Действие" и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.


522 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page